De când s-a deschis Târgul de Crăciun din Piața Mare am auzit numai lamentări referitoare la mâncare. Cum mai trecea vreun coleg prin piață, în drum spre redacție, își mai lua câteva ceva de mâncat rapid, apoi se plângea. ”Am dat vreo 20 de lei pe o bucată de pită cu ceapă și nu e bună de nimic!”. ”Cum să îmi ceară zece lei pe trei alune glazurate?!”.
În prima cu zi cu zăpadă din iarna asta m-am înfățișat, pe la prânz, în fața celei mai mari căsuțe din târg. Cea din mijlocul pieței, cu grill, afumături, cărneturi și murături la borcane. I se spune ”Raiul vegetarienilor”. Probabil din cauza costițelor rumenite, a ciolanelor de porc și chiar a peștilor afumați. Cum erau în jur de zero grade Celsius afară și se scurgea ușor zăpada de pe acoperișul căsuțelor, era de musai să iau o porție de gulaș cu fasole și ciolan. La care am asezonat, lejer, de iarnă, o frigăruie cu cartofi prăjiți și murături. Care au alunecat pe un val de vin fiert cu măr și scorțișoară.
Să le iau pe rând. La gulaș mi-am făcut așteptări mari încă de la primele vorbe ale vânzătoarei, într-un fel de ungureasco-română. Și am avut dreptate. Un gulaș bun, cald spre fierbinte, ușor picant, cu destule legume și carne. În ciuda numelui de marketing – gulaș cu ciolan – nu există nici un ciolan, dar sunt destule bucăți de carne de porc încât să te saturi. Nu mă pot plânge aici.
M-ar bate Dumnezeu, sau Allah, dacă aș zice ceva de rău și de frigăruie. Are carne de porc, de pui, ardei, slană, ceapă… foarte bună, dacă, aici există un mare dacă, nu aș fi mâncat-o în aer liber, la limita înghețului. Până am mâncat gulașul frigăruia s-a cam sleit și era puțin cam rece. Au salvat-o murăturile și vinul fiert, în schimb. De fiecare dată când am mâncat murături la diversele târguri din Piața Mare am avut experiențe negative. Oamenii ăștia pun legumele la murat cu puțin timp înainte de eveniment și acestea nu apucă să se facă așa cum trebuie. Nu a fost cazul acum, am mâncat câțiva castraveți murați excelenți.
Singurul lucru cu adevărat nasol la a mânca în Târgul de Crăciun sunt mesele. Stai în mijlocul oamenilor, în frig, cocoșat la o măsuță mică rotundă, nu e cea mai plăcută experiență. Pe de altă parte, cineva mai pătruns de spiritul sărbătorilor de iarnă decât mine probabil ar spune că tocmai acesta-i farmecul.
Și la final am lăsat banii. Că doar de bani se plângea toată lumea. Am plecat de la Târgul de Crăciun cât se poate de sătul și un pic încălzit, de la vin și gulaș. Pe masă am plătit 45 de lei. Ceea ce nu mi se pare deloc exagerat de scump, dimpotrivă, aș spune că e în consonanță cu prețurile din tot centrul istoric.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: preturi , Ioan Ciolan , Piata Mare , Mircea Baniciu , ciroba , mase plastice , Lucian Scumpu , mancare sibiu , gulas , frigaruie , targul de craciun , ieftin , Masa Sfântului Altar
Vizualizari: 4971
Ultimele comentarii
Acum 58 minute
Ruxandra
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
CA
Acum 2 ore
CA
Acum 3 ore
Aaa