Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Campionul mondial şi european de taekwon-do ITF s-a apucat şi de MMA. Dorian Neagu: “Am vrut să învăţ lupta la sol”

Campionul mondial şi european de taekwon-do ITF s-a apucat şi de MMA. Dorian Neagu: “Am vrut să învăţ lupta la sol”

Campionul mondial şi european de Taekwon-do ITF la juniori, Dorian Neagu (18 ani), s-a apucat şi de Artele Marţiale Mixte.

Motivul? Sibianul a absolvit anul acesta liceul, iar acum studiază în Cluj-Napoca, la Facultatea de Educaţie Fizica şi Sport cu specializare în Kinetoterapie, în cadrul Universităţii Babes-Bolyai. Fapt care îl împiedică să se antrenze la Sibiu, la clubul unde este legitimat, CS Hwarang. Iniţial, sportivul a dorit să se antreneze la un club de taekwon-do din Cluj-Napoca, şi să lupte tot pentru clubul sibian, însă cele două părţi nu au ajuns la un consens.

“În principal, am vrut să învăţ lupta la sol, mi se pare extrem de provocatoare şi grea. Nu am vrut să merg la clubul de aici de taekwon-do pentru că trebuia să mă mut la clubul lor... Ceea ce nu vreau. Aşa că merg şi mă antrenez aici. Condiţia fizică şi loviturile le pot antrena foarte bine şi aici, la MMA. Kickbox fac luni, miercuri şi vineri, iar marţi şi joi fac grappling. Îmi place mult, deja m-a băgat la grupa de avansaţi, la kickbox. La sol încă mai am de învăţat. Dar îmi place. Am găsit un grup frumos, cu antrenori tineri şi profesionişti, îţi explică când greşeşti şi te corectează, mereu”, susţine Dorian Neagu, pentru Turnul Sfatului.

“Nu aş spune nu unei lupte de kickbox sau MMA”

Sportivul îşi doreşte să devină cât mai complet, pentru că de la anul va intra în competiţiile internaţionale de seniori, unde speră ca, într-o zi, să repete performanţele de la juniori: câştigarea titlului mondial şi european. “La Sibiu, mergeam şi la box înaintea concursurilor. Mie îmi place să lupt cu braţele, şi la taekwon-do le folosesc mai mult decât picioarele, iar tehnicile astea mă ajută şi aici, la kickbox”.

Întrebat ce o să facă dacă i se va propune să lupte şi în MMA sau kickboxing, sibianul a răspuns: “nu m-am prea gândit încă ce o să fac. Dar dacă o să-mi placă şi o să mă obişnuiesc cu stilul, aş încerca. Cei de la Sibiu, de la Hwarang mă susţin în tot ceea ce fac şi vreau să le mulţumesc pe această cale”.

“În taekwon-do nu se câştigă bani. Vii cu ei de acasă”

Campionul mondial şi european de juniori, titluri pe care le-a obţinut anul acesta, a vorbit şi despre motivaţia într-un sport în care trebuie să vii “cu bani de acasă”. “În taekwon-do, premiile naţionale sunt doar medalie şi diplomă. Şi convocarea la lotul naţional... Dacă câştigi la campionatul naţional categoria. Nu sunt alte premii... E cam dezamăgitor.. nu eşti răsplătit în niciun fel. Nu e plăcut deloc, dar nu prea avem ce face... eşti premiat în bani doar dacă reuşeşti să câştigi medalie la campionatele europene sau mondiale. La mondiale câştigi în jur de 2000 euro la aur.  La europene nu mai ştiu cât am primit anul trecut... în jur de 1000. Oricum, la cât investeşti în deplasare şi la cât îţi oferă dacă câştigi o medalie, nu e un profit prea mare. Deplasările ni le plătim tot noi. La internaţionale, ştii măcar că te premiază şi îţi mai poţi plăti deplasarea, în cazul în care câştigi ceva. La naţionale te întorci mereu cu minus”, explică sportivul născut în Sibiu.

Acesta mai precizează că există multe exemple care s-au lăsat de taekwon-do din cauza lipsei banilor şi alţii care nu participa la competiţiile internaţionale din acelaşi motiv. “Am colegi care s-au lăsat din cauza asta. Și în lotul naţional sunt sportivi care nu vin la europene şi mondiale pentru că nu au bani... La club nu există bani.. nu avem sponsori şi restul. Doar dacă ne facem premieri între noi”, glumeşte pe un ton amar.

În ciuda recompenselor financiare precare, sibianul spune că nu s-a gândit niciodată la partea materială, afirmând că pasiunea l-a împins mereu să-si atingă obiectivele. “Eu nu fac asta pentru bani, ci doar pentru a-mi îndeplini obiectivele ce mi le propun. Motivaţia mea vine din interior. În taekwon-do nu lupţi cu  gândul că dacă câştigi o să primeşti bani… Cel puţin eu nu lupt aşa. În ţară nici nu e cazul, poate alţii când merg la europene sau mondiale pentru bani luptă. Dar nu sunt atât de mulţi încât să te facă să te gândeşti la ei”, conchide Dorian Neagu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus