Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

ATENTATELE din Paris: Atacatorii aveau legături cu persoane din Marea Britanie

ATENTATELE din Paris: Atacatorii aveau legături cu persoane din Marea Britanie

Reţeaua militantă aflată în spatele atacurilor de luna trecută de la Paris avea legături cu persoane din Marea Britanie, iar poliţia britanică verifică dacă unul dintre atacatori a sunat la Birmingham înaintea atentatelor, potrivit presei, citată de Reuters în pagina electronică, potrivit Mediafax.

Mai multe persoane suspectate de legături cu Abdelhamid Abaaoud, militantul grupării Stat Islamic şi presupus lider al atacatorilor de la Paris, locuiesc în Marea Britanie, au afirmat doi oficiali occidentali, citaţi de Wall Street Journal.

Potrivit oficialilor, aceste persoane, inclusiv unele de origine marocană, locuiau în zona Birmingham, în centrul Angliei, la aproximativ 190 de kilometri de Londra.

Autorităţile de la Londra nu au făcut niciun anunţ privind o eventuală legătură între grupul care a comis atentatele din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi, şi militanţi britanici. Dar grupările jihadiste sunt adesea extinse la scară largă, iar contactele, inclusiv prin reţelele de socializare, sunt răspândite. Cotidianul britanic Daily Mirror a relatat că poliţia britanică investighează informaţii potrivit cărora un membru al grupării de atacatori de la Paris a sunat de mai multe ori la Birmingham înaintea atentatelor.

Apelurile "au fost efectuate cu puţin înaintea atacurilor de la Paris. Poliţia britanică investighează de urgenţă dacă vreo persoană din Marea Britanie a fost implicată în atentatele de la Paris şi dacă există vreo celulă teroristă conexă acolo", a declarat o sursă citată de Daily Mirror.

Marea Britanie a înregistrat cele mai grave atacuri islamiste ale sale în iulie 2005, când 52 de persoane au fost ucise în atacuri sinucigaşe comise în metrouri şi un autobuz.

Nivelul alertei teroriste din Marea Britanie este "sever" (penultimul nivel), ceea ce înseamnă că un atac militant este foarte probabil, în special din cauza ameninţării reprezentate de gruparea Stat Islamic în Siria şi Irak, care îşi încurajează susţinătorii să comită atacuri în ţările de origine.

Charles Farr, directorul general al Biroului pentru Securitate şi Contraterorism, a declarat luna trecută că până la 800 de britanici au călătorit în Siria şi Irak, unii pentru a se alătura grupării SI. Aproximativ jumătate s-au întors în ţară, în timp ce circa 70 ar fi fost ucişi, a precizat Farr.

Marea Britanie a anunţat că şapte comploturi au fost dejucate în ultimul an, deşi nu la aceeaşi scară ca cele de la Paris.

Sursă: Wall Street Journal, Mediafax

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus