Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Tribunalul Alba: alte 30 de zile de arest la domiciliu pentru Maricuța și Scumpu

Tribunalul Alba: alte 30 de zile de arest la domiciliu pentru Maricuța și Scumpu

Fostul primar al Șelimbărului, Daniel Maricuța, va rămâne în arest la domiciliu alte 30 de zile. La fel, și secretarul Primăriei Șelimbăr, Elena Scumpu, va rămâne în arest la domiciliu până pe 24 ianuarie 2016, a decis judecătorul de drepturi și libertăți al Tribunalului Alba, la solicitarea procurorilor DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia de prelungire a arestului. Decizia luată săptămâna trecută nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Alba (până la ora redactării acestui material nu a fost înregistrată vreo contestație). Maricuța și Scumpu au fost puși sub arest la domiciliu din 26 noiembrie anul acesta, în Dosarul Maricuța, dosar instrumentat de DNA Alba Iulia care a evaluat la peste 114 milioane de euro valoarea foloaselor necuvenite de care au beneficiat membrii grupării fostului primar.

Mita de 61 de apartamente și mita sub forma unui BMW X6 – insuficient probate

Reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia au transmis ziarului Turnul Sfatului un extras al motivării deciziei de începutul acestei luni, când – la fel ca și Tribunalul Alba – a fost respinsă cererea DNA de a-i trimite după gratii, în arest preventiv, pe Daniel Maricuța, Elena Scumpu și alți șase membri ai grupării. Potrivit extrasului amintit, judecătorul de drepturi și libertăți al Curții de Apel Alba Iulia a dispus ”doar” arestarea la domiciliu, invocând faptul că faptele de care sunt acuzați Maricuța și Scumpu au avut loc în special în perioada 2003 – 2005. Referitor la infracțiunile mai recente, puse de DNA pe seama lui Maricuța (BMW-ul primit șpagă de la dezvoltatorul Avantgarden, cele 61 de apartamente primite mită de la dezvoltatorul ansamblului de 17 etaje), judecătorul Curții de Apel Alba consideră că acestea sunt insuficient probate de către procurori. ”Deși se susține că mita ar fi fost disimulată în prețul terenului, în cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare încheiat între P.D. și M.S. și U.S. (Petru Droc, de o parte, respectiv Schuster Michael și Schuster Ursula, de cealaltă parte – n.r.) și că valoarea acesteia ar rezulta din analiza prețului de vânzare a terenului, la dosar nu există probe care să confirme această acuzație. Declarațiile suspecților G.N. și G.S. (Gheorghe Nemulescu și Gheorghe Schotte, dezvoltatorii ansamblului de 17 etaje – n.r.) nu fac nicio referire la transmiterea ilicită a acestor apartamente, iar alte probe incriminatoare nu se regăsesc la dosar”, reține judecătorul Curții de Apel Alba Iulia.

scumpu DNA dosar Maricuta (5) La fel, același judecător consideră că procurorii DNA nu au suficiente dovezi prin care să demonstreze că Daniel Maricuța ar fi primit mită un BMW X6 pentru fiul său, de la Simon Maurer, dezvoltatorul ansamblului Avantgarden 3. Procurorii notau în octombrie anul acesta că în urma unui control al inspectorilor Antifraudă efectuat în februarie 2015, ”a rezultat faptul că la data de 01.07.2014, în baza contractului nr. 341, numitul Maricuța Ioan Daniel a dobândit fără a achita contravaloarea acestuia, un autoturism marca BMW X6. Astfel, autoturismul, înmatriculat pe SC Gastro Rama SRL (societate la care, până în luna februarie 2015, Maricuța Ioan Daniel avea calitatea de asociat) este folosit în exclusivitate de fiul acestuia. Autoturismul a fost înmatriculat la data de 01.07.2014 fără a se fi achitat prețul și fără ca Maurer Imobiliare să fi efectuat demersuri în vederea recuperării sumelor de bani sau a autoturismului”, se arată în ordonanțele DNA consultate de către Turnul Sfatului. ”Probele administrate până în acest moment nu fac dovada împrejurării că inculpatul a impus lui S.M. (Simon Maurer – n.r.) achiziționarea de terenuri de la anumite persoane și nici titlul sau împrejurările ilicite în care s-ar fi dobândit autoturismul marca B. (BMW – n.r.), plata cu întârziere a acestuia nefiind o probă certă. Cu privire la cele două infracțiuni menționate, poate fi reținută cel mult existența unor indicii, care nu constituie însă probe care să justifice presupunerea rezonabilă că inculpatul a săvârșit faptele”, notează judecătorul Curții de Apel Alba.

”Există din care rezultă suspiciunea rezonabilă că a săvârșit faptele de care e acuzat”

Însă Daniel Maricuța și Elena Scumpu trebuie plasați sub arest la domiciliu având în vedere celelalte fapte penale de care sunt acuzați, în speță furtul unor terenuri valoroase, care în mod normal ar fi trebuit retrocedate către moștenitorii de drept. ”Analizând acuzațiile aduse inculpatului M.I. (Maricuța Ioan Daniel – n.r.) până la nivelul anului 2012, se constată că, deși în privința acestor infracțiuni există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit faptele de care este acuzat, măsura arestării preventive nu este necesară pentru a înlătura starea de pericol pentru ordinea publică, având în vedere că cele mai multe fapte care fac obiectul acuzației sunt consumate în perioada 2003 – 2005”.

Citește și Maricuța a demisionat. Surse: posibilul scop este de a scăpa de arest

Dosarul Maricuța. În loc de-o poveste de Crăciun

De ce (nu) au fost arestați Maricuța & co?

 Ceilalți din Dosarul Maricuța

Dosarul Maricuța. DNA cere redeschiderea urmăririi penale

Dosarul Maricuța. DNA: un BMW X6 – șpagă pentru fiu, 61 de apartamente – șpagă pentru tatăl primar

Dosarul Maricuța. Interceptări: ”le arătăm un loc rău și să punem unde ne trebuie”

Dosarul Maricuța. De la falsuri cu pastă corectoare până la ”premii” de 100.000 de euro pentru renunțarea la procese

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ioan

Acum 8 ani

Ce s-a ales de acuzatiile aduse lui Simon Maurer sunt legate de faptul ca a dat spaga pentru Avantgarden si ca a obtinut avantaje preferentiale de pe urma BMW-ului X6, adica a vandut apartamente cand nici nu avea autorizatie de constructie, printre altele? Sper ca procurorii sa continue ancheta asa cum trebuie si ca DNA-ul sa faca dreptate!
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

"pe viață" va spune ceva? Pedeapsa capitală, din păcate nu se mai poate aplica... mare păcat erau candidați excelenți!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus