Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
10°C

Se lansează melodia Sibiului pentru 2016

Se lansează melodia Sibiului pentru 2016

Asociația Sibiu 1191 și Trupa RYM vor lansa miercuri seară, pe scena de pe pietonala Nicolae Bălcescu (în față la telefoane), melodia dedicată împlinirii, în 2016, a 825 de ani de la prima mențiune documentară a Sibiului. Piesa, o creație sută la sută locală, are un ritm antrenant și va avea două variante de text – una pentru sibieni, care își vor recunoaște cartierele și atmosfera orașului și o variantă națională.

Două luni și jumătate s-a lucrat la creație, piesa rezultată fiind ușor de interpretat în orice gen muzical - de la jazz la, de ce nu, folclor.

Crearea unei melodii pentru 2016 este un demers susținut de Primăria și Consiliul Local, în cadrul Proiectului “Sibiu 825 - Infinite Love” și este doar unul dintre evenimentele dedicate aniversării.

Asociația Sibiu 1191 a lansat deja elementele de identitate vizuală ale anului 2016  și a organizat o primă întâlnire a istoricilor, pe tema împlinirii celor 825 de ani. De altfel, cu prilejul acesteia, directorul Arhivelor Statului din Sibiu, dr. Alexiu Tatu, a anunțat că instituția pe care o conduce va intra în posesia unui facsimil al documentului de acum 825 de ani, aflat în arhivele Vaticanului. Prima mențiune a Sibiului (numit Cibinium la vremea aceea) este consemnată în 1191, într-un document semnat de Papa Celestin al III-lea și adresat regelui Bela al II-lea.

Anul 2016 va aduce și alte surprize. Una dintre ele îi privește pe sibienii stabiliți în străinătate. Asociația Sibiu 1191 a identificat câțiva dintre sibienii cei mai de succes, i-a vizitat și le-a aflat poveștile, pe care le va cuprinde într-o inițiativă denumită, simbolic, „Sibiul de departe”. Cei rămași acasă îi vor descoperi în articole publicate în presa locală în 2016, dar și prin reportaje televizate.

Melodia Sibiului în 2016 se va lansa miercuri, într-o interpretare live a Trupei RYM, pe scena din fața Telefoanelor, începând cu ora 20. Tot atunci se va lansa public calendarul Sibiu 825 - Infinite Love, calendar finanțat de Primăria și Consiliul Local Sibiu și distribuit gratuit.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

mutu de la manutanta

Acum 8 ani

Aveam noi in liceu o melodie dedicata Sibiului< In Sibiu nopti albastre cu luna!
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Hey, Archiva-de-Stat-Degeaba, CITESTE si INVATA: Acum aflu ca s-ar fi cerut de la VATICAN in FACSIMIL documentul din 20 Dec. 1191 prin care se stabileste primordial Statutul de Primas al Archi- Episcopului de STRIGONIUM/Gran/Esztergom si in care este inclusa si mentiunea cu aprobarea infiintarii "Ecclesiae Teutonicorum Vltrasiluanorum in Praeposituram sit libera instituta”. Documentul NU pomeneste de fapt decât COLATERAL Praepositura nou-institutionalizata si acum, prin acest document, APPROBATA; nici numele CIBINIUM nu apare inca aici. Amanunte, ce-si-cum, se pot citi pe sibiul.ro FORUM/Sibiul Vechi/Documenta si tot sibiul.ro FORUM Sibiul Vechi, Urkundenbuch (dati search in Forum si apare) INSA, O GRESEALA ELEMENTARA: Totdeauna documentele ORIGINALE/fie ele DIPLOME sau Buletin, se afla la PURTATOR, Beneficiar, deci la RECIPIENT, nu la EMITENT. La EMITENT/Vatican se afla Conspectul trecut in Registrul Copial. RECIPIENTUL aici este direct, ARHIEPISCOPIA din STRIGONIUM/ GRAN/ESZTERGOM, unde de fapt se si afla ORIGINALUL acestui Document trimis la 20 dec. 1191 CATRE ARCHIEPISCOPIA din Strigonium/Gran/Esztergom. DECI la Archiepiscopia Romano-Catholica ESZTERGOM este de adresat CEREREA. Urkundenbuch zur die Geschichte der Deutschen in Siebenbürgen B.1. scrie: „[…]Druck: Knauz, Monumenta I, 141, nach dem ORIGINAL, Pergament, Kapitelarchiv Gran. Bleibulle an roth-gelben Seidenschnur angehängt. Das ORIGINAL ist beschädigt[…]" aici dau direct paginile 38 apoi 39 https://archive.org/stream/urkundenbuchzur00mlgoog#page/n36/mode/2up
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Hey, Archiva de Stat-Degeaba Sibiana, CITESTE mai ales mai sus si INVATA: Actul in care este mentionat prima data CIBINIUM, dar nu ca ORAS, ci ca PROVINCIA, se afla in formularea FLEXIONATA „Praepositum Cibiniensem” In TIPARITURA, GRESEALA EVIDENTA DE TIPAR „Praepositum Cipiniensem”, (comparat cu mai multe editii) deci flexionat, insa se citeaza la NOMINATIV, CORECT: „PRAEPOSITUS CIBINIENSIS” apare intr-un document de clarificare datat in carte 1192-1196 (eu il datez 1192) INSERAT (deci nu Original) de Papa Inocentius 1198: trimis tot la Archiepiscopia Romano- Catholica Strigonium/Gran/Esztergom. Este DOCUMENTUL Nr. 2. din Urkundenbuch 1., in carte pp.2-3 https://archive.org/stream/urkundenbuchzur00mlgoog#page/n38/mode/2up
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus