Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

Profesorii coordonatori de scriitori din pușcărie: am semnat, dar n-am coordonat

Profesorii coordonatori de scriitori din pușcărie: am semnat, dar n-am coordonat

După ce Administrația Penitenciarelor a publicat și lista profesorilor universitari care au coordonat științific cărțile scrise în pușcărie de diferiți condamnați pentru reducerea pedepsei, Turnul Sfatului a încercat să contacteze cadrele didactice în discuție. Din cele opt nume de profesori (printre care ÎPS Laurențiu Streza, dar și trei rectori), doi au răspuns solicitărilor Turnul Sfatului, până la publicarea acestui material.

Cărțile cu caracter științific publicate de către deținuți le reduc acestora durata de executare a pedepsei cu câte 30 de zile. Caracterul științific al acestor cărți este garantat de către profesori universitari.

Bichicean: ”am semnat, dar nu am coordonat”

 Prof. univ. dr. Gheorghe Bichicean, fost rector al Universității Româno-Germane, a fost coordonatorul științific pentru toate cele patru cărți scrise din penitenciar de către fostul procuror Ioan Berghezan, condamnat pentru trafic de influență la patru ani de închisoare cu executare. ”Managementul comunicării”, ”Drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, Managementul Resurselor Umane în cadrul sistemului judiciar” și ”Procesul managerial juridic din România în contextul european și internațional al autorității judiciare” sunt cele patru cărți scrise de Berghezan în 2014, cărți care i-au redus cu patru luni perioada petrecută după gratii.

Bichicean spune, însă, că este o confuzie. ”Eu nu am coordonat nimic. A venit la mine, acum nu mai știu cât timp, doamna Elisabeta Boțian, decanul Facultății de Drept. Dânsa făcând o recomandare pentru domnul Berghezan, m-a rugat, într-adevăr, să semnez și să ștampilez această recomandare, semnată și de dânsa, bineînțeles. Asta a fost tot. Nu știu altceva, nu am coordonat nimic. Am semnat – într-adevăr – alături de doamna decan, care îl cunoaște, sigur, fiind procuror ca și domnul Berghezan.  Ce să zic altceva, e o aiureală pur și simplu. Mă mir că nu apare numele doamnei Boțian, eu am semnat doar în calitate de coordonator al instituției. Era o recomandare că domnul Berghezan are capacitatea să scrie cărți. Cine și-a permis să facă însă această chestiune, că eu aș fi coordonator… Eu nu mi-am dat niciodată acordul de a fi coordonator științific la așa ceva”, declară Bichicean. Specializat în Istorie, profesorul Bichicean spune că nu a vorbit niciodată cu Ioan Berghezan.

Georgescu:  ”probabil e vorba de cursuri pentru studenți”

Bichicean nu este singurul rector de universitate privată care a coordonat lucrările unor condamnați la închisoare cu executare. Spre exemplu, prof. univ. dr. ing. ec. Nicolae Georgescu, rectorul Universității Alma Mater, este cel care – potrivit Administrației Penitenciarelor - a coordonat cele trei cărți scrise de fostul prim-procuror la Parchetului de pe Judecătoria Sibiu, Florin Apostu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. ”Conceptul de management operațional și implicările sale în sistemul judiciar” și ”Reforma justiției: o viziune managerială asupra sistemului judiciar din România” sunt cărți publicate de Florin Apostu în 2012, ambele la editura Alma Mater din Sibiu. Un an mai târziu, același prof. univ. dr. ing. ec. Nicolae Georgescu semna în calitate de coordonator științific și pentru cea de-a treia carte scrisă de Florin Apostu – ”Analiza managerială comparativă asupra conținutului și limitelor revizuirii administrative și judiciare a evaluării profesionale a magistraților”, se arată în informațiile făcute publice de Administrația Penitenciarelor.

”Nu am fost coordonator al acestor lucrări. Nu cunosc problema. Nu știu despre ce lucrări este vorba, nu le-am văzut, nu am nici un exemplar. Domnul Apostu a predat la noi, a avut ore demult, când era vorba de învățământ la distanță și aparțineam de Universitatea «Lucian Blaga». Probabil, dacă e vorba de unele lucrări pe care le-a publicat sau cursuri pentru studenți cu caracter intern, este posibil să le fi văzut eu. Deci când a făcut note de curs pentru studenți, sigur că eu eram obligat să mă uit peste acestea. Că dânsul le-a folosit pentru altceva, în alt scop, ulterior, ar fi o variantă posibilă. De fapt, este singura explicație pe care o pot găsi”, a declarat Georgescu pentru Turnul Sfatului. Profesorul care este și consilier local al municipiului Sibiu din partea PNL spune că nici pregătirea sa nu era apropiată de cea a lui Florin Apostu. ”Pregătirea mea este de horticultor cu doctoratul luat în vie-vin și, de asemenea, în științe economice, în management, la fel, tot cu doctorat. Deci dacă nu e vorba de management sau de vie, de vin, eu nu aveam ce căuta acolo”, mai spune Georgescu.
El a mai arătat că la Editura Alma Mater ”poate publica oricine”. ”Editura lucrează și pentru cadre interne, este înregistrată, acolo poate publica oricine. Există un responsabil, directorul economic este cel care calculează costurile, deci, oricine dorește poate”.

Al treilea rector. Benoni Sfârlog

Benoni Sfârlog este prof. univ. dr. în cadrul Universității Alma Mater din Sibiu și a fost rectorul Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”. El a coordonat, în 2013, apariția cărții ”Aspecte teoretice și practice ale jurisprudenței CEDO în materia penală”, scrisă de Cristian Constantin Catană, fost judecător în Neamț, condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență.

Prof. univ. dr. ing. Valentin Petrescu este cel care, anul trecut, a coordonat publicarea a două cărți scrise de profesorul constănțean Gheorghe Amza, condamnat la patru ani și opt luni pentru luare de mită: ”Recondiționarea în câmp ultrasonic” și ”Placarea în câmp ultrasonic”. Amza este și el profesor universitar și a fost condamnat deoarece, în 2013, în calitate de președinte de comisie de bacalaureat a primit șpagă 3.000 de euro, cazare într-o stațiune de la malul mării și masă, pentru a ajuta mai mulți elevi să treacă examenul la chimie.

Fostul prim-procuror de la Sibiu, Ioan Doru Poiană, este și cadru didactic universitar. Prin urmare, în 2013, a girat în calitate de coordonator științific publicarea volumului ”Educație juridică”, scris de avocatul sibian Dan Vulcan, condamnat la patru ani de închisoare pentru complicitate la înșelăciune.

Prof. univ. dr. ing. Gligor Ciortea a coordonat apariția cărții ”Tehnologia creșterii bovinelor” scrisă în pușcărie de Aurel Olimpiu Anton, fost membru PSD și fost funcționar în cadrul Agenției Naționale Sanitară Veterinară. Același condamnat a beneficiat, tot de la Sibiu, de coordonarea științifică a prof. univ. dr. Mirela Stanciu, în publicarea cărții ”Creșterea chinchilelor”. Până la ora publicării acestui articol, cei cinci profesori mai sus amintiți nu au putut fi contactați de Turnul Sfatului.

De la Crucea Șaguniană la ”Iubirea milostivă”

La fel, nu a răspuns solicitărilor Turnul Sfatului nici mitropolitul Ardealului, ÎPS Streza, cel care a asigurat în perioada 6 – 13 ianuarie 2015 activitatea de coordonator științific în procesul de redactare a cărții ”Iubirea milostivă și tămăduitoare”, semnată de George (Gigi) Becali, aflat în penitenciar.

Condamnat la trei ani și șase luni pentru dare de mită, publicarea cărții semnată de Gigi Becali și a cărei valoare științifică este garantată de ÎPS Streza a redus pedeapsa cu închisoarea aplicată patronului Stelei cu 30 de zile. Poate merită amintit că același Gigi Becali a fost distins cu Crucea Șaguniană de către același ÎPS Streza, în 2006.

Credit Foto - Bonito-Studio-Vicol

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

ben

Acum 8 ani

popa dracului-hot mincinos avid dupa bani si putere.dracu mai crede in el ma mir ca mai este mitropolit.ne face orasul si credinta de rusine HOOO! TALHARULE!
Raspunde

Popa Basca

Acum 8 ani

Despre IPS Streza se poate spune orice numai ca n-are mina buna la Sagunieni nu:Becali si Carabulea stau marturie! In rest,ai semnat ai bepeit-o.
Raspunde

Ion

Acum 8 ani

Si Costica Dumnezeu. Un agramat jupan peste profesori universitari!
Raspunde

Zorro

Acum 8 ani

Bineinteles, acuma c-a iesit totul la lumina se eschiveaza toti, doar-doar de a nu-si pierde scaunele pe care sed bine, chiar prea bine. Daca The Guardian nu ar fi scris articolul, Becali, care in viata sa nu a citit vreo carte, ar fi scris vesel si fericit si azistazi, vezi doamne, carti maram stiintifice. Este incredibil, cit de jos se coboara prea inaltii din bisearica si universitati. Iata calitatea oamenilor. Rusine!
Raspunde

ionescu ciprian

Acum 8 ani

FOARTE BINE CA AU SCRIS , O CARTE IN PLUS-UN PROST IN MINUS ! MAI BINE SA SCRIE DECAT SA TRAGA TOATA ZIUA LA FIARE...DACA SUNTETI VOI ASA DE TARI SA-MI EXPLICE SI MIE CAREVA CE INSEAMNA TERMENUL DE "CARTE STIINTIFICA"...CA MIE IMI VINE A "SPAGA STIINTIFICA"...CIPI.
Raspunde

Augnik

Acum 8 ani

Hotii s-au pus in farä la fotografiat.
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

..din pacate cei ce conduc biserica ortodoxa,strica imaginea bisericii in societate.Se presupune ca ei traiesc o viata simpla,un exemplu pentru noi cand ei merg cu masini ultima generatie,orice e cu bani la ei,pentru cativa lei in buzunar ajuta tot felul de persoane certate cu legea.Nu m-as mira ca peste cativa ani buni sa treaca multi la alte confesiuni si atunci si atunci sa ii vad
Raspunde

...

Acum 8 ani

Ei, intre ei, pentru ei: Bichicean, Botian, Berghezan. Ce nume de zona folclorica :D.
Raspunde

un sibian @ cipi

Acum 8 ani

tu chiar crezi ca unul ca Becali stie sa scrie? daca nu ai cu adevarat o parere de ce te bagi in seama...???!!!
Raspunde

ha,haaa

Acum 8 ani

Păi la cum scrie "CIPI", nu este de mirare să fie însuşi Becali.
Raspunde

nume

Acum 8 ani

sa ti bagi alea 3 puncte in cur. poate intri si tu in zona folclorica
Raspunde

...

Acum 8 ani

:D
Raspunde

@sibian 14:09

Acum 8 ani

Ai dreptate si referitor la ciobanul semianalfabet de becali si referitor la ionescu ciprian ,care se crede atotstiutor,la aproape fiecare articol comenteaza ,indiferent daca stie sau daca bate campii!!
Raspunde

cititor

Acum 8 ani

Proba corectitudinii se poate face raspunzand la intrebarea "sunt scriitori de profesie? daca da, in libertatea cate carti au scris sau macar a existat intentia si au un inceput de dovada scrisa ca le-au initiat/intentionat inainte de penitenciar ?" Rusine celor ce au girat, pentru ca au facut-o ca sa ajute pe cineva sa ocoleasca legea si ceea ce s-au chinuit colegii lor sa condamne. Cu atat mai mult celor ce sunt specialisti in drept. Ca de betivi, vanzatori de diplome si oportunisti ajunsi cadre didactice nu ne faceam oricum sperante ca respecta legea.
Raspunde

ionescu ciprian

Acum 8 ani

@ @SIBIAN ... hahaha SUNTETI INVIDIOSI PE EI SE VEDE DE LA O POSTA POATE ATI VREA SA AJUNGETI IN LOCU LOR LA PUSCARIE SA WEDETII CUM E !?BKL E MIC COPIL PE LANGA MINE HAHAHA!!! DACA NU STIAU SA SCRIE CUM AU FACUT ATATEA BANII ? BRAVO LOR !!! CIPI
Raspunde

@cilpi

Acum 8 ani

Ești incurabil. Ia-ți pastiluțeke. Joacă-te cu lopățelele și lasă scrisul. Îți va fi mai bine!!! Stai liniștit...
Raspunde

@cipi

Acum 8 ani

Esti varza amice ,pune mana pe gramatica ,nu mai folosi in exces litera i ca te poti lua de mana cu ciobanul BEEEECALI!
Raspunde

Bovina Gheorghe

Acum 8 ani

Bichicean nu este fostul, ci ACTUALUL RECk-TOR al universitatii nord-coreene. Acest individ ordinar este un mitoman, un para- noik, si un foarte mare INFRACTORR !!! O jigodie din armata comunista, care cu studii la fara frecventa face pe marele profesor universitar, dar el in realitate, abia stie scrie !!! Speram sa intre DNA-ul cat mai repede pe filiera si sa-l vedem la o facultate la zi..... Aiud, Gherla, Rahova, de ce nu ???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus