Sâmbătă,
02.12.2023
Cer Senin
Acum
16°C

Unde e noua viziune asupra Sibiului?

Bugetul Sibiului prezentat pentru anul în curs nu are nimic spectaculos. Politica din ultimii ani este urmată cu strictețe: străzile reprezintă în continuare prima prioritate când vine vorba de investiții.

Și nimic greșit aici, atâta timp cât încă mai sunt în oraș străzi de pământ. La fel, Sibiul mizează în același timp pe liniile stabilite încă de dinainte de 2007: sume consistente alocate pentru cultură, sume alocate pentru inițiativa civică. Apoi, mai sunt bani alocași pentru un nou strat de asfalt ici și acolo, mai un bec nou, mai un gazon, mai un coș de gunoi. Adică, acele cheltuieli pe care într-adevăr orice Primărie trebuie să le facă.

În același timp, Sibiul a ajuns la un excedent bugetar de 157 de milioane de lei. Imens de mulți bani, cu alte cuvinte, nu au intrat în circuitul economic local. Primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, spune că banii sunt rezervați pentru cele două mari proiecte aflate ”pe banca de rezerve” de mai mulți ani: aquaparc-ul din Pădurea Dumbrava și Centrul de conferințe și spectacole din apropierea Pieței Unirii.

Iarăși, nimic nou. Impresia mea este că Astrid Fodor nu are (încă) determinarea de a-și impune punctul de vedere. Pot pune o asemenea prudență pe faptul că Fodor se consideră deocamdată aleasă în fruntea orașului de grupul de 23 de consilieri locali și nu de majoritatea acestui oraș. De la care, poate, așteaptă o confirmare pentru a reîmprospăta viziunea asupra orașului.

Pentru că Sibiul are nevoie de o primenire a misiunii lui. Oraș-cultural, oraș-cultural, dar încă nu avem toate străzile cu capacele de la canal aduse la nivel. Și chiar și asupra misiunii culturale se simte o nevoie de primenire, mai ales că anul viitor se împlinesc zece ani de la titulatura care a adus recunoaștere internațională orașului, iar discuțiile despre calitate versus cantitate încă nu au fost lămurite.

Anul acesta este an electoral. Moment numai bun pentru a discuta despre reorientarea Sibiului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Cetateanul Neturmentat

Acum 7 ani

Politicile publice se fac impreuna cu beneficiarii acestora.Spre exemplu,dvs. ati putea avea o initiativa de amendare a HCL 210 astfel:se interzice cresterea vacilor pe raza mun Sibiu;se interzice utilizarea motoferastraului(drujba) la mai putin de 25 m de o locuinta;se interzice cresterea gainilor,iepurilor,nutriilor si alte animale,altele decit cele de agrement; din 100% gradina sau curte,min 25% se inierbeaza;La 100 mp de curte ori gradina esti obligat sa plantezi minim 3 pomi etc.lista nefiind deloc completa.In felul acesta din critic ori bagator de seama dvs. dl Deleanu,impreuna cu alti colegi si/sau amici,deveniti activ in elaborarea politicilor publice.Alta formula ar fi,complementar,alegerea consilierilor locali pe colegii(cartiere).Vorba lui Adidas Storsion:Daca vrei,poti!Vreti,dl. Deleanu?
Raspunde

Cetateanul Neturmentat

Acum 7 ani

Vad ca n-aveti nicio reactie,dl Deleanu.Va intineresc cu un an:http://www.turnulsfatului.ro/2015/01/20/primaria-reia-discutiile-are-nevoie-sibiul-de-un-parc-de-distractii-de-56-de-mil-euro/#comment-150852
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus