Duminică,
21.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Sibiul stă pe un mic munte de aur. Unul care tot crește

Sibiul stă pe un mic munte de aur. Unul care tot crește

În trei ani, excedentul bugetar al municipiului Sibiu a crescut de aproape opt ori. Anul acesta a ajuns la 157 de milioane de lei. Adică mai bine de dublul sumei alocate investițiilor în străzile din oraș.

După un 2009 în care municipalitatea Sibiului resimțea din plin efectele crizei economice inclusiv prin amânarea la plată a unor lucrări, primul an în care orașul a înregistrat excedent bugetar mai generos a fost 2012. Era vorba de peste 20 de milioane de lei, bani care nu au mai apucat a fi investiți prin urmare ”s-au reportat” pentru anul 2013. Din acel an, însă, rezervele bugetare au tot continuat să crească, în contextul implicării tot mai evidente a primarului Sibiului, Klaus Iohannis, în proiecte politice naționale. Așa s-a ajuns ca, acum un an, atunci când Astrid Fodor în calitate de primar interimar prezenta primul buget întocmit sub coordonarea ei, excedentul bugetar al Sibiului să ajungă la peste 102 milioane de lei. Cea mai spectaculoasă creștere a excedentului a fost înregistrată, însă, în cursul lui 2015. Sumele necheltuite și veniturile peste estimările de la început de an au dus la intrarea în 2016 cu un excedent bugetar majorat cu mai bine de 53 de procente. Anul 2016 începe cu rezerve de 157 de milioane de lei, raportate la un buget total de 535 de milioane de lei.

Cum s-a ajuns la atâția bani? 

La finele anului trecut, Consiliul Local al Sibiului a adoptat hotărârea referitoare la execuția bugetului local. Potrivit previziunilor prezentate, administrația locală ar fi trebuit să cheltuiască anul trecut la capitolul Dezvoltare aproape 141de milioane de lei. În realitate, suma investită de municipalitate este de 60,3 milioane de lei, adică 42,81%. Motivele invocate pentru acest grad scăzut de realizare a investițiilor nu reprezintă o noutate: licitații lansate și finalizate cu întârziere, ”fapt pentru care a fost necesară decalarea termenelor de execuție față de termenele previzionate inițial”. ”De asemenea, datorită procedurilor de achiziție publică greoaie, unele angajamente legale aferente obiectivelor de investiții s-au încheiat sau urmează a fi încheiate cu întârziere față de situația previzionată la începutul anului 2015”, se arată într-un raport al Direcției Economice din cadrul Primăriei Sibiu.

Pentru ce atâția bani?

În actualul context bugetar, la finele anului trecut, Primăria Sibiu a semnat un acord de împrumut cu BERD-ul, pentru alocarea sumei rambursabile de 67,5 milioane de lei investițiilor în străzile din Sibiu.

O parte din acești bani încep a fi cheltuiți chiar din acest an, 17 străzi de pământ urmând a fi modernizate în 2016 din aceste fonduri.

Banii din excedent au alte destinații, explică primarul interimar Astrid Fodor. ”Decât să investim pentru tot felul de nimicuri care nu sunt de durată, mai bine investim pentru Aquapark și pentru Centrul de conferințe și spectacole”, a spus Fodor la prezentarea proiectului de buget pe 2016.

Deocamdată, însă, cele două investiții sunt departe de implementare. Pentru celebrul Aquapark anul acesta trebuie reactualizat studiul de fezabilitate, etapă ce ar trebui urmată de obținerea documentațiilor, elaborarea proiectului tehnic și lansarea licitațiilor pentru execuție. La fel, Centrul de conferințe și spectacole este, iarăși, un proiect care nu are deocamdată nici plan urbanistic zonal aprobat. PUZ-ul are nevoie de un studiu de trafic, apoi – după cum amintea executivul local – Centrul de conferințe și spectacole (care va înlocui actualul teatru) va fi subiectul unui concurs de soluții, urmat de SF, proiect tehnic, licitații…

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Dacian

Acum 8 ani

lucrurile sunt extrem de simple si nu inteleg de ce nu scrieti adevarul din spatele acestor "economii". Timp de un deceniu o mare parte din bugetul de investitii era papat de capusa DPC. Acum s-a terminat povestea aceea si primaria pur si simplu nu poate sa administreze niste sume care in trecut se sifonau cu gratie. Asta cu sistemul greoi este iar o poveste. Pe intelesul tuturor primaria are in buzunar 30 de milioane de euro pe care "nu poate sa ii cheltuiasca" dar ia un credit BERD de 15 milioane pe care poate sa ii cheltuiasca. De ce nu pune nimeni intrebarea aceasta la primarie? Cine este atat de nebun incat se duce la banca sa se imprumute cand are dublul sumei imprumutate in buzunar si nu poate sa o cheltuiasca?
Raspunde

a

Acum 8 ani

”Decât să investim pentru tot felul de nimicuri care nu sunt de durată, mai bine investim pentru Aquapark și pentru Centrul de conferințe și spectacole”, a spus Fodor la prezentarea proiectului de buget pe 2016 - Ma doare capul cand citesc ce tampenii poate spune. Aqua parcul cel mai probabil va fi un esec si o investitie inutila iar in locul centrului de conferinte, mai bine lasa teatrul asa cum este si s-ar apuca sa reorganizeze orasul pentru a putea crea o noua locatie pentru el. Nu e ca si cum Sibiul este Cluj sa avem 5 conferinte pe zi in diferite locatii. @Traian Deleanu - sugestia mea este ca dupa ce se termina licitatile, sa va apucati sa verificati putin castigatorii si conectiunile lor cu administratia locala si sa verificati cine are interese in zona cu aqua parcul (cine detine terenuri).
Raspunde

Culae

Acum 8 ani

Iar voteaza majoritatea reprezentatul minoritatii la primarie?!
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

Da ce, mai Culae, deja sibienii or ajuns minoritate in orasul lor?
Raspunde

Antijoseph

Acum 8 ani

157 milioane un Aquapark si un centru multifunctional??? Poate asa de jucarie Numai renovarea teatrului National Iasi a costat atat! Pana si prapaditul sediu al Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov a costat vreo 40 milione Cat priveste Aquapark facut din bani publici asta numai comunistii din Sibiu pot gandi! Mai bine Deleanule ai pune in paralel ce fonduri europene a accesat municipiul Sibiu fata de Alba Iulia sau Brasov si dupa ce vezi nu ti mai arde de Aquapark Vorba aluia mai bine punem de un multiplex!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus