Joi,
28.01.2021
Innorat
Acum
-2°C

Liberalii ăștia sibieni au tupeu. În continuare

”Sibiul pierde trei miliarde de lei”, statuează politicianist liberalii sibieni, făcând referire la inepta (cel puțin aparent) decizie prin care contribuabilii mijlocii nu vor mai fi administrați fiscal la Sibiu, ci la Brașov. La Brașov, deoarece acolo funcționează Direcția regională a finanțelor publice. Acolo (și nu la Sibiu) funcționează direcția regională deoarece așa a decis de guvernul condus de pesedistul Victor Viorel Ponta. Iar acest fapt a fost negociat în vremurile când la putere se aflau tocmai actualii liberali. Alde Cazan, Turcan, Ariton și așa mai departe atâta au putut să negocieze pentru Sibiu: pierderea regionalei Fiscului și câștigarea regionalei Antifraudei.

În aproape anul cât s-au aflat la putere până la semnarea deciziei de către șeful lor suprem din acea vreme, nici pesediștii sibieni nu s-au chinuit să negocieze mai mult pentru Sibiu. Sau să schimbe ceva. Și cum să le ceri așa ceva, când în acea perioadă lor le ardea de reîmpărțirea funcțiilor publice, nicidecum de politici publice pentru zona pe care o reprezintă.

Administrarea firmelor sibiene în alt loc decât zona în care își au sediile centrale nu este un fapt nou. Sunt ani buni deja de când marii contribuabili sunt administrați fiscal de o direcție special constituită și care funcționează taman la București. Acum, se face același lucru și cu firmele mijlocii, care vor fi administrate de la Brașov. O fi bine, o fi rău? Ceva logică trebuie să fi avut mutarea asta (dincolo de neajunsurile evidente legate de distanțe și centralizare în loc de descentralizare), dar mai interesant este că logica asta a fost discutată încă din aprilie 2015. Atunci, prin Parlament, se mai trezea câte unul-doi aleși să spună: dom’lor, văd că ANAF-ul are un nou proiect, de mutare a administrării contribuabililor mijlocii! O fi bine, o fi rău?, mai apuca să spună câte un ales, după care toată sala amorțea din nou, căci nu vorbim de un subiect care să ”prindă” ca manelele în Broscărie. Nu i-am auzit atunci (când încă decizia nu era luată, ci se vorbea doar de un proiect) pe liberalii sibieni să le plângă de milă contribuabililor mijlocii din zona pe care o reprezintă, contribuabili care – iată – vor trebui să bată calea Brașovului de li se va acri. Atunci, liberalii sibieni, la fel ca și pesediștii și restul de mărunței politicieni care mai există aveau alte priorități. Nu știu exact care, dar evident că în mod cu totul diferit altele decât soarta administrării fiscale a firmelor care produc impozite și taxe pentru ca statul să funcționeze.

În fine, merită remarcat și modul în care liberalii sibieni au simțit nevoia de a se oțărâ un pic (căci tre’ să fie mai virgoși de acum încolo, suntem în an electoral) pe urma situației ăsteia. Și s-au oțărât prin vocea lui Grigore Popescu, fostul șef al Fiscului, cel care păstorea instituția tocmai când regionalizarea se împlinea la Brașov. Și acum, în chestiunea contribuabililor mijlocii, Popescu îi cere prefectului să intervină. Care prefect, înainte de a ocupa vremelnic această funcție, era jurist al Fiscului, adică subordonatul lui Popescu. Și odată ajuns prefect, a început să aibă aere evidente de superioritate față de Popescu. Mă rog, orgolii de bărbați. Și tot la capitolul ”talente narative” merită remarcat cum au știut acum liberalii să înșire nume precum Bramac, Polisano, Construcții SA, Trans Agape, Deko Rame și alte companii cunoscute. Oare au discutat ”ăști” politicieni cu oamenii din spatele acestor nume în alte momente decât înaintea campaniilor electorale pentru care sunt rugați să ofere sprijin financiar?

Ideea este că nu se va mai schimba nimic în chestiunea ”mijlociilor”. Cel puțin nu acum și, în mod sigur, nu așa, prin sforăieli în conferințe de presă, în loc de inițierea unor acțiuni concrete. În continuare, politicienii ăștia nu pricep nimic și nici nu încearcă să afle ce așteaptă ”boborul” de la ei. Politicienii rămân în lumea lor, cu conferințe de presă pe subiecte fumate, cu negocieri mărunte pentru funcții și candidaturi, cu proiecte la care muncesc doar dacă meschinul lor interes personal își găsește ceva răsplată.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Mihai Popescu

Acum 5 ani

Foarte corect. Jeguri și liberalii și social democrații
Raspunde

Misu

Acum 5 ani

Oare Grigore Popescu mai este director la fabrica de medicamente Polisano ?
Raspunde

alzara

Acum 5 ani

Sper ca Sibiul sa aiba cea mai slaba garnitura politica din țară ; confortabil ca nu - i st pe ' ai altora !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus