Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
25°C

Vasile Presecan, patronul Trans Agape: Unii cârcotași spun că suntem piața de desfacere a Europei... Este foarte adevărat

Vasile Presecan, patronul Trans Agape: Unii cârcotași spun că suntem piața de desfacere a Europei... Este foarte adevărat

În majoritatea supermarketurilor, hypermarketurilor și magazinelor de cartier din Sibiu găsim zilnic produse de panificație din aluat congelat. Pizza, prăjituri cu foitaj, covrigi, croissante și diverse specialități, se găsesc pe rafturile tuturor magazinelor. În plus, în multe cazuri până și pâinea de zi cu zi este făcută din aluat congelat.

Situația descrisă mai sus se petrece în condițiile în care guvernanții ne dau asigurări că România produce anual mult mai mult grâu decât este necesar pentru consumul intern. Și atunci, de ce nu avem produse proaspete de panificație?

Despre acest subiect am stat de vorbă cu Vasile Presecan de la Trans Agape, proprietarul unuia dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Sibiu.

”Când unii cârcotași spun că suntem piața de desfacere a Europei... Este foarte adevărat. Uitați-vă că în România toate marile lanțuri de magazine construiesc pentru că este cea mai simplă afacere. Cumpăr cu un leu și vând cu 1,5 sau doi lei. Deci nu fac mare lucru. Marile lanțuri de magazine au în spate fabrici de pâine, fabrici de zahăr, fabrici de toate. Sunt fonduri de investiții care la rândul lor au investiții în fabrici, de ulei sau alte produse. Și prin magazinele mari își desfac produsele pe care le aduc din altă parte. Inclusiv produsul pâine congelată sau aluat congelat”, a declarat pentru Turnul Sfatului Vasile Presecan.

Cât privește calitatea acestor produse, aici este altă discuție.

”Nu cred că această problemă s-a explicat foarte bine. Aluatul congelat, prin procesul de congelare, practic se mărește valoarea produsului. De ce spun asta? Prin congelare și decongelare se dă o prospețime suplimentară produsului. Sunt producători în Occident care preferă să producă numai din aluat congelat. Produc aluatul, apoi îl congelează și îl decongelează. Nu este deloc un proces negativ sau cu un impact negativ. Din păcate s-a propagat acest mesaj într-un mod deformat, inclusiv pe marile canale de televiziune. Ca să revin, prin decongelare îi mărești valoarea aluatului, practic înmagazinezi un cost în plus de energie, de aceea produsul este mai scump. În Occident cea mai mare parte a produselor, mult peste 50%, înainte de a fi coapte sunt decongelate. Prin congelare se mărește prospețimea și calitatea produsului. În niciun caz nu este un proces negativ, cea mai bună formă de păstrare a unui produs este congelarea. Și mă refer aici la shock-froster, congelarea rapidă, produsele se congelează, apoi se decongelează și se coc. Am fost în fabrici de pâine din Germania care scoteau pâinea fierbinte din cuptor, o congelau, de la plus 200 de grade trecea instant la minus 40 de grade, ca pe urmă s-o decongeleze și o ambalau. Pentru că îi măreau savoarea, prospețimea, cine este în domeniu înțelege asta. La televizor s-a creat o impresie greșită”, a mai explicat pentru Turnul Sfatului Vasile Presecan.

Citește și:

Explicații surprinzătoare: De ce se scumpește pâinea și ce salariu are un brutar în Sibiu? Vasile Presecan, patronul Trans Agape, detaliază

Foto: ro.depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Munteanu

Acum 1 lună

Ideea nu era ca mancam aluat congelat cu savoare marita, ci faptul ca e adus din Europa in loc sa-l producem noi. Sa intelegem ca si dvs. lucrati cu aluat congelat?
Raspunde

Vld

Acum 1 lună

exercitiu de logica: cand te duci (daca te duci) in magazin Trans Agape, si vezi dospitor si cuptor care functioneaza, din care ies chifle calde, tu crezi ca aluatul e facut acolo in magazin de vanzatoare sau ca e adus de la fabrica cu masina? normal ca e pregatit la fabrica adus congelat pe magazine.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Da, cum sa nu, nu mai mancam de pe centru, de la Scufita, Spicul, Maestro, Langos si Gogoseria Veche, mancam de la Trans Agape. Vad ca domnul are chemare de educator al maselor. In pandemie era problema cu angajatii nevaccinati, acum ne educa cum e cu aluatul...macar asta e mai pe domeniul lui.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus