În majoritatea supermarketurilor, hypermarketurilor și magazinelor de cartier din Sibiu găsim zilnic produse de panificație din aluat congelat. Pizza, prăjituri cu foitaj, covrigi, croissante și diverse specialități, se găsesc pe rafturile tuturor magazinelor. În plus, în multe cazuri până și pâinea de zi cu zi este făcută din aluat congelat.
Situația descrisă mai sus se petrece în condițiile în care guvernanții ne dau asigurări că România produce anual mult mai mult grâu decât este necesar pentru consumul intern. Și atunci, de ce nu avem produse proaspete de panificație?
Despre acest subiect am stat de vorbă cu Vasile Presecan de la Trans Agape, proprietarul unuia dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Sibiu.
”Când unii cârcotași spun că suntem piața de desfacere a Europei... Este foarte adevărat. Uitați-vă că în România toate marile lanțuri de magazine construiesc pentru că este cea mai simplă afacere. Cumpăr cu un leu și vând cu 1,5 sau doi lei. Deci nu fac mare lucru. Marile lanțuri de magazine au în spate fabrici de pâine, fabrici de zahăr, fabrici de toate. Sunt fonduri de investiții care la rândul lor au investiții în fabrici, de ulei sau alte produse. Și prin magazinele mari își desfac produsele pe care le aduc din altă parte. Inclusiv produsul pâine congelată sau aluat congelat”, a declarat pentru Turnul Sfatului Vasile Presecan.
Cât privește calitatea acestor produse, aici este altă discuție.
”Nu cred că această problemă s-a explicat foarte bine. Aluatul congelat, prin procesul de congelare, practic se mărește valoarea produsului. De ce spun asta? Prin congelare și decongelare se dă o prospețime suplimentară produsului. Sunt producători în Occident care preferă să producă numai din aluat congelat. Produc aluatul, apoi îl congelează și îl decongelează. Nu este deloc un proces negativ sau cu un impact negativ. Din păcate s-a propagat acest mesaj într-un mod deformat, inclusiv pe marile canale de televiziune. Ca să revin, prin decongelare îi mărești valoarea aluatului, practic înmagazinezi un cost în plus de energie, de aceea produsul este mai scump. În Occident cea mai mare parte a produselor, mult peste 50%, înainte de a fi coapte sunt decongelate. Prin congelare se mărește prospețimea și calitatea produsului. În niciun caz nu este un proces negativ, cea mai bună formă de păstrare a unui produs este congelarea. Și mă refer aici la shock-froster, congelarea rapidă, produsele se congelează, apoi se decongelează și se coc. Am fost în fabrici de pâine din Germania care scoteau pâinea fierbinte din cuptor, o congelau, de la plus 200 de grade trecea instant la minus 40 de grade, ca pe urmă s-o decongeleze și o ambalau. Pentru că îi măreau savoarea, prospețimea, cine este în domeniu înțelege asta. La televizor s-a creat o impresie greșită”, a mai explicat pentru Turnul Sfatului Vasile Presecan.
Citește și:
Foto: ro.depositphotos.com
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: aluat pâine , panificatie sibiu , aluat congelat , Vasile Presecan , stiri sibiu , Trans Agape
Vizualizari: 10520
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Adina
Acum 2 ore
Sofer
Acum 2 ore
Corbul
Acum 2 ore
Justin
Acum 2 ore
Izabell