Marți,
19.08.2025
Partial Noros
Acum
15°C

Explicații surprinzătoare: De ce se scumpește pâinea și ce salariu are un brutar în Sibiu? Vasile Presecan, patronul Trans Agape, detaliază

Explicații surprinzătoare: De ce se scumpește pâinea și ce salariu are un brutar în Sibiu? Vasile Presecan, patronul Trans Agape, detaliază

Pâinea pe care o cumpăram vara trecută cu cinci lei acum o cumpărăm în Sibiu cu șapte lei. La cum cresc prețurile de la o lună la alta pare foarte probabil că la vară va ajunge să coste opt sau chiar nouă lei.

”De ce s-a scumpit pâinea?” l-am întrebat chiar pe patronul lanțului de magazine Trans Agape, Vasile Presecan.

”Se prea poate ca prețul pâinii să ajungă la opt sau nouă lei la vară. Cel mai mare cost al producătorului de pâine nu este făina, cum s-a întâmplat până acum câțiva ani. De zece ani încoace cel mai mare cost îl reprezintă mâna de lucru. Scumpirea nu a fost cauzată neapărat de făină, ci de toate scumpirile care s-au ținut lanț, începând de la combustibil, energie... și în primul rând mâna de lucru. Exodul mare al forței de muncă te obligă să crești salariile ca să îți rămână muncitorii aici. Forța de muncă calificată costă și există un prag roșu în fiecare meserie. Când ajunge la pragul acela trebuie făcut ceva. De exemplu, un brutar, un patiser, un specialist în acest domeniu, nu un ajutor necalificat, un angajat calificat în domeniul panificației dacă primește 900 de euro în mână, nu îți mai pleacă în străinătate. Aceasta este linia roșie în prezent, în panificație. La vânzătoare pot să spun că linia roșie a ajuns undeva la 800 de euro, iar la un șef, un profesionist bine pregătit, poate să ajungă la o mie de euro. O persoană angajată cu funcție de răspundere depășește o mie de euro. Așa stau lucrurile în domeniul nostru”, a explicat pentru Turnul Sfatului Vasile Presecan, patronul Trans Agape.

În aceste condiții, de ce toată lumea se arată îngrijorată de prețul făinii și ce influență are războiul din Ucraina?

”Prețul final al pâinii, cel pe care îl vedeți la raft și despre care m-ați întrebat a fost influențat de presiunea pusă de mâna de lucru, puțin de făină. Făina, ca să vă dau un exemplu, a trecut prin patru scumpiri în aceeași zi. A fost o astfel de zi. Bineînțeles că Ucraina și Rusia sunt doi cei mai mari concurenți pe piață. Exportul prioritar este prin Marea Neagră către Orientul Apropiat. Noi, aici concurăm cu Ucraina și Rusia și avem un avantaj bun fiindcă avem un sistem încărcare-descărcare în Portul Constanța foarte rapid al navelor. Asta înseamnă și că este foarte eficient pentru cereale. Faptul că o navă nu stă mult la încărcat-descărcat este fundamental. Practic, ora exactă la cereale se dă în Constanța, acolo este bursa de mărfuri. Contează inclusiv faptul că noi suntem puțin mai aproape de Orient decât Ucraina. Dacă Ucraina este în război, Rusia și-a blocat exportul, atunci clar a apărut o presiune pe producătorii de grâu. Producătorii de grâu nu sunt obligați să vândă cerealele în România, nu-l obligă nicio lege. El poate să le vândă unde vrea el, oricui îi dă mai mult în lumea aceasta. Așa funcționează piața globală. Prin urmare și prețul este impus de piața globală. Dacă pe bursă se plătește un grâu scump, producătorul în va vinde celui care face oferta mai bună”, a mai explicat Vasile Presecan.

Prin urmare, piața globală, presiunea războiului din Ucraina, scumpirile la carburanți și energie, dar mai ales angajații din panificație care cer salarii mai mari pentru a face față inflației, acestea sunt principalele componente care au dus la majorarea prețului pâinii în ultimele luni în Sibiu și România.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Sparrow

Acum 3 ani

Mâna de lucru ! Mâna de lucru ar trebui sā fie mai responsabilā. Si platitā evident. Dar, sā nu uitām cā mâna de lucru se prostitueazā profesional in strāinātate, unde, leafa câstigatā, dacā n-ar fi cursul de schimb leu/moneda strāinā dublata de sacrificii crunte pentru economisire ar fi o mizerie. Oricum e o mare mizerie peste tot!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dghdfh

Acum 3 ani

bineinteles ca nicaieri nu se vorbeste de profitul pe care il realizeaza ca sa isi mai faca o casa, sa isi mai cumpere o masina sa mai mearga intr-o excursie exotica sau altele de genul.... Tipic pentru patronii romani
Raspunde

Rasputin

Acum 3 ani

Care e problema ta cu profitul lui ? Daca ti se pare simplu sa fi antreprenor, nu te opreste nimeni. Avand in vedere la ce riscuri&stres te supui ca antreprenor ar fi chiar culmea ca potentialul castig sa fie similar cu castigul obtinut ca salariat. La fel, nimeni nu vorbeste ceilalti 95% care au esuat in afaceri.
Raspunde

Popa

Acum 3 ani

Cand fiul meu a inceput liceul la Ghibu, un sandvici cu sunca la magazinul Tra... de langa liceu costa 4,50 lei Cand a ajuns in clas a XII-a, sandviciul era 7 lei. Ce sa credem?
Raspunde

Andrei

Acum 3 ani

Că s-a scumpit?
Raspunde

Tudor

Acum 3 ani

In citi ani a terminat barosanul tau? 8
Raspunde

Sparrow

Acum 3 ani

Sā credem cā intre timp s-au scumpit, dovadā , pretul de pe raft. Dacā intrebarea era ironicā sau retoricā, scuze, nu inteleg fineturi de-astea. Eu inteleg doar cā, dacā ai resurse sā trāiesti, trāiesti, dacā nu, dispari. Se numeste selectie . Functioneazā in tot regnul animal
Raspunde

Sibian carcalete

Acum 3 ani

Pai tuturor ”marilor” angajatori le-ar placea, cum facea nea Ilie Carabulea pe vremuri, sa aiba oameni bine pregatiti si sa ii platesca cu salariul minim pe economie si bonuri de masa la batjocura. Ei bine, nu se mai poate asta! Scoateti banul sau aduceti angajati de pe Pluto!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus