Cel mai mare dosar instrumentat de procurorii anticorupție la Sibiu scoate la iveală extrem de diversa rețea prin care primarul demisionar al Șelimbărului, Daniel Maricuța, și-a folosit funcția și pârghiile pentru a pune mâna pe terenuri valoroase și, ulterior, pe bani. O parte din acești bani – aproape jumătate de milion de euro – provin chiar de la SC Apă Canal SA, de la care Maricuța a scos banii prin metoda aplicată și în cazul centurii ocolitoare a Sibiului. Doar că de această dată, Maricuța a profitat de trei ori, jumulind averea unui fost colonel de armată.
Chiriță Atanase este numele unui fost colonel de armată, care pentru faptele de vitejie din cel de-al doilea război mondial a primit – pe lângă medalii – și cinci ha de pământ, în anul 1946. Cele cinci ha de teren se aflau în zona unde acum funcționează KFC, în cadrul complexului comercial din Șelimbăr. Colonelul de armată s-a bucurat de cele cinci ha de pământ timp de zece ani, după care comuniștii au venit cu naționalizarea. În 1991, însă, moștenitoarea colonelului – Aurora Doina Cosma – își revendică drepturile. Cum încă la primărie nu erau primarul Daniel Maricuța și secretarul Elena Scumpu, Aurora Cosma este pusă în posesie pentru cele cinci ha, pe vechiul amplasament. Ulterior, femeia încheie un contract de locațiune cu SC Horticola SA pentru cele cinci ha, în baza unui contract care expira în 2000.
Și apare Maricuța…
Odată cu încetarea contractului de locațiune cu SC Horticola SA și corelat cu faptul că, în zonă, terenurile nu mai erau atractive din punct de vedere agricol, ci erau mult mai valoroase pentru proiecte imobiliare, în 2001, Aurora Cosma cere Primăriei Șelimbăr să îi fie eliberat titlul de proprietate pentru cele cinci ha de teren. Doar că, între timp, primar al Șelimbărului este Daniel Maricuța. Alături de secretarul Elena Scumpu, Maricuța transmite moștenitoarei colonelului o adresă prin care îi comunică faptul că cererea nu îi poate fi satisfăcută din lipsă de documente care să facă dovada vechiului amplasament. Cu toate că aceste documente existau în Primărie încă din 1991. Trei luni mai târziu, aceiași Maricuța și Scumpu trimit o nouă adresă moștenitoarei colonelului, prin care îi transmit că, de fapt, ei nu consideră că Aurora Cosma are dreptul la vreo bucată de pământ.
Urmează alți patru ani în care femeia este purtată de la o instituție la alta, amânată și ignorată. Aurora Cosma nu avea de unde să știe că terenul care i se cuvenea a fost deja ”palmat” de gruparea Maricuța în numele unor sași.
A scoate bani din ”ciocolată”
În noiembrie 2005, Aurora Cosma are 83 de ani. Este prezentă în biroul lui Maricuța, care îi recită ”poezia” potrivit căreia eliberarea titlului de proprietate pe vechiul amplasament nu mai e posibilă. Și că singurul teren pe care îl mai are disponibil este situat în zona stației de epurare deținută de SC Apă Canal SA la Mohu, zonă poreclită de localnici – din motive evidente – ”la fabrica de ciocolată”. Acolo, însă, terenul are o valoare economică extrem de redusă, incomparabilă cu cea din zona viitorului centru comercial unde ar fi avut de fapt Aurora Cosma dreptul la proprietate. Însă tot membrii grupării Maricuța pozează în oameni care ”au grijă și suflet”. ”La sediul primăriei, Elena Scumpu și Maria Melniciuc au întrebat-o pe Aurora Cosma ce dorește să facă cu terenul, iar aceasta a spus că dorește să-l vândă. Cele două au replicat că poate obține maxim 90.000 de lei, sumă refuzată de Aurora Cosma, raportat doar la demersurile îndelungate să obțină terenul. Maria Melniciuc și Elena Scumpu au spus că 100.000 de lei ar fi suma maximă pe care ar putea-o obține, oferindu-se chiar să îi recomande un cumpărător”, notează procurorii anticorupție, potrivit documentelor consultate de Turnul Sfatului.
Din ”întâmplare”, cumpărătorul recomandat de femeile din gruparea Maricuța era chiar prin preajma primăriei: este vorba de Sorin Haiduc, acționarul SC Malidcom SA, și unul din interpușii lui Maricuța în numeroase afaceri cu iz penal. Cu acesta pe urme și Scumpu și Melniciuc de o parte și de alta, Aurora Cosma este escortată până la ”fabrica de ciocolată”, unde i se arată din deget terenul pe care ar urma să îl primească prin titlul de proprietate. ”Având în vedere nenumăratele drumuri făcute la Sibiu fără rezultat, precum și susținerile numitelor Maria Melniciuc și Elena Scumpu că asta este ultima șansă să mai primească vreun teren, vârsta înaintată, faptul că era deja văduvă și cu multe datorii, a acceptat suma de 100.000 de lei pentru vânzarea terenului, moment în care Elena Scumpu i-a spus să meargă în aceeași zi la un notar”, se mai arată în referatele DNA ST Alba Iulia.
La Biroul notarial al Victoriei Bianu - notarul indicat de Elena Scumpu, căci moștenitoarea colonelului nu cunoștea notari la Sibiu – banii erau deja pregătiți, la fel și actele. Aurora Cosma descoperă că în actele deja pregătite se vorbește de o suprafață de 5,31 ha. ”În momentul în care Aurora Cosma i-a atras atenția că ea nu are dreptul la acea suprafață, notarul a replicat să fie bucuroasă că primește mai mult”.
Motivul pentru care Maricuța s-a folosit de drepturile Aurorei Cosma pentru a obține teren tocmai lângă ”fabrica de ciocolată” avea să devină evident câteva luni mai târziu: SC Apă Canal SA tocmai derula un proiect pe fonduri europene pentru modernizare, inclusiv pentru modernizarea stației de la Mohu. Și, pentru acest proiect, era nevoie și de ceva pământ pentru depozitarea nămolului produs de noua stație.
Jinariu, Haiduc, Iuga, Maricuța. Un milion de lei și 445.000 de euro
În acte, Aurora Cosma este împroprietărită cu noul teren în 14 decembrie 2005. Doar că, de acum încolo, în urma actelor de la notar, femeia nu mai are nimic de a face cu traseul pământului. Titlul de proprietate este ridicat de la Cadastru (deși nu avea nici un drept sau legătură) de către Ioan ”Nică” Iuga, mâna dreaptă a lui Maricuța în numeroase afaceri verificate acum de DNA. Terenul trece pe numele lui Vasile Ovidiu Jinariu (interpus al lui Maricuța) în baza actelor încheiate la notar cu Aurora Cosma. Două luni mai târziu, terenul este vândut în acte lui Sorin Haiduc. Alte șase luni mai târziu (în august 2006), Sorin Haiduc și Nică Iuga semnează un contract de schimb, prin care Haiduc primește 10.000 de mp de teren în altă parte, iar Nică Iuga are parte de cele 5,31 de ha situate ”la fabrica de ciocolată”. Pe baza unei expertize întocmită de un expert ”de-al casei” (Marin Popescu) terenul este evaluat la 24,48 de euro/mp. Cu aprobarea Consiliului Local Sibiu, în octombrie 2006, SC Apă Canal SA cumpără de la Nică Iuga 30.700 de mp, pentru depozitarea nămolului stației de epurare. Valoarea totală a tranzacției: 445.150 de euro (14,5 euro/mp).
Pe tot parcursul derulării acestor tranzacții, procurorii anticorupție au descoperit că Nică Iuga a virat succesiv în conturile SC Alcoradu SRL – firmă deținută de Daniel Maricuța – suma de 1,027 milioane de lei, cu titlul ”împrumut și creditare societate”. ”Din analiza extraselor de cont, suma nu a fost restituită”, notează procurorii anticorupție.
Nu-i păcat să nu profiți și a treia oară?
De pe urma terenului colonelului, Maricuța a profitat prima oară când l-a retrocedat grupării controlate de el, dar în numele unor sași care nu ar fi avut, de fapt, dreptul tocmai la acel teren. A doua oară, a profitat în urma tranzacției cu SC Apă Canal SA. Dar cum societatea Sibiului a cumpărat doar puțin peste trei ha, din cele peste cinci pe care le-a retrocedat moștenitoarei colonelului, Maricuța s-a gândit și cum să profite a treia oară. Astfel, potrivit procurorilor anticorupție, ”rămășița” de 2,24 de ha a fost mutată de Maricuța, tot pe numele lui Iuga, în zona lacurilor de la Șopa. A fost mutată simplu: prin falsificarea grosolană a titlului de proprietate emis pe numele moștenitoarei colonelului. Nu a contat pentru Maricuța & co absolut deloc faptul că pe cele 2,24 ha de teren ”mutate” în zona lacurilor de la Șopa avea dreptul la pământ Dumitru Tudorel, un alt moștenitor care se luptă de ani buni să își primească dreptul. Ceea ce a contat este suma cu care este evaluat terenul în zonă: aproximativ 22 de euro/mp, arată procurorii DNA. Adică aproape cinci milioane de euro.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: pusc , mita , maricuta , procurori , furt , Șelimbăr , Sibiu , DNA , Alba Iulia , Consiliului Local Sibiu , Apă Canal , Turnul Sfatului , Daniel Maricuța , Elena Scumpu , ancheta , spaga , Primăriei Șelimbăr , închisoare , terenuri , Maria Melniciuc , Sorin Haiduc , Nică Iuga
Vizualizari: 18900
Ultimele comentarii
Acum 10 minute
Sdfsd
Acum 12 minute
Sdfsd
Acum 29 minute
Till Eulenspiegel
Acum 34 minute
Toni
Acum 37 minute
O parere