Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
4°C

Dosarul Maricuța. Averea unui colonel, folosită pentru a lua din banii orașului Sibiu

Dosarul Maricuța. Averea unui colonel, folosită pentru a lua din banii orașului Sibiu

Cel mai mare dosar instrumentat de procurorii anticorupție la Sibiu scoate la iveală extrem de diversa rețea prin care primarul demisionar al Șelimbărului, Daniel Maricuța, și-a folosit funcția și pârghiile pentru a pune mâna pe terenuri valoroase și, ulterior, pe bani. O parte din acești bani – aproape jumătate de milion de euro – provin chiar de la SC Apă Canal SA, de la care Maricuța a scos banii prin metoda aplicată și în cazul centurii ocolitoare a Sibiului. Doar că de această dată, Maricuța a profitat de trei ori, jumulind averea unui fost colonel de armată.

Chiriță Atanase este numele unui fost colonel de armată, care pentru faptele de vitejie din cel de-al doilea război mondial a primit – pe lângă medalii – și cinci ha de pământ, în anul 1946. Cele cinci ha de teren se aflau în zona unde acum funcționează KFC, în cadrul complexului comercial din Șelimbăr. Colonelul de armată s-a bucurat de cele cinci ha de pământ timp de zece ani, după care comuniștii au venit cu naționalizarea. În 1991, însă, moștenitoarea colonelului – Aurora Doina Cosma – își revendică drepturile. Cum încă la primărie nu erau primarul Daniel Maricuța și secretarul Elena Scumpu, Aurora Cosma este pusă în posesie pentru cele cinci ha, pe vechiul amplasament. Ulterior, femeia încheie un contract de locațiune cu SC Horticola SA pentru cele cinci ha, în baza unui contract care expira în 2000.

Și apare Maricuța… 

Odată cu încetarea contractului de locațiune cu SC Horticola SA și corelat cu faptul că, în zonă, terenurile nu mai erau atractive din punct de vedere agricol, ci erau mult mai valoroase pentru proiecte imobiliare, în 2001, Aurora Cosma cere Primăriei Șelimbăr să îi fie eliberat titlul de proprietate pentru cele cinci ha de teren. Doar că, între timp, primar al Șelimbărului este Daniel Maricuța. Alături de secretarul Elena Scumpu, Maricuța transmite moștenitoarei colonelului o adresă prin care îi comunică faptul că cererea nu îi poate fi satisfăcută din lipsă de documente care să facă dovada vechiului amplasament. Cu toate că aceste documente existau în Primărie încă din 1991. Trei luni mai târziu, aceiași Maricuța și Scumpu trimit o nouă adresă moștenitoarei colonelului, prin care îi transmit că, de fapt, ei nu consideră că Aurora Cosma are dreptul la vreo bucată de pământ.

Urmează alți patru ani în care femeia este purtată de la o instituție la alta, amânată și ignorată. Aurora Cosma nu avea de unde să știe că terenul care i se cuvenea a fost deja ”palmat” de gruparea Maricuța în numele unor sași.

A scoate bani din ”ciocolată” 

În noiembrie 2005, Aurora Cosma are 83 de ani. Este prezentă în biroul lui Maricuța, care îi recită ”poezia” potrivit căreia eliberarea titlului de proprietate pe vechiul amplasament nu mai e posibilă. Și că singurul teren pe care îl mai are disponibil este situat în zona stației de epurare deținută de SC Apă Canal SA la Mohu, zonă poreclită de localnici – din motive evidente – ”la fabrica de ciocolată”. Acolo, însă, terenul are o valoare economică extrem de redusă, incomparabilă cu cea din zona viitorului centru comercial unde ar fi avut de fapt Aurora Cosma dreptul la proprietate. Însă tot membrii grupării Maricuța pozează în oameni care ”au grijă și suflet”. ”La sediul primăriei, Elena Scumpu și Maria Melniciuc au întrebat-o pe Aurora Cosma ce dorește să facă cu terenul, iar aceasta a spus că dorește să-l vândă. Cele două au replicat că poate obține maxim 90.000 de lei, sumă refuzată de Aurora Cosma, raportat doar la demersurile îndelungate să obțină terenul. Maria Melniciuc și Elena Scumpu au spus că 100.000 de lei ar fi suma maximă pe care ar putea-o obține, oferindu-se chiar să îi recomande un cumpărător”, notează procurorii anticorupție, potrivit documentelor consultate de Turnul Sfatului.

Din ”întâmplare”, cumpărătorul recomandat de femeile din gruparea Maricuța era chiar prin preajma primăriei: este vorba de Sorin Haiduc, acționarul SC Malidcom SA, și unul din interpușii lui Maricuța în numeroase afaceri cu iz penal. Cu acesta pe urme și Scumpu și Melniciuc de o parte și de alta, Aurora Cosma este escortată până la ”fabrica de ciocolată”, unde i se arată din deget terenul pe care ar urma să îl primească prin titlul de proprietate. ”Având în vedere nenumăratele drumuri făcute la Sibiu fără rezultat, precum și susținerile numitelor Maria Melniciuc și Elena Scumpu că asta este ultima șansă să mai primească vreun teren, vârsta înaintată, faptul că era deja văduvă și cu multe datorii, a acceptat suma de 100.000 de lei pentru vânzarea terenului, moment în care Elena Scumpu i-a spus să meargă în aceeași zi la un notar”, se mai arată în referatele DNA ST Alba Iulia.

La Biroul notarial al Victoriei Bianu - notarul indicat de Elena Scumpu, căci moștenitoarea colonelului nu cunoștea notari la Sibiu – banii erau deja pregătiți, la fel și actele. Aurora Cosma descoperă că în actele deja pregătite se vorbește de o suprafață de 5,31 ha. ”În momentul în care Aurora Cosma i-a atras atenția că ea nu are dreptul la acea suprafață, notarul a replicat să fie bucuroasă că primește mai mult”.

Motivul pentru care Maricuța s-a folosit de drepturile Aurorei Cosma pentru a obține teren tocmai lângă ”fabrica de ciocolată” avea să devină evident câteva luni mai târziu: SC Apă Canal SA tocmai derula un proiect pe fonduri europene pentru modernizare, inclusiv pentru modernizarea stației de la Mohu. Și, pentru acest proiect, era nevoie și de ceva pământ pentru depozitarea nămolului produs de noua stație.

 Jinariu, Haiduc, Iuga, Maricuța. Un milion de lei și 445.000 de euro

În acte, Aurora Cosma este împroprietărită cu noul teren în 14 decembrie 2005. Doar că, de acum încolo, în urma actelor de la notar, femeia nu mai are nimic de a face cu traseul pământului. Titlul de proprietate este ridicat de la Cadastru (deși nu avea nici un drept sau legătură) de către Ioan ”Nică” Iuga, mâna dreaptă a lui Maricuța în numeroase afaceri verificate acum de DNA. Terenul trece pe numele lui Vasile Ovidiu Jinariu (interpus al lui Maricuța) în baza actelor încheiate la notar cu Aurora Cosma. Două luni mai târziu, terenul este vândut în acte lui Sorin Haiduc. Alte șase luni mai târziu (în august 2006), Sorin Haiduc și Nică Iuga semnează un contract de schimb, prin care Haiduc primește 10.000 de mp de teren în altă parte, iar Nică Iuga are parte de cele 5,31 de ha situate ”la fabrica de ciocolată”. Pe baza unei expertize întocmită de un expert ”de-al casei” (Marin Popescu) terenul este evaluat la 24,48 de euro/mp. Cu aprobarea Consiliului Local Sibiu, în octombrie 2006, SC Apă Canal SA cumpără de la Nică Iuga 30.700 de mp, pentru depozitarea nămolului stației de epurare. Valoarea totală a tranzacției: 445.150 de euro (14,5 euro/mp).

Pe tot parcursul derulării acestor tranzacții, procurorii anticorupție au descoperit că Nică Iuga a virat succesiv în conturile SC Alcoradu SRL – firmă deținută de Daniel Maricuța – suma de 1,027 milioane de lei, cu titlul ”împrumut și creditare societate”. ”Din analiza extraselor de cont, suma nu a fost restituită”, notează procurorii anticorupție.

Nu-i păcat să nu profiți și a treia oară?

De pe urma terenului colonelului, Maricuța a profitat prima oară când l-a retrocedat grupării controlate de el, dar în numele unor sași care nu ar fi avut, de fapt, dreptul tocmai la acel teren. A doua oară, a profitat în urma tranzacției cu SC Apă Canal SA. Dar cum societatea Sibiului a cumpărat doar puțin peste trei ha, din cele peste cinci pe care le-a retrocedat moștenitoarei colonelului, Maricuța s-a gândit și cum să profite a treia oară. Astfel, potrivit procurorilor anticorupție, ”rămășița” de 2,24 de ha a fost mutată de Maricuța, tot pe numele lui Iuga, în zona lacurilor de la Șopa. A fost mutată simplu: prin falsificarea grosolană a titlului de proprietate emis pe numele moștenitoarei colonelului. Nu a contat pentru Maricuța & co absolut deloc faptul că pe cele 2,24 ha de teren ”mutate” în zona lacurilor de la Șopa avea dreptul la pământ Dumitru Tudorel, un alt moștenitor care se luptă de ani buni să își primească dreptul. Ceea ce a contat este suma cu care este evaluat terenul în zonă: aproximativ 22 de euro/mp, arată procurorii DNA. Adică aproape cinci milioane de euro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

Gufi

Acum 6 ani

Excelent material!
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Cum de nu au știut " serviciile " ce vedeau toți sibienii ? Parchetul ?Ce haotă de ticaloși !
Raspunde

pt alzara

Acum 6 ani

pai daca erau TOTI in aceeasi gasca !!!
Raspunde

Lucia

Acum 6 ani

Despre cei care l-au sustinut in toti acesti ani, inca este o mare de ...tacere ,ca sa nu spun de ..."ciocolata"! De ce oare ??? Ati leza pe unii dintre cei care ne conduc astazi judetul ???
Raspunde

Costy

Acum 6 ani

Ce mizerie... Ce infecti... Sibiu de ciocolata! La fel ca si sibienii .... Ciocolatii... Scarba si sila!
Raspunde

alexandru cosma

Acum 6 ani

care e problema ta in legatura cu sibienii ? de ce esti ofensat ?
Raspunde

Cristina

Acum 6 ani

1 hectar este egalul a 10000mp, deci 2.24 hectare *10.000*22 euro/ma = 492800 euro = jumătate de milion de euro și nu cinci milioane. Grija cu matematica, în rest foarte bun articolul.
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Am citit doar prima jumatate a articolului si mi-a venit greata,sa dau la rate...pai cum dracu nu e bagat escrocul jegos de maricuta instantaneu la inchisoare pe viata si confiscat totul ...la ce jaf penal a facut vreme de ani de zile???
Raspunde

sibieni daca va pasa

Acum 6 ani

societatea civila nu are nici un pic de reactie la aceste relatari... si la amploarea cazului in general... imi aduc aminte ca au fost acum cativa ani ceva proteste ale selimbarenilor la care a venit chiar si prefectul sibiului de la acea vreme pentru a tempera spiritele... ar trebui facute mitinguri si proteste autorizate bineinteles (ptr respectarea cadrului legal) si cerut confiscarea averilor lui maricuta si altii ca el... (cindrea etc..)
Raspunde

Zzx

Acum 6 ani

Pt DNA: CABINET notar Bianu implicat in acest caz si altele. Trebuie mers pe firul banilor si vazut ca in spatele lui Maricuta sta investitia lui Domnariu. Si legaturile merg mai departe...
Raspunde

B.Utoru

Acum 6 ani

Crede cineva că ţara asta se va mai face bine vreodată? Sunt mii şi mii de cazuri de acest fel...
Raspunde

Ioan

Acum 6 ani

Dar despre Simon Maurer nu mai apare nici o informatie? Ca doar cu el si cu BMW-ul dat spaga pentru Avantgarden a inceput toata tevatura? S-a trecut peste faptul ca a vandut apartamente fara sa aiba aprobarile pentru constructie? Sper ca procurorii DNA sa continue ancheta!
Raspunde

gogu

Acum 6 ani

Dar,Nicolaescu de la Apa si Canal, nu e implicat cu terenul de la Fabrica de ciocolata.
Raspunde

Cotidianul

Acum 6 ani

Sa i ia dna ul.pe toții protectorii lui....de a lungul timpului a avut multi. Foști și actuali șefi de inspectorate.....din toate zonele. Pe "generalul" Bargoz nu l deranjează nimeni?
Raspunde

Matyas Andrei

Acum 6 ani

Nu iese nimic dion toate dosarele enumerate-se amana...se amana...asa a facut si Maricuta .nu?
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

Mi-e scirba si greata de SRI, justitie, de tot high-liful sibian. Se stie de ticalosiile facute, autorii lor, insa se baga capul in nisip, si se continua de parca totul ar fi OK. Rusine! Maricuta ar trebui sa primeasca de 3ori pe viata, si lasat in izmene el si tot clanul lui, care stia foarte bine ca banii proveneau din hotii la care au mai participat cei de la judet, notari, s.a. Este pur si simplu incredibil! Astia sunt teroristii nostri!
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Suntem niște moluște . Sa ne fure mai departe . Toti , fara deosebire .
Raspunde

Georg

Acum 6 ani

Comentariul lui George Cosbuc: Spanzurati-l, de-i misel, De-i nebun, la gard cu el; De-i ciocoi cu fumuri, Dati-l celor lui de-un fel: Canilor din drumuri!
Raspunde

bogdan

Acum 6 ani

Sa verifice DNA si manevrele de la licitațiile de la Ocolul Silvic Valea Sadului, unde este arondată pădurea comunei Selimbar. Sa sa vadă cum castiga firma de casa a lui Maricuta sc mihden srl a lui Dan Popa din Orlat. Ar avea surprize mari.
Raspunde

Maricuta, Daniel Maricuta

Acum 6 ani

NU o sa patesc nimic, nici eu, nici Cindrea, nici Johannis, nici Domnariu, nici Iuga, nici Droc, nici Melniciuc . . . avem presedinti, SRI-sti, politisti, procurori, judecatori, toti cu case si apartamente luate moca in Selimber "Cosa Nostra" City, asa ca: Cainii latra CARAVANA trece! fraierii au fost fraieriti, jmecherii imbogatiti, toata lumea pace si liniste, . . deocamdata!
Raspunde

Forest Gump

Acum 6 ani

Sa verifice cineva care este interesat, afacerile Malidcom din Turnu Rosu, sa vedeti cum functioneaza statia de sortare fara autorizatie de mediu de 3 ani. Poate asa aflam cum si-a facut primarul din localitate casa in Selimbar din salariu de 2500 lei.
Raspunde

unu' acolo

Acum 6 ani

Foarte bine ca continuati materialele de acest gen. Felicitari si va multumim
Raspunde

Ioan

Acum 6 ani

Conform unor teorii, Simon Maurer l-a turnat pe Maricuta si asa s-a dat la pace cu procurorii si a scapat basma curata din afacerea cu BMW-ul dat spaga. Dar pentru vanzarea de apartamente pentru care nu avea autorizatie de constructie nu pateste nimic? Si atuncii ancheta DNA s-a finalizat in ce-l priveste?
Raspunde

Cristina

Acum 6 ani

Cacanar imputit. Si de la mine a furat 4Ha avute in zona mall.
Raspunde

Ioan Raspopitul

Acum 6 ani

De ce nu s-au facut publice si acuzatiile aduse lui Simon Maurer, legate de faptul ca a dat spaga pentru Avantgarden si ca a obtinut avantaje preferentiale de pe urma BMW-ului X6. Adica a vandut apartamente cand nici nu avea autorizatie de constructie, printre altele. Sper ca procurorii sa continue ancheta asa cum trebuie si ca DNA-ul sa faca dreptate!
Raspunde

anonim

Acum 6 ani

As avea curiozitatea daca si anul acesta se va incasa luni 01.02.2016 taxa de urgenta (750 lei adica de 3 ori suma pentru o zi intarziere) la cei care nu si-au obtinut Acordul de functionare al societatii asa cum s-a intamplat anul trecut in condittile in care cel responsabil cu primirea documentelor si emiterea deciziei de plata (un fin de-al primarului Romeo Cristea) nu-i de gasit cu o zi/ doua inainte parca intentionat ca sa expire termenul si sa platesti triplu.
Raspunde

dan maricuta

Acum 6 ani

am vindut si parcul industrial si voi nu stiti
Raspunde

Baronul

Acum 6 ani

...se cam incurca itele - Simon Maurer face parte din aripa SCHMID - BMW !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus