Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Rusia pregătește o reacție la planurile de a se crea o flotă NATO în Marea Neagră

Rusia pregătește o reacție la planurile de a se crea o flotă NATO în Marea Neagră

Rusia își va consolida capacitățile nu numai pe flancul vestic, ci și în Arctica, Extremul Orient și în zona Mării Negre și a Caucazului, unde intenționează să desfășoare o nouă infrastructură militară și un număr semnificativ de echipamente moderne, a relatat luni cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Agerpres.

Obiectivul principal al armatei și marinei ruse pe direcțiile strategice sud-vest și sud vizează îmbunătățirea abilităților de luptă ale armatei în cadrul manevrelor "Caucaz-2016", programate să aibă loc în luna septembrie. O sursă din Ministerul rus al Apărării a precizat pentru cotidianul menționat că respectivele manevre vor implica "aviația, forțele navale și terestre".

Astfel de manevre interarme se vor desfășura în acest an nu doar în zona Caucazului, ci și în apele Mării Negre și Mării Caspice, scrie Nezavisimaia, potrivit căreia acestea ar constitui o reacție a Moscovei la consolidarea prezenței NATO în regiune.

În 2015, nave de război ale SUA, Franței, Canadei și ale altor state membre ale Alianței au fost prezente aproape constant, prin rotație, în apele Mării Negre. "Consolidarea forțelor de reacție rapidă și creșterea prezenței lor pe teren reprezintă o reacție cauzată de acțiunile Federației Ruse în Ucraina și Georgia", a afirmat în repetate rânduri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Zilele trecute, pe site-ul guvernului de la București a fost publicat un document în care Ministerul Apărării din România a lansat o inițiativă privind constituirea unei grupări navale NATO în Marea Neagră, denumită generic Flotila Aliată în Marea Neagră / Black Sea Flotilla, scrie ziarul rus.

Discuțiile pe această temă ar urma să înceapă în luna februarie, cu prilejul unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles. O decizie pozitivă cu privire la acest aspect este foarte probabilă, consideră Nezavisimaia. Mass-media au făcut deja previziuni despre componența noii flote NATO din care ar putea face parte SUA, Turcia, Germania și Italia, relevă cotidianul moscovit.

Expertul militar rus, Oleg Șvedkov, căpitan de rangul I în rezervă, consideră că o flotă NATO în Marea Neagră "poate fi foarte ușor de creat", estimând că în componența acesteia ar putea intra și state riverane Mării Negre — România, Turcia, Bulgaria, iar în perspectivă chiar Ucraina și Georgia, chiar dacă aceste două țări nu fac parte din NATO. Nave ale Statelor Unite, Franței și altor țări NATO pot participa în cadrul acestei flote numai pe bază de rotație, subliniază expertul rus, date fiind prevederile Convenției de la Montreux, care permite navelor străine, din țări neriverane, să staționeze doar 21 de zile în Marea Neagră.

Tensiunile ar putea să crească în Marea Neagră, scrie Nezavisimaia Gazeta, în articolul său intitulat "Moscova se teme de un conflict în Marea Neagră". Dacă flota NATO va fi creată, capacitățile de luptă ale acesteia le vor depăși în mod semnificativ pe cele ale Flotei Rusiei din Marea Neagră, a estimat în acest context Șvedkov. "Dar Rusia are suficiente forțe și resurse pe uscat și pe mare (avioane, rachete etc) pentru a contracara astfel de amenințări", a adăugat el.

Astfel, Flota Rusiei din Marea Neagră a fost completată în 2015 cu 15 nave de război noi, potrivit șefului responsabil cu aprovizionarea material-tehnică a flotei Rusiei, Viaceslav Truhaciov, căpitan de rangul I. Printre acestea figurează navele mici de rachete "Serpuhov" și "Zelionâi dol", dotate cu rachete de croazieră "Kalbr-NK" (cu o rază de acțiune de 3.000 de metri). Cu astfel de rachete sunt dotate și noile submarine diesel "Novorossiisk" și "Rostov pe Don", tot din cadrul flotei ruse din Marea Neagră. Eficacitatea acestui tip de rachetă a fost demonstrată deja în timpul bombardamentelor rusești în Siria, scrie sursa citată.

În prezent, conform serviciului de presă al Districtului militar Sud, regimentele aeriene din Rostov (aproape de granița cu Ucraina) și Kuban sunt completate cu avioane de luptă (avioane de vânătoare și bombardiere) Su-30SM, Su-24M, Su-34, Su-25 și elicoptere de atac Mi-8AMTȘ 'Terminator', Mi-28N 'Vânătorul de noapte' și Mi-35 "Crocodil". Raza lor de acțiune permite Rusiei să controleze întreaga zonă a Mării Negre, scrie ziarul menționat.

De capacități similare dispun și cele două brigăzi de rachete operativ-tactice Iskander-M care au fost create recent în cadrul Districtului militar Sud, capabile să lovească ținte la o distanță de 500 de km, adică pot controla întreaga infrastructură militară a unui potențial inamic al Rusiei pe coastele Mării Negre, susține Nezavisimaia.

De asemenea, începând cu 2016, conform programului de înarmare până în 2020, bazele ruse de la Marea Neagră — cea din Sevastopol și cea din Novorossiisk — vor primi în dotare trei nave de patrulare, două submarine diesel moderne și alte echipamente.

Sursă: Agerpres

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus