Marţi,
02.06.2020
Ploi Scurte
Acum
11°C

Ricky Dandel- locuitor al Munchen-ului, sibian o mie la sută

25 Ianuarie 2016 19:26

Ricky Dandel- locuitor al Munchen-ului, sibian o mie la sută

Munchen este al treilea oraș ca mărime din Germania și capitala landului Bavaria. Aici trăiește din anul 1989 artistul sibian Ricky Dandel. Compozitor, textier, solist vocal și profesor. După ani de zile în topurile muzicii ușoare din România, în vara anului 1989, Ricky Dandel “a fugit”. Se întâmpla în 1989 într-o zi pe care și-o amintește la perfecție. A fost, îmi spune, singura dată când și-a mințit copilul spunându-i că se întoarce.

În teorie, lui Ricky Dandel nu-i lipsea nimic în România: avea o meserie bună – era profesor la Liceul ”Samuel Brukenthal” din Sibiu, avea o carieră de succes în domeniul artistic – apărea la radio și la televiziune – și își construise o familie frumoasă. Nu mai putea, însă, suporta nivelul la care ajunsese cenzura. “Era ceva imposibil… Erau niște versuri în care se spunea «pleacă porumbeii» și mi-au spus că «de aici nu pleacă nimeni, domnule!»… Ce mai! Ajunsesem pe lista neagră. Eram «ăla cu stil occidental». Au ajuns să-mi pună agrafe în păr” - îmi povestește Ricky Dandel.

“Stilul occidental” despre care vorbește era dat de mișcările non-conformiste pentru vremea aceea pe care le avea pe scenă și de look-ul său mai puțin obișnuit. Avea și are părul peste urechi și avea și are pe scenă un aer de om căruia nu-i pasă de nimic decât de muzica sa. Recunoaște că era doar o chestiune de timp până cineva să-l ia la ochi. Ei bine, când s-a întâmplat să fie luat la ochi și când asta a însemnat – spre exemplu - să filmezi de trei ori mai mult material la televiziune decât vor aproba să se difuzeze, a decis să plece. Ricky Dandel a refuzat să se mute la București până la plecare, deși ora exactă a muzicii se spunea că se dădea acolo. Așadar, pot doar să îmi imaginez cât de exasperantă ajunsese situația pentru Ricky Dandel dacă a ales să plece nu la 300 de kilometri, ci la 1200! Departe de oraș și departe de familie. Departe de fiul său, Elvin, departe de soția sa, Diana. Fără să intuiască măcar că peste câteva luni situația în România se va schimba radical. Îmi spune că nu i-a fost teamă că nu se va adapta. Ideea de despărțire a fost marea greutate. Dar planetele s-au aliniat.

Era într-un magazin din centrul Munchen-ului, magazin pe care-l ține minte și azi și pe care mi l-a arătat în timpul întâlnirii noastre în oraș. Cumpăra cadouri pentru sărbători ca să trimită în România, când în sistemul audio din magazin – lucru neobișnuit și atunci ca și acum - se difuzează informația cu privire la situația din România. “Nu știu cum am ajuns acasă, sincer. Cu metroul, cu autobuzul – habar nu am. Și am urmărit toată situația și apoi am sunat la Ambasada României să-i întreb ce se întâmplă dacă revin în țară” - spune Ricky Dandel. Și-a revăzut familia pe 4 ianuarie 1990. A continuat să facă muzică în Germania și să predea germană și engleză la Munchen. De altfel, la pasiunea sa pentru munca la catedră, la dragostea sa pentru copii și pentru Colegiul Brukenthal din Sibiu nu a renunțat nici măcar atunci când cântecele sale erau difuzate la radio și de Televiziunea Română. Îmi spune că nu-și închipuie să existe satisfacție mai mare și că și din pricina acestei iubiri viața sa în România era foarte alertă. “Nu pot să uit nici acum! Mergeam și de trei ori pe săptămână la București. Sunam din cancelarie de la Brukenthal la aeroport și le spuneam «VIN»! Și mai întârziau și ei cu câteva minute avionul. Erau alte vremuri…” își amintește Ricky

Dandel. Dialogul cu Ricky Dandel, purtat la Munchen pe o vreme potrivită pentru depănat amintiri, cuprinde Sibiul la fiecare frază. Afecțiunea pe care o manifesta pentru locurile în care a copilărit, în care și-a construit cariera și unde și-a întemeiat familia este greu de explicat rațional. Îmi vorbește despre strada Oituz, despre zona Gării , despre Piața Mare. I se luminează fața.

“Sibiul este orașul meu. Eu sunt sibian nu sută la sută, ci o mie la sută! Eu visez foarte mult și de cele mai multe ori visez Sibiul. Îmi apare în vis scena aia și amintirile mi se întorc la sala aia de la 7 Noiembrie”- îmi zice. Scena pe care a debutat Ricky Dandel este celebră în rândul generației sale. Este cea cunoscută atunci drept 7 Noiembrie. Acolo a debutat acum aproape 50 de ani Ricky Dandel și acolo a cântat împreună cu trupa SOLARIS. Nu-și imagina că-l va cunoaște o țară întreagă. Nu-și imagina fiindcă nu asta își dorea neapărat. El nu voia să fie celebru. El voia să facă muzică. Soția sa, Diana, îmi spune că îl mai întreba uneori, în România, pe Ricky Dandel câți bani primește pentru cântarea x sau y. De cele mai multe ori habar nu avea. Îi plăcea să cânte și atât. Se gândea în tinerețe să se facă actor. Nu s-a întâmplat. Elvin, însă, a făcut asta. Așa cum a făcut și muzică prin propriile forțe. Ricky Dandel îmi spune că Elvin a încercat mereu nu să ascundă, dar să evite să spună fiul cui este. Cred că a fost destul de greu de ocolit asta, Ricky Dandel fiind la un moment dat după 1991, după ce a semnat contractul cu casa de discuri BMG-Ariola, pe locul trei în clasamentele Media Control din Germania. În plus, Ricky Dandel devenise deja membru al Uniunii Compozitorilor din Germania. Elvin a reușit în principal datorită calităților lui. A moștenit de la tata dragostea față de muzică și a cultivat-o. A moștenit și de la tata, dar și de la mama, dragostea față de limba engleză și a dezvoltat-o. De altfel Elvin vorbește cu Diana doar în engleză încă de când era copil. Și a mai moștenit ceva: dragostea pentru Sibiu. Este interesant cum acest sentiment nu s-a stins, fiindcă Elvin Dandel avea doar șapte ani când a plecat din România. Și totuși, exact ca și Ricky Dandel, Elvin iubește Sibiul. Își însoțește părinții cu regularitate în țară, se plimbă prin oraș pe jos, așa cum face și Ricky Dandel și, important, vorbește și scrie româna corect. Limba îi dă, probabil, și lui senzația unei legături permanente cu locul în care s-a născut.

Ricky Dandel este un povestitor talentat. E genul pe care poți să-l asculți uitând de tot și de toate. A adus soare într-o dimineață mohorâtă dintr-un Munchen îndepărtat și rece. Mi-a zis la despărțire, apropo de Sibiu, un lucru pe care dacă-l auzeam de la altcineva îl consideram ușor patetic. Spus de el, după o viață în care fiecare gând și l-a raportat la Sibiu, mi-a dat fiori: “Răzvan, crengile unui copac se întind deseori în curțile vecine. Dar rădăcina rămâne într-o singură curte!”

SIBIUL DE DEPARTE face parte din Proiectul SIBIU 825 INFINITE LOVE, dedicat împlinirii a 825 de ani de la prima mențiune documentară a Sibiului și cofinanțat de Primăria și Consiliul Local Sibiu.
de Răzvan Marcu

Comentarii

14 comentarii

Dorina

Acum 4 ani

Nu sunt sibianca dar am facut scoala la Sibiu. Am dansat mult pe muzica lui in sala 7Noiembrie, deci pe la inceputul carierei lui. Imi trezeste amintiri placute, era "altceva". In vara lui 2015 l-am revazut la Sighisoara, la Festivalul Interetnic si mi s-a parut neschimbat desi a trecut "o viata" peste noi. Aceeasi energie debordanta, suflet cald, amintiri placute.
Raspunde

Werner David

Acum 4 ani

ich wohne in Waldkraiburg.Schönen Gruss Werner David
Raspunde

Werner Davidcisnadie

Acum 4 ani

fratele meu a fost cu Ricky in clasa la scoala nr. 1.Ursulini,iar eu 1 an mai mare.Hallo Ricky!!
Raspunde

Titisor

Acum 4 ani

Acest om minunat, este mereu tanar, asa arata si acum 48 de ani, cand l-am cunoscut. Asta inseamna sa fi optimist si sa traiesti viata din plin. Feliciatri Ricky, te asteptam cat mai des pe la Sibiu.
Raspunde

Alzara

Acum 4 ani

Mda...Sibian adevarat ..sanatate sa-i dea cel de sus ,cu el am petrecut viata anilor 80'..ce vremuri!!
Raspunde

ionescu ciprian

Acum 4 ani

RICKY ESTE UN SIBIAN ADEVARAT... CIPI
Raspunde

popa

Acum 4 ani

CIPI?
Raspunde

buna poanta

Acum 4 ani

1000% este 1000/100 = 10 :))
Raspunde

Nuallan

Acum 4 ani

Ai uitat un x în coada... Hai sa vedem... Dacă 100% este 1x ceva 1000% este cum zici tu 1000/100 x ceva. Astfel rezulta ca este 10x ceva.. deci de 10 ori mai bun . Din toate astea rezulta în primul rand ca te bate logica și în al doilea rand ca nu cunoști mai multa matematica decât câinele meu mort.
Raspunde

Grup de turisti

Acum 4 ani

Dupa mintea ta... 100% inseamna 1.
Raspunde

 

Acum 4 ani

doar ca ai uitat sa inmultesti cu 100. 100% din 200 lei e 200 nu 2...
Raspunde

Winfried Hermannescu

Acum 4 ani

dom' profesor e un model pentru multi, foarte multi si La mÜnchen si in Romania. Respekt!
Raspunde

delia

Acum 4 ani

Nu e de mirare ca se simte asa. Noi sibienii il consideram de-al casei tot 1000 la 100.
Raspunde

opo

Acum 4 ani

domnul dandel pare un om lipsit de ingamfare fata de ceilalti. respect pentru spiritul liber!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus