Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Franța: Ministrul justiției, Christiane Taubira, și-a prezentat demisia

Franța: Ministrul justiției, Christiane Taubira, și-a prezentat demisia

Ministrul justiției din Franța, Christiane Taubira, în dezacord cu executivul privind privarea de cetățenie a autorilor unor acte de terorism, și-a prezentat demisia președintelui Francois Hollande, a anunțat miercuri președinția, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Demisia ministrului în vârstă de 63 de ani intervine în contextul în care prim-ministrul Manuel Valls urmează să prezinte miercuri deputaților textul definitiv al proiectului de reformă constituțională privind starea de urgență și privarea de cetățenie. Christine Taubira a exprimat îndoieli în legătură cu intenția guvernului de a-i lipsi de cetățenie în anumite condiții pe francezii condamnați pentru terorism.

Textul propus de guvern prevedea inițial includerea în Constituție a privării de cetățenie pentru persoanele cu dublă cetățenie născute în Franța și condamnate pentru infracțiuni teroriste, o măsură care instituia o diferență de tratament între francezi și a care a provocat o sciziune în rândul stângii. În textul care va fi prezentat miercuri, guvernul a înlăturat orice referire la francezii cu dublă cetățenie, prevăzând totuși privarea de cetățenie la autorii unor crime grave.

'Uneori să reziști înseamnă să rămâi, alteori înseamnă să pleci (...) Fie ca ultimul cuvânt să-l aibă etica și dreptul', a comentat Christiane Taubira pe Twitter.

Francois Hollande și Christiane Taubira 'au convenit asupra necesității de a pune capăt mandatului său în contextul în care dezbaterea privind revizuirea constituției începe în Adunarea națională, astăzi, în comisia legislativă', menționează Palatul Elysée într-un comunicat.

Președinția precizează că demisia a fost acceptată și că Jean-Jacques Urvoas, perceput ca un politician favorabil liniei guvernului în domeniu, o va înlocui în funcție.

Jean-Jacques Urvoas, în vârstă de 56 de ani, este un apropiat al lui Manuel Valls specialist în chestiuni de securitate, care a prezidat până în prezent comisia legislativă a Adunării naționale.

Sursă: AFP, Reuters, Agerpres

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

audi

Acum 8 ani

vad din poza ca e franceza de la mama ei :)
Raspunde

ben

Acum 8 ani

este musulmana? ca-i maimuta vad
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus