Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Barnevernet? 35% dintre reclamațiile de abuz asupra copiilor sibieni se confirmă

Barnevernet? 35% dintre reclamațiile de abuz asupra copiilor sibieni se confirmă

În prima lună din ianuarie, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului au fost sesizate 11 cazuri de abuz împotriva copilului. Cinci au fost sesizări de abuz fizic, trei - sesizări de abuz sexual și tot atâtea - sesizări de abuz emoțional.

În 2015, datele DGASPC arătau că la fiecare 1,2 zile la 112 sau la Telefonul Copilului este semnalat un caz de abuz asupra unui copil. De obicei, peste o treime dintre ele se confirmă.

”Comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, numărul sesizărilor de abuz împotriva copilului nu a crescut. Astfel că, în luna ianuarie 2015 au fost înregistrate 13 sesizări de abuz împotriva copilului dintre care cinci au fost confirmate - trei sesizări de abuz emoțional, o sesizare de abuz fizic și o sesizare pe abuz sexual. Orice sesizare cu privire la o situație de abuz asupra copilului este urmată în cel mai scurt timp posibil de evaluarea inițială a cazului de către specialiștii DGASPC Sibiu din cadrul Serviciului de Evaluare inițială, prevenire și intervenție în situații de abuz, neglijare, exploatare. În urma instrumentării/ evaluării sesizărilor înregistrate la nivelul serviciului s-a constatat că 50% dintre situațiile reclamate nu se confirmă. În cursul anului 2015 cele mai multe sesizări înregistrate, fie la sediul DGASPC Sibiu, fie prin Telefonul Copilului, au fost făcute de către membrii familiilor, alte instituții, copii cât și de vecini”, spun reprezentanții DGASPC.
Cifre și tragedii

Reclamațiile se fac de obicei pentru violențe împotriva minorilor, abuz sexual, pornografie infantilă.

Unul dintre cazurile cele mai grave privind abuzul asupra unui minor, s-a întâmplat la începutul acestui an, când un sibian și-a omorât concubina pe peronul gării din Sibiu, în prezența unuia dintre minori în vârstă de patru ani. În urma tragediei, cei trei minori, copiii victimei, au ajuns în Centrul de primire urgență din cadrul CS Prichindelul cu măsură de protecție specială.

Statistica Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului arată că în 2014 au fost înregistrate sesizări pentru 287 de copii, dintre acestea pentru 226 de copii nefiind confirmate, iar în primul trimestru al anului 2015 au fost înregistrate sesizări pentru 37 de copii, dintre care jumătate nu au fost confirmate.  Sesizările au fost făcute, atât la sediul DGASPC cât și telefonic, de către membrii familiei biologice, extinse sau de o persoană care a intrat în contact cu copilul. În ceea ce privește denunțurile de abuz făcute la Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, cercetarea penală în cauze în care victimele infracțiunilor cu violență sunt minori, se urmează procedura specifică instrumentării dosarelor penale, informându-se, DGASPC-ul.

Pentru a reclama orice formă de abuz asupra minorilor este la dispoziție Telefonul Copilului – 0269983. Acest număr de telefon poate fi apelat de către orice persoană (adult sau copil) care dorește să ne sesizeze cu privire la situația unui copil abuzat, neglijat, aflat în situație de risc sau în dificultate.

Peste 60.000 de apeluri s-au înregistrat în România, în prima jumătate a anului 2015, la Telefonul Copilului, numărul cazurilor de abuz sexual sesizate fiind dublu față de aceeaşi perioadă din 2014, cei mai mulți abuzatori fiind alți copii sau tații. Potrivit Asociației Telefonul Copilului în prima jumătate a anului, la numărul gratuit destinat copiilor, 116 111, s-au înregistrat 60.973 de apeluri, iar în 4.267 de cazuri a fost necesară consiliere psiho-socială şi juridică de lungă durată, asigurată de specialiștii organizației neguvernamentale, în timp ce în 786 de situații s-a solicitat intervenția instituțiilor abilitate la nivel local.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus