Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Care vrea să știe ACUM salariul femeii de serviciu?

E bine că noul guvern tehnocrat pe care îl vom avea până la finele anului are printre preocupări creșterea nivelului de transparență în administrația publică. Deși legea dată în acest sens funcționează de 15 ani, nici acum instituțiile din Sibiu nu prea pricep că actele pe care le semnează nu sunt ale lor, ci în numele celorlalți. Și că, atunci când le sunt cerute copii, ar face bine să le ofere ca atare, și nu rezumate ale respectivelor documente, rezumate care nu îți oferă nicio garanție că reflectă întru totul realitatea.

Dar mi se pare că se sare un pic calul. De exemplu, cu publicarea salariilor. Pe fiecare funcționar, noi să vedem acum, pe site-ul instituției la care lucrează, cât a câștigat luna trecută. Net. De la femeie de serviciu, la primar, președinte, ce o mai fi, toate salariile să fie acum disponibile poporului. Un fel de proletar îndemn de a vedeam ”cum se îmbuibă angajații statului din banii noștri, ai «boborului» oropsit”.

E cel puțin păguboasă, o astfel de atitudine, din punctul meu de vedere. Căci, de vrei să afli veniturile unui angajat la stat, o poți face și acum, vizualizându-i declarația de avere. Da, nu poți vedea salariul ”de acum”, dar îi poți calcula veniturile realizate în anul anterior. Inclusiv creditele accesate, cadourile primite, contractele soților cu statul, celelalte funcții deținute, eventuale alte surse de venit. Că nu toate instituțiile au grijă să publice aceste declarații de avere și că unele din acestea nu corespund realității, asta într-adevăr reprezintă o problemă și aici ar trebui să acționeze nou înființatul Minister pentru Consultare Publică şi Dialog Civic. Nu la salariile actualizate ale fiecăruia, publicate deîndată, de parcă nu ar fi oricum suficient de încărcată birocratic administrația noastră.

Și mai e un loc în care noul minister ar trebui să lucreze. La transparentizarea modului în care curg banii prin contracte. Căci acolo e acum lupta, nu la salarii.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

turist ratacit

Acum 5 ani

talent cat carul - Gazeta de Hartibaciu e in cautare de tinere sperante.
Raspunde

Cetateanul Neturmentat

Acum 5 ani

Cred ca mai multa lume ar fi interesata sa cunosca salariile popilor.Acestia nu-si depun declaratii de avere dar sunt platiti de stat.Recomand profesorilor si medicilor sa se abtina de la ''vizualizat'' ca sa nu-si faca singe rau.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus