Marţi,
07.12.2021
Ceata
Acum
0°C

GALERIE FOTO - Marile probleme ale sibienilor din Vasile Aaron. Cea mai vocală întâlnire

GALERIE FOTO - Marile probleme ale sibienilor din Vasile Aaron. Cea mai vocală întâlnire

Cea de-a treia întâlnire a reprezentanților primăriei Sibiu cetățenii a avut loc în această seară în cartierul Vasile Aaron și a fost cea mai vocală. Spre deosebire de alți sibieni, cei din această zonă a orașului nu prea au răbdare, nu știu să-și spună nemulțumirile pe rând și le place să se audă vorbind.

Cartierul Vasile Aaron este cel mai aglomerat al Sibiului, cu o populație de peste 40.000 de locuitori. Prin urmare și nemulțumirile locuitorilor sunt un pic aparte. Cea mai des întâlnită problemă o reprezintă locurile de parcare. Oamenii sunt dispuși să plătească, și nu puțin, pentru a avea siguranța propriului loc de parcare. Cartierul este foarte aglomerat, majoritatea blocurilor găzduiesc zeci, unele chiar sute de familii, iar locatarii nu au unde să parcheze.

”Vrem să beneficiem de un loc de parcare plătit, aproape că nu contează suma. Sunt locuri de parcare personalizate, făcute de oamenii care trăiesc și ei acolo, și s-au trezit că au primit amenzi pentru că le-au marcat”, a spus Damian Ignat.
”De ce nu face primăria, de 35 de ani, o parcare cum trebuie lângă biserică”, a întrebat Vasile Sbârcea. Un alt locatar a propus construcția unei parcări supraetajate.

dezbatere Vasile Aaron Fodor (17)

Lipsa locurilor de parcare are ca urmare faptul că multe mașini sunt fie lăsate pe trotuare, fie pe străzi. Ceea ce duce la apariția altor probleme. ”Suntem foarte nemulțumiți de disciplina posesorilor de autoturisme. Nu există disciplină, sunt trotuare pline de mașini! Nu ai pe unde trece! Am tot făcut adrese la primărie și la Poliția Locală și de ani de zile nu face nimeni nimic”, a spus Roman Nicolae.

Când ai tot timpul mașini parcate pe stradă, nu ai loc nici pentru treceri de pietoni. ”Trecerea de pietoni de pe strada Vasile Aaron, înspre grădiniță, este dintr-o parcare într-alta! Șoferii nu au vizibilitate, nu vezi copiii când vor să traverseze. Am semnalat problema de luni de zile fără un rezultat. Toate trecerile de pietoni sunt prost făcute”, a spus doamna Hudema.

Din dragoste pentru Sibiu

Ca și la întâlnirea de ieri, referitor la locurile de parcare s-a ajuns foarte rapid la acuzații la adresa „vâlcenilor” și ”oltenilor” care ”au câte patru, cinci mașini”, ”plătesc taxele la Vâlcea și uzează asfaltul la Sibiu”. Alții au fost mai vehemenți. ”Dacă eu plătesc taxe și impozite aici, dați-mi voie să pot parca mașina în fața blocului, nu am loc cele cu numere de Vâlcea!”. ”Dacă curgea Oltul invers tot nu veneau atâția” și ”Cine le-a dat drumul ăstora să vină peste noi?”.

dezbatere Vasile Aaron Fodor (6)

Surpriza a fost ca în sală să fie prezent și unul dintre cei acuzați. Care a așteptat să își verse supărare ceilalți, apoi a cerut să ia cuvântul. „Eu sunt din Vâlcea. Am apartament aici, am mașină… Ce ați vrea să fac? Să plătesc jumătate impozit aici și jumătate la Vâlcea?”, a spus Sorin Petria (?).

În apărarea lui intervenit imediat primarul interimar al Sibiului, care a calmat rapid spiritele. ”Mi se pare că este foarte bine că dumneavoastră lucrați aici. Sibiul are nevoie de forță de muncă și ne bucurăm că vă avem aici. Nu vreau să ajungem la alte discuții”, a spus Astrid Fodor. Sorin a mulțumit și a plecat.

dezbatere Vasile Aaron Fodor (13)

Revenind la parcări, pentru a mai diminua din pericolul traversării străzilor, chiar și pe trecere, s-a pus în discuție amplasarea de semafoare la toate trecerile de pe strada Semaforului.

Mulți pensionari

La întâlnire au fost prezenți peste 50 de locuitori ai cartierului. Majoritatea dintre cei trecuți de a doua tinerețe. Îi puteai număra pe degete pe cei tineri.

Deși li s-a atras atenția de la început și li s-a explicat să trebuie să vorbească pe rând, scurt și la obiect, mai toată lumea a vorbit pe limba lui. Aproape jumătate din timpul cât a durat întâlnirea s-a făcut apel la liniște și înțelegere.

dezbatere Vasile Aaron Fodor (7)

Când vorbea cineva și atingea o problemă, alții îi luau vorba din gură și intrau peste el. Dacă nu erau de acord cu problema ridicată se iscau discuții aprinse în sală și nimeni nu mai asculta. Nu mai multe ori primarul Sibiului, Astrid Fodor, a trebuit să acopere cu vocea mai mulți bărbați pentru a se face auzită.

Gunoi, canal și parcuri

Sibienii din Vasile Aaron sunt foarte nemulțumiți de modul în care se aruncă și se ridică gunoiul, însă problema este una generalizată la nivelul Sibiului, a fost semnalată la toate întâlnirile cu reprezentanții primăriei, așa că n-o să insistăm asupra ei.

Spre deosebire de alte cartiere, mulți sibieni din Vasile Aaron s-au plâns de canalizare. Pe unele străzi se înfundă foarte des ( de patru ori într-o săptămână), pe altele se inundă pivnițele, pe altele miroase constant foarte urât. Din câte se pare, canalizarea în Vasile Aaron are deficiențe majore și face față cu greu unui număr tot mai mare de oameni. ”Stau în bucătărie la masă și miroase a canal!”.

dezbatere Vasile Aaron Fodor (36)

Nu în ultimul rând, sibienii s-au plâns la lipsa unor spații verzi. Cartierul este unul în care predomină culoarea gri a betonului. Părerile sunt împărțite în privința relocării bazei hipice, iar punctul de vedere al primăriei este neclar.

Poliția Locală pusă la zid

Ca o noutate, o problemă des semnalată a fost aceea a lipsei totale de activitate a Poliției Locale. Din două în două minute cineva aducea în discuție o situație în care s-a apelat la Poliția Locală și nimeni nu a făcut nimic. Gălăgie noaptea, distrugerea spațiului public, gunoaie aruncate aiurea, oameni ai străzii, hingheri printre blocuri și multe alte situații au necesitat o reacție din partea polițiștilor locali, fără vreun succes.
”Poliția Locală vine și dă drumul la girofar, face gălăgie doar ca să se ia de ăia cu o mână de urzici la piață. Stă cât face procesul verbal și apoi pleacă. Atât face Poliția Locală în Vasile Aaron!”, a spus unul dintre cei prezenți.
dezbatere Vasile Aaron Fodor (42)

”Am sunat de atâtea ori și nu vor să facă nimic. Dorm în parcare, nici nu se dau jos din mașină!” – domnul Burdușel.

Rupți de realitate

O parte dintre cei mai vocali participanți au ridicat probleme care trădează o gravă lipsă de informare.

”Doamnă dragă, eu sunt pensionar și m-am uitat la televizor că am timp cât vreau eu. De ce Sibiul are a doua cea mai scumpă apă din România, după București? Nu vă mint, la România TV au spus!”, a grăit Achim Bârsan, după ce a insistat să ia cuvântul.

”Nu avem și noi o florărie cumsecade!”, a reclamat un cetățean. ”Fă-ți, tu!”, i-a răspuns altul.

dezbatere Vasile Aaron Fodor (31)

”De ce vin firme din București să câștige licitații la Sibiu? Sunt locurile de muncă ale sibienilor!”, a menționat alt sibian.

dezbatere Vasile Aaron Fodor (26)

”Vă rog, doamna primar, să-mi transmiteți câți oameni pe metru pătrat există pe strada Iezerului! Mă ajută pe mine”, a solicitat o doamnă.

”Să se dărâme un bloc să fie mai mult spațiu între cele care rămân”, a propus, mai în glumă, mai în serios, altcineva.

dezbatere Vasile Aaron Fodor (37)

Fără a arăta vreo urmă de aroganță sau supărare, primarul interimar a răspuns cu răbdarea unui adult care vorbește cu un copil mic, la majoritatea întrebărilor de acest gen. Atunci când i s-a permis, de nenumărate ori vocea ei fiind pur și simplu acoperită de cea a nemulțumiților. Când a fost cazul, și limbajul primarului s-a adaptat la situație.

”Primăria nu are ce să-i ceară lui Apă Canal. S-a dus, nu mai e la noi. Cea mai bună soluție, dați-i în judecată!”, a spus Astrid Fodor, într-un răspuns. ”E aceeași societate de 50 de ani!”, a venit imediat replica.

dezbatere Vasile Aaron Fodor (40)

Concluzia?

”Noi vom analiza toate propunerile venite în urma acestor întâlniri și vom stabili câteva priorități. Nu ne putem împrăștia în zece direcții” – Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului

foto Silvana Armat

dezbatere Vasile Aaron Fodor (4) dezbatere Vasile Aaron Fodor (2)

dezbatere Vasile Aaron Fodor (25) dezbatere Vasile Aaron Fodor (22) dezbatere Vasile Aaron Fodor (20) dezbatere Vasile Aaron Fodor (16) dezbatere Vasile Aaron Fodor (14) dezbatere Vasile Aaron Fodor (8) dezbatere Vasile Aaron Fodor (9) dezbatere Vasile Aaron Fodor (1) dezbatere Vasile Aaron Fodor (43) dezbatere Vasile Aaron Fodor (44) dezbatere Vasile Aaron Fodor (33) dezbatere Vasile Aaron Fodor (34)

dezbatere Vasile Aaron Fodor (12) dezbatere Vasile Aaron Fodor (3) dezbatere Vasile Aaron Fodor (41) dezbatere Vasile Aaron Fodor (39) dezbatere Vasile Aaron Fodor (38) dezbatere Vasile Aaron Fodor (35) dezbatere Vasile Aaron Fodor (32) dezbatere Vasile Aaron Fodor (30) dezbatere Vasile Aaron Fodor (28) dezbatere Vasile Aaron Fodor (27)

dezbatere Vasile Aaron Fodor (11) dezbatere Vasile Aaron Fodor (24)

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

17 comentarii

D

Acum 5 ani

1) Mirosul de canalizare se datoreaza si faptului ca o data cu constructia mansardelor s-au acoperit gurile de aerisire de la coloanele de scurgere, de pe blocuri. Mirosul coboara in apartamente si pivnite. 2) Oamenii din vasile aaron trebuie sa invete sa fie mai relaxati, civilizati si sa respecte. Se poate vorbi si in liniste, pe rand, pe tonalitati mai joase si cu folos. Eu nu am inteles ce vor oamenii din cartier. Nici ei nu cred ca stiu.
Raspunde

Marius

Acum 5 ani

Bariere la intrarea in Sibiu ca la Mamaia, asta e solutia. Taxa de oras pentru toti ce nu platesc impozit in Sibiu. Sigur numarul masinilor de VL ar fi mai putine.
Raspunde

xyz

Acum 5 ani

Un rand de aplauze pentru doamna Fodor? Tot ce s-a discutat acolo e nul. Singurii prezenti sunt pensionari sau aproape de pensie adica irelevanti. Multi nici nu vor prinde 2023 sa vada schimbarile dar na, asa se intampla cand nu te duce mintea sa faci o astfel de adunare pe timp de weekend.
Raspunde

moldovean

Acum 5 ani

XYZ - eu am fost prezent la intalnirea de miercuri. Am iesit de la serviciu si am ajuns direct la ora 18 la liceul pedagogic. Am stat trei ore acolo, am ascultat ce s-a vorbit, am intervenit la un moment dat. Tineri au fost cativa. Nu conteaza ca e weekend sau in timpul saptamanii, ci conteaza interesul si atitudinea tinerilor. Indolenta e mare, mare de tot.
Raspunde

...

Acum 5 ani

Vasile Aaron si alte cartiere comuniste sufera acum din cauza lipsei totale de perspectiva pe care au avut-o sibienii atunci cand au aprobat prea multele mansardari de blocuri vechi. Daca o sa adunati numarul de apartamente adaugate in zonele si asa improprii pentru trafic si parcari o sa constatati ca s-au adaugat efectiv echivalentul unor blocuri intre blocuri. Oare ce urma sa iasa din asa "dezvoltare" ?
Raspunde

cetateanul

Acum 5 ani

Felicitari TS pentru foto cu " vulpita" ! geniala...
Raspunde

:))

Acum 5 ani

Woohoo ! Ce-mi plac intanirile astea, savuroase la infinit ! Parca pe Tribuna e mai fain relatat. Trebuie organizate saptamanal, ca bataile in public si arderea pe rug (siliconatele stau la suprafata la proba apei?), dar sa fie si cu paruiala ! :))
Raspunde

Bulibasha

Acum 5 ani

Problema parcarilor se datoreaza faptului ca in timpul comunistilor,cand s-a construit Vasile Aaron,erau putine perspective sa ai masina personala.Cand m-am mutat in 1977 erau la un bloc turn cu 43 Apartamente 2 locatari cu masina.Sportivi!Asa ca la ce sa se proiecteze parcari.Deci multumiti din inima partidului!
Raspunde

Nagyzseben

Acum 5 ani

Sedinta a avut loc la Azil?
Raspunde

ovidiu

Acum 5 ani

Din pacate trebuie rase din spatiile verzi facute in jurul blocurilor comuniste din unele cartiere, pentru a face loc spatiilor de parcare. Sibiul este un oras mic si sufocat tot mai mult de numarul de masini. Locurile de munca in crestere, zonele rezidentiale in crestere dar strazile sunt aceleasi si mici.
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

Fain tare foto-reportajul!
Raspunde

prodescu dan

Acum 5 ani

Mai mergeți la vot si o sa aveti locuri de parcare !!
Raspunde

Scaraoschi

Acum 5 ani

Daca tot stergi postarile de ce dracu nu uita sa faci o copie pentru Astrid, doar va da bani prin asa zisele "Proiecte Culturale"...la fel facea si Johannis, isi cumpara presa locala care e in spatele acestor asa-zise proiecte culturale. P.S. Mai traiti? voi cei de la DNA Sibiu?
Raspunde

Vasile

Acum 5 ani

De țigani nu a pomenit nimeni ... Daca treci de la viaduct catre cartierul din șelimbar îți sparg masina ca le faci praf ... Am trait s-o vad si pe asta ! Din '78 locuiesc pe muncel si traiau din mila noastra , azi am ajuns sa-mi fie frica sa mai trec pe acolo . Penibil
Raspunde

Ion

Acum 5 ani

As rezuma aceste "consultari" in doar cateva cuvinte: intalnirea incompetentei cu prostimea. Tu ca si primar ales in functie ai la dispozitie o ramura incompenteta (ca si tine de altfel) care ar trebui sa-ti raporteze problemele reale si pe care o inlocuiesti cu scopuri electorale de dragul prostilor care cred ca ce plang se rezolva. Dna Astrid, incearcati la fabrica de stofe, cu primaria ati dato in bara.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus