Vineri,
23.10.2020
Cer Senin
Acum
17°C

Meciul care ne-a făcut să vibrăm pentru baschet. Cum s-a trăit calificarea lui CSU Sibiu în elita Ligii Naţionale

06 Februarie 2016 23:08

Meciul care ne-a făcut să vibrăm pentru baschet. Cum s-a trăit calificarea lui CSU Sibiu în elita Ligii Naţionale

Jocurile de echipă din Sibiu trăiesc prin echipa de baschet CSU Sibiu. Singura echipă care poate să producă emulaţie în jurul sibienilor care se află, an de an, în goana după palpitaţii. Emoţii trăite şi în această seară, cu pulsul la 130, când CSU Sibiu a revenit în elita baschetului românesc, calificându-se în prima grupă valorică şi automat în play-off, cu două etape înainte de finalul sezonului regulat. Victoria cu Gaz Metan din Sala “Transilvania”, 78-65, a creionat o performanţă de care trebuie să se bucure toţi sibienii, pentru că echipa căreia mulţi îi dădeau doar două victorii în întreg sezonul a făcut cu adevărat minuni.

Astăzi, 6 februarie 2016 e cu adevărat ziua cadourilor. Confecţionate din slam-dunk-urile “Zburătorului” Hardy, din vocea plină de pasiune a lui Dan Fleşeriu, din marea experienţă a căpitanului Calotă, din palmele fine ale lui Lalovic şi din morişca declanşată de toţi ceilalţi băieţi care şi-au pus inima sub panou.

CSU-Gaz metan (6) (Copy)

Partida din această seară avea cu adevărat o miză uriaşă. Cu o victorie în faţa echipei Gaz Metan, CSU dobora două popice dintr-o lovitură: revenea în elita baschetului, după ratarea play-off-ului din sezonul trecut, şi obţinea o nouă victorie în faţa rivalei din judeţ care să-i gâdile orgoliul fiecărui sibian îmbrăcat în tricou galben. Un deznodământ care era mai palpabil ca niciodată. Pentru că discrepanţa dintre cele două echipe nu a mai fost demult atât de evidentă: Gazul venea la Sibiu din postura de ultimă clasată, în timp ce CSU se afla în primele 6.

Mijajlovic de trei carate

Medieşenii au venit cu autobaza şi par dispuşi să-şi dea şi ultima suflare pe parchet, numai să le strice sărbătoarea sibienilor. Mijajlovic deschide cu o bijuterie din 90 de grade, de dincolo de semicerc, însă medieşenii răspund prin acelaşi procedeu de fineţe, prin Peciukas. Acelaşi Mijajlovic, căruia îi curge prin vene sângele războinic de sârb şi care se încarcă pozitiv cu emoţia transmisă pe parchet de cele peste 1800 de suflete care au umplut “Transilvania” până la refuz, trimite fără cusur o nouă minge în plasă, de la distanţă. Gazul pare că a venit să dea totul, iar Navickas şi Solopa punctează rapid pe tranziţie şi închid culoarele în apărare.

CSU-Gaz metan (29) (Copy)

Trupa lui Fleşeriu e nevoită să arunce doar din spatele semicercului, însă jucătorii lui par într-o zi în care ar marca şi cu mingi medicinale. Lalovic, Calotă şi Paul trimit, la foc automat, cu succes de la distanţă, iar Gazul îşi pune toate speranţele în gigantul de 2,21 metri venit de la Steaua, Drăguşin. Ritmul creşte şi se joacă cu garda jos. Cele două formaţii fac o demonstraţie de forţă pe faza ofensivă. După doar 5 minute de joc, scorul se face 19-16 pentru CSU. Devine clar că tot jocul Mediaşului este îndreptat spre colosul Drăguşin. Faza în care Paul, Lalovic şi Calotă sunt daţi la o parte de forţa pivotului de la Gaz îl umple de frustrare pe Will Paul, care la faza următoare îi aplică un capac pivotului de la Gaz. Delir în tribune!

Tânărul Hardy trage un ochi în tribună la tatăl său, care a venit de la mii de kilometri distanţă să-l vadă, apoi îi fură de două ori mingea muntelui de om Drăguşin, care contabilizează 8 puncte, în 10 minute. Adrenalina creşte şi nici pasa greşită a lui Harrison spre Mijajlovic nu mai contează, când sârbul vine la american şi-i strange mâna. E atitudinea lor. Atitudinea prin care CSU transmite forţă. Atitudinea prin care sunt revelaţia Ligii Naţionale.

CSU-Gaz metan (17) (Copy)

Fleşeriu simte că duelurile pivoţilor săi cu omul pe care este construit tot jocul medieşenilor, Drăguşin, se vor resimţi pe final de meci, şi decide să-i înlocuiască pe Paul şi Lalovic cu Harrison şi Gilbert. Primul sfert este închis de acelaşi om care a deschis meciul, Mijajlovic. Omul sfertului, cu 11 puncte. Și cum altfel decât cu o execuţie de manual, de dincolo de semicerc?  Se face 30-22 pentru CSU, după un sfert în care inspiraţia de dincolo de semicerc a făcut diferenţa: 6/9 în dreptul lui CSU şi 2/4 pentru Gazul. CSU se putea lăuda şi cu apărarea extrem de exactă, Gazul nedispunând de nici măcar o liberă.

Chinul “Drăguşin”

Sfertul doi începe haotic, cu paşi comişi de ambele părţi şi cu foarte multe inexactităţi. Însă Peciukas şi Grabauskas reamintesc că au venit la Sibiu să-şi vândă scump pielea. Mijajlovic reacţionează prompt! Simte că colegii lui au început sfertul static şi le face semne să avanseze, să fie mult mai agresivi. Din nou apar însă problemele sub panou la Drăguşin, Gilbert ia mingea de unul singur şi o scapă ca pe un cactus ce nu suportă mângâiere, iar Popa pe un contraatac şcoală o aduce pe Gaz în avantaj: 30-31. CSU nu mai înscrie de 4 minute şi Fleşeriu îşi bage jucătorii în şedinţă! Explicaţiile antrenorului sibian au corespondent imediat pe teren. Calotă face o pătrundere în stilul caracteristic şi este faultat. Primul punct pentru CSU din sfertul doi vine de la libere! Îşi face simţită prezenţa şi Gilbert, care îşi asumă o aruncare de la distanţă, executată fără cusur. Coş şi 34-31. Gazul trăieşte în continuare prin acelaşi Drăguşin, care devine ba paravan, ba principalul marcator pentru medieşeni.

CSU-Gaz metan (22) (Copy)

Medieşeni care nu renunţă o clipă la jocul avansat.  Cu cele 14 recuperări în sfertul 2, faţă de cele doar 6 ale “galben-albaştrilor”, reuşesc ceva ce părea imposibil înaintea meciului! Provoacă stupoare în tribună: 40-45 în favoarea lor, după 20 de minute. Un avantaj care s-a creionat în ultimele secunde, când Peciuckas şi Navickas şi-au arătat măiestrimea de la trei puncte. Urmează un sfert trei în care CSU trebuie să schimbe ceva şi să apeleze din nou la acea viteză pe trazniţie cu care a impresionat în acest campionat, pentru a îmbunătăţi statistica derizorie de la două puncte: 4 din 13.

Emoţiile revenirii

Acelaşi film din debutul sfertului doi se derulează şi în sfertul 3. Cu încetinitorul. Navickas şi Nikolic schimbă scorul de pe tabela la 41-50 şi emoţiile în tabăra Sibiului sunt la cote alarmante. Băieţii lui Fleşeriu par seduşi de labirintul du-te vino al Gazului şi nu mai găsesc nicio breşă pentru a destabiliza o apărare extrem de mobilă. E nevoie doar de inspiraţia jucătorilor cu mâna fină pentru ca CSU să reintre în meci. Și asta se întâmplă! Mijajlovic şi Lalovic dau semnalul, iar ceilalţi băieţi seduşi de semicerc pornesc o morişcă de schimbări de direcţie şi poziţie, care îi obligă pe oaspeţi să arunce doar de la distanţă.

CSU-Gaz metan (18) (Copy)

Un moment elocvent este când Calotă fuge după Solopa de parcă viaţa îi este pusă în pericol, iar cotul în gură primit îl oţeleşte, îi dă nerv.

Efectul se vede imediat pe tabelă! CSU recuperează fantastic ecartul şi trece în avantaj, 53-52. Se observă clar că Gazul îşi pierde din prospeţime. Drăguşin aproape că devine inexistent pe teren, în timp ce doar Navickas mai ţine în viaţă Gazul, cu 19 puncte marcate după trei sferturi. Băieţii lui Fleşeriu îşi ridică nivelul de energie, însă excesul de zel poate să-i coste. Paul face a patra greşeală personală, în timp ce Fleşeriu aruncă un ochi pe bancă, spre Lalovic, căruia îi face semn că urmează să intre.

fleseriu CSU-Gaz metan (13) (Copy)

Pulsul meciului creşte la 130 şi CSU îşi domină adversarul. Oare cât timp? Ce resurse fizice o avea? Cei peste 1800 de sibieni din tribune devin studenţi de canto şi băieţii lui Fleşeriu abordează o partitură în mare viteză, cu schimbări de direcţie, cu o defensivă agresivă, cu multă inventivitate în atac şi cu un burghiu înfipt în coasta Gazului, desigur, Lalovic. Și cu Calotă! Căpitanul! Care îşi asumă toată presiunea şi pătrunde pe dreapta, la indigo, fără cusur. Rezistă barierelor puse de rivalii din judeţ, i se clatină fiecare muşchi al feţei în ciocnirile cu munţii veniţi de la Mediaş şi pune în fiecare aruncare toată puterea lui. Se face 61-56 şi lumea uită de distonocalm, când din piept le răsună “Toată lumea în picioare”.

O, dulce calificare

Se simte mirosul calificării încă din pauza scurtă dintre sfertul 3 şi 4, dar meteahna începutului de sfert bântuie trupa lui Fleşeriu chiar şi în sfertul decisiv. Atunci când avea nevoie de limpezime! CSU nu mai punctează, extremele devin statice şi armele vin doar de dincolo de semicerc. Se face 61-60 şi CSU cere time-out! Oare îşi vor lăsa mâinile de carton pe bancă? Răspunsul îl primim, imediat. Lalovic cu două execuţii de dincolo de semicerc, de arătat juniorilor, impinge diferenţa la 9 puncte. Calotă, ca un adevărat lider, îndeamnă la calm şi temporizează, iar Hardy se ocupă cu spectacolul. Pasă pe sub mână lui Lalovic, care nu iartă. Mai sunt 59 de secunde şi diferenţa e de 13 puncte. Nici nu mai contează că Solopa înscrie, pentru că Cioacătă dă imediat replica. Meciul se încheie cu 78-65 pentru CSU! Rezultat care o califică în prima grupă valorică a Ligii Naţionale de Baschet Masculin şi care îi consolidează renumele de revelaţia acestui sezon.

CSU-Gaz metan (2) (Copy)

CSU-Gaz metan (37) (Copy)

Performanţe CSU Sibiu:

Lalovic 21 de puncte şi 2 pase decisive

Mijajlovic 19 puncte, 4 recuperări şi 4 pase decisive

Calotă 11 puncte, 5 recuperări şi 1 pasă decisivă

Hardy 10 puncte, 10 recuperări şi 4 pase decisive

Paul 7 puncte, 1 recuperare şi 1 pasă decisivă

Gilbert 5 puncte, 1 recuperare şi 2 pase decisive

Harrison 3 puncte şi 6 recuperări

Ciocătă 2 puncte

Vlad Tincu 1  pasă decisivă

Foto: Silvana ARMAT

fleseriu CSU-Gaz metan (49) (Copy) horatiu floca CSU-Gaz metan (65) (Copy) Fleseriu CSU-Gaz metan (39) (Copy) Fleseriu CSU-Gaz metan (61) (Copy) horatiu floca si Dan fleseriu CSU-Gaz metan (60) (Copy) CSU-Gaz metan (62) (Copy) CSU-Gaz metan (75) (Copy)

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

7 comentarii

Profeta

Acum 4 ani

L-ați uitat pe VIad Tincu cu o pasa decisiva. altfel nu mai era nici Cioacata in statistica. Si pentru Vlad au fost suficiente 10 secunde si nu minute întregi cum au. avut nevoie alții
Raspunde

Adrian Stoinea

Acum 4 ani

L-am adăugat. Mulţumesc pentru sesizare.
Raspunde

Olimpia

Acum 4 ani

Ati uitat sau nu ati vrut sa scrieti si despre reactia lui Popa Calota,vazuta de cei 2000 de spectatori, atunci cand antrenorul a vrut sa il schimbe pentru cumulul de greseli personale.....acesta refuzand sa iasa de pe teren continund incercarile de asi imbunatati STATISTICA....se pare ca in ultimul timp il intereseaza mai mult statistica personala decat interesele echipei.....PACAT, se va strica atmosfera la echipa si cu siguranta se va dezbina nucleul format.....Succes CSU!
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

Olimpia, nu cred ca ai dreptate. Exact cum ai spus tu, Fleseriu a vrut sa-l schimbe pt cumul de greseli, respectiv 4 la inceputul sfertului 4, ca sa nu riste a 5-a greseala (eliminatorie) si sa-l pastreze pt final de meci. Calota l-a linistit (din cate am vazut) ca o sa se apere cu atentie, sa-l lase in teren. Era nevoie de el, scorul fiind strans si neavand alti romani cu experienta. Pana la final n-a facut niciun fault, e drept, nici nu s-a mai aparat cu indarjire, dar a compensat in atac pentru asta. In concluzie, la faza asta Calota si-a ajutat echipa si a dovedit maturitate. Nu-s fanul lui, dar acum merita apreciere.
Raspunde

profeta

Acum 4 ani

Calin daca faci o recapitulare a etapelor trecure o sa vezi ca Olimpia are dreptate dar si tu ai dreptate in privinta romanilor fara experienta cauza fiind interesul mai mare pt statistica decat pt echipa.Si daca privesti mai atent in loc de statistica cred ca putem spune individualism ceea ce pt un joc de echipa poate sa fie fatal
Raspunde

Olimpia

Acum 4 ani

domnule Calin vreti sa stiti ca in randul echipei deja au aparut discutii cu privire la Popa Calota....in ultimul timp nu joaca decat pentru el si pentru statistica sa , dovada o face evolutia din ultimele meciuri in care a fortat foarte mult rezultatul nefiind nici chiar pe placul lui, pentru ca a avut foarte multe aruncari contestate si ratate , bineinteles.......eu ii doresc sa aiba cea mai buna statistica dar sa nu afecteze colectivului si rezultatelor
Raspunde

Olimpia

Acum 4 ani

si in afara de asta domnule Calin, care este rolul antrenorului?.....daca fiecare jucator ar intra si ar iesi din teren dupa bunul plac ce s-ar intampla?....ce credeti ca s-ar fi putut intampla daca DIN GRESEALA , ar fi facut a 5-a greseala personala?......si cum dvs ati spus ca nu s-a aparat la capacitate maxima, care ar mai fi fost rolul lui in echipa?.....decat sa incerce sa isi consolideze statistica ?......ati vazut ce s-a intamplat la Energia cu Lamont Mack atunci cand a vociferat (doar) la decizia lui Shapera?......Norocul lui Fleseriu este ca are baieti docili si cu bun simt, ca daca ar fi fost cum este personajul despre care comentam nu ar fi castigat decat foarte putine jocuri
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus