Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

4,5 luni până la locale. Statul și restul

Mai sunt patru luni și-un pic până când sibienii își vor alege primarul care va continua administrația post-Iohannis. Sunt în acest moment doi candidați anunțați oficial: actualul primar interimar, Astrid Fodor, și Răzvan Pop, opțiunea deja asumată a liberalilor. Social-democrații sunt încă în căutarea soluției ideale și probabil că au de ales între prefectul Ovidiu Sitterli și directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Bogdan Trif.

Dacă îi analizăm în grup, una din caracteristicile care-i unește este statul. Cu toții au experiența recentă a muncii la stat. Indiferent că vorbim de primărie, prefectură, mediu sau cultură. Funcționari publici învățați să muncească la program, cu o fișă a postului, cu ștampile, dosare și multă birocrație. Sincer, nu vreau în fruntea primăriei continuarea și încurajarea birocrației inutile existente acum. Poate ar fi nevoie și de o perspectivă a unui om din afara sistemului.

Nu spun că experiența lucrului la stat e un lucru rău și nici nu vorbesc despre calitățile ori defectele acestor candidați. Vorbesc doar de tiparul candidatului la alegerile locale și chiar și parlamentare din ultimii mulți ani. Avem de prea mult timp acest șablon în politica locală. Oameni care sunt îngrijorați de cine va câștiga alegerile, pentru că nu știu cât timp vor mai putea ocupa o funcție călduță. E drept, până la urmă și Iohannis a fost un lucrător "la stat" în postura lui de profesor. Și i-a reușit...

Susțin că munca la stat nu te ajută nici la creație, nici la competiție, nici la depășirea propriilor condiții. Te limitează într-un șablon din care e imposibil să mai ieși cu anii. Te îngrămădești într-un sistem unde nu mai contează decât pupatul superiorului, stimulentele de vacanță și eventual una, două deplasări externe.

Cred, și asta am mai spus, că Sibiului îi lipsește o viziune pentru viitor. S-a încărcat la maxim cu momentul 2007 și n-a mai fost loc pentru altceva. Dar de atunci au trecut nouă ani. Gata! E timpul să vedem ce facem mai departe. Și aici vorbim de minte deschisă, de contact cu lumea de afară, de posibilitatea de a face o proiecție pentru viitor. Sincer, m-am săturat să vorbim la infinit în Sibiu despre străzi de pământ, curățenie și spații verzi. Hai să le luăm pe toate, să le băgăm în capitolul "de făcut în primul an" și să vorbim despre viitor. Poate un funcționar posesor de mapă să vorbescă despre viitor? Acest răspuns îl aștept de la ei.

Sper ca unul dintre ei să mă contrazică și să-mi dovedească greșelile din afirmațiile de mai sus. Dacă nu, s-au mai dus patru ani...

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

LaFlemme

Acum 8 ani

Corect articolul, ca de obicei. Sibiul din pacate a ramas in bula Capitalei Culturale. Totul graviteaza in jurul acestui punct onorant pentru Sibiu, dar perisabil. Trebuie ca Sibiul sa fie improspatat si, pe langa lucrurile bune, trebuie sa vedem si sa expunem si pe cele mai putin bune. Din pacate Fodor a avut un an la dispozitie. Nu a facut nimic. A inceput campania cu ipocrizia adunarilor in cartiere. Ce s-a spus acolo, la toate punctele alea comune (gunoaie, strazi bombardate, ineficienta politiei locale, lipsa parcarilor, kk de caine peste tot, etc.), avea cate o explicatie rasuflata din partea stimatei doamne. Problema e ca sibienii o vor vota din inertie pe Fodor, ca na, e pupila lui Klaus. Daca nu vine un primar nou, indiferent din ce alt partit, toate smecheriile facute la Primaria Sibiu vor ramane in continuare "nedescoperite". Asa vom mai trai vreo 4 ani cu aceleasi probleme ...
Raspunde

ovidiu

Acum 8 ani

Daca se faceau mari smecherii la Primaria Sibiu, stai linistit ca ieseau la iveala in campania pentru prezidentiale. Nu iertau PSDistii. Tin sa inclin ca contractele Primariei Sibiu pentru proiecte in decursul anilor sunt curate. Mie imi e teama de intoarcerea epocii partidelor la Primaria si Consiliul Local Sibiu. Eu inclin spre Astrid Fodor si mai nou il am in vizor si pe Razvan Pop, dar nu-l cunosc deloc. La Consiliul Local clar voi vota FDGR. Un liberal sustinator al lui Razvan Pop de asemenea considera ca pentru Consiliu Local ar fi bine ca FDGRul sa ramana in majoritate. Cea mai mare prostie o fost debarcarea lui Bottesch in favoarea lui Cindrea si a PSDului la Consiliu Judetean. Degeaba, tot sasii raman optiunea pana cand partidele de romanasi nu-si schimba radical mentalitatea fata de ce inseamna administratie eficienta. Inca sunt buni doar la capusat bugete.
Raspunde

Sibian

Acum 8 ani

Dna Fodor este o doamna de 60 de ani. Ce idei are ea pt noi tinerii? Nimic! A avut un an sa dovedeasca si nu a facut nimic. Eu consider ca cea mai buna solutie este Razvan Pop directorul Directiei de cultura Sibiu. Un tanar de 34 ani care are o viziune pentru 10 ani. Sibiul un oras pentru tineri si Sibiul Verde. Eu voi vota cu bucurie Razvan Pop si la Consiliu local PNL. Este imposibil sa nu fie consilieri competenti romani. Doresc o schimbare, doresc ca tinerii sa voteze Razvan Pop si PNL.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus