Vineri,
22.09.2023
Parțial Noros
Acum
16°C

Artistul Ştefan Bertalan, comemorat de Muzeul Brukenthal printr-o expoziție

Artistul Ştefan Bertalan, comemorat de Muzeul Brukenthal printr-o expoziție

Expoziţia „Ştefan Bertalan – emigrarea interioară”, propusă pentru Muzeul Naţional Brukenthal în perioada februarie - martie 2016, comemorează, pe de-o parte, un an de la stingerea din viaţă a artistului, iar pe de altă parte este dedicată unei perioade-cheie din viaţa acestuia, sejurul său la Sibiu, care nu a mai făcut obiectul nici unei expoziţii până la ora actuală.

Ştefan Bertalan a fost motorul primei generaţii experimentaliste din arta românească. În perioada 1982-1985, Sibiu a constituit pentru opera lui Bertalan un luxuriant purgatoriu, un moment zenital în care, în ciuda presiunilor socio-politice şi profesionale la care era supus, a reuşit să producă nu doar o turnură majoră a creaţiei sale, ci şi unele dintre cele mai captivante desene ale sale, care pot rivaliza cu operele maeştrilor renascentişti.

Expoziţia de la Brukenthal şi catalogul acesteia (bilingv, română-engleză), aduce în atenţia publicului o operă fascinantă, care funcţionează ca un memento atât pentru tribulaţiile unei epoci încă nu îndeajuns de cercetată şi de înţeleasă, cât şi pentru parcursul unei conştiinţe în care s-au confruntat cu acuitate propensiunile utopice, scientiste şi melioriste, ale avangardei, cu marile deziluzii şi bulversări politice ce au creat fisura profundă prin care a răbufnit spre suprafaţa plastică iraţionalul, misticul, ritualicul, simbolicul şi fabulosul, ingrediente care vor marca arta românească după 1989 şi pînă la ora actuală.

Vernisajul va avea loc miercuri, 10 februarie, de la ora 13.00, în Sala de expoziţii temporare a Palatului Brukenthal. Tot atunci va fi lansat şi volumul Ştefan Bertalan – emigrarea interioară, în care sunt reunite lucrări remarcabile ale artistului din colecţii publice şi private.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus