Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Torționarul Alexandru Vișinescu, condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

Torționarul Alexandru Vișinescu, condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 20 de ani de închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici, potrivit Agerpres.

Instanța supremă a respins atât apelurile declarate de Alexandru Vișinescu, ale celor trei părți civile — Nicoleta Eremia, Elena Iacob și Anca Cernea și ale părților responsabile civilmente — Ministerul de Interne, ANP și statul român prin Ministerul Finanțelor Publice.

Unul dintre cei trei judecători ai completului a făcut opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de Alexandru Vișinescu și încetării procesului penal în cazul acestuia, ca urmare a prescrierii faptelor.

Pe 24 iulie 2015, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Alexandru Vișinescu la 20 de ani de închisoare și degradarea militară pentru săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase.

Tot atunci, instanța a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vișinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne și ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părți civile, urmași ai deținuților închiși la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia — 50.000 euro, Elena Iacob — 100.000 euro și Anca Cernea — 150.000 euro.

Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici.

Procurorii susțin că, în perioada 1956 — 1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate.

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv, condițiile de detenție inumane, relele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de deținuți erau tot atâtea acțiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.

Principalele categorii de deținuți aflate în penitenciar, așa cum reiese dintr-o notă a lui Vișinescu adresată Consiliului Securității Statului din anul 1967, erau: foști conducători în guvernele burghezo-moșierești și în conducerile PNȚ și PNL; foști conducători ai diverselor organizații subversive; foste cadre de conducere după 23 august 1944; foste cadre MAI după 23 august 1944; foști conducători ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate.

"Condițiile de viață din Penitenciarul Râmnicu Sărat, așa cum reies din documente și au fost descrise și de foștii deținuți, au creat premisele apariției unor afecțiuni deosebit de grave, soldate în câteva cazuri cu decesul, probând natura abuzivă și tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, lt. col. (r) Vișinescu Alexandru. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condițiile minime de supraviețuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentințele se întindeau pe o perioadă care depășea 10 ani. Decesul deținuților survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceștia erau torturați fizic și psihic", susțin procurorii.

Până în prezent, au fost identificați 138 de deținuți care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Alexandru Vișinescu.

Sursă: Agerpres

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Andrei

Acum 6 ani

Bravo! Dar cu restul criminalilor care sunt decedati, ce facem? Cine plateste acum pentru nedreptatile comise de ei? Iliescu, pe cand? Fiindca ne-a furat revolutia, a subminat economia nationala prin vandalizarea industriei, agriculturii, a instigat la razboi civil intre mineri si studenti, si nu i-a pedepsit pe alde Visinescu in urma cu 25 de ani, impreuna cu toti tradatorii de neam ante si post comunism. A, imi cer scuze, in 1991 Visinescu nu era inca vinovat..., si defapt inca nici nu se stia de atrocitati. Va mai sta acum si el in beci vreo 2 ani cel mult, ca atat se mai poate. Rusine, rusine...., Dan Voiculescu...!
Raspunde

Teo

Acum 6 ani

A fost condamnat un tortionar,e foarte bine.Cand vine randul fostilor activisti de partid care si-au batut joc de oamenii de rand,care au profitat din plin de regimul pe care-l slujeau,astfel incat odraslele lor sunt imbogatitii de azi?Dar al fostilor securisti care au sustinut acel regim criminal si care au chinuit oameni nevinovati?Probabil niciodata,deoarece nu exista interes pentru a se face dreptate pana la capat.
Raspunde

Misu

Acum 6 ani

Visinescu intra la inchisoare.. Vor intra si Udrea, Iliescu, Boc, Basescu etc. Dar nu acum ci cand vor implini 90 de ani. Mi-e scarba ca banii mei sunt folositi pentru judecarea lui Visinescu (pe care il va judeca oricum Scaraoschi maine-poimaine) in loc sa fie folositi pentru recuperarea banilor de la Carabulea (de exemplu).
Raspunde

Solomon

Acum 6 ani

Condamnarea lui Visinescu era necesara dar este tardiva!Este doar o lupta castigata cu o umbra care nu mai conteaza!O petarda fumigena pentru distragerea atentiei!Trebuie insa condamnati ACUM marii tortionari ai neamului!Cei care au ras Romania de pe harta lumii!Cei care au facut-o lada de gunoi a Europei!Cei care ne-au alungat copii peste mari si tari pentru a putea supravietui!Cei care abia-si scriu numele dar taie si spanzura din functii inalte!Cei care ne-au facut sa supravietuim de azi pe maine intr-o tara bogata!Romania nu mai produce si nu mai inseamna nimic in lume.Vinovatii trebuie sa plateasca acum!Iliescu,Nastase,Roman, Hrebenciuc,Sarbu,Ponta,Oprescu,Mazare,Cindrea,Udrea si multi alti netrebnici.Visinescu e doar inceputul-trebuie continuat urgent!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus