Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
34°C

Sibiul, survolat de Zeppelin de trei ori

Sibiul, survolat de Zeppelin de trei ori

Un balon clasic cu aer cald de forma unui trabuc gigantic cucerea cerul în 1900, atunci când a fost testat pentru prima dată. Este vorba despre faimosul Zeppelin, dirijabilul care a ajuns și deasupra Sibiului în mai multe rânduri.

La începutul toamnei anului 1929 un Zeppelin survola România după o călătorie în întreaga lume. Aeronava Zeppelin LZ127 a fost la primul și singurul său voiaj în jurul lumii și la acel moment dirijabilul a fost văzut în zbor și în Sibiu. Presa locală vuia de trecerea unui Zeppelin deasupra oraşului, iar sibienii au fost de-a dreptul fermecați la vederea acestuia. Sibienii l-au aşteptat cu multă veselie și nerăbdare, urcându-se chiar pe acoperişul clădirilor mai înalte, făcând din acel moment o adevărată sărbătoare locală. Totuși, acel zbor nu era primul în Sibiu, pentru că în 1904 primul Zeppelin trecuse deasupra Sibiului, fiind dirijat chiar de prinţul Frederick al Prusiei.

„Graf Zeppelinul a trecut peste Sibiu. Miercuri la orele 5.40 minute a trecut peste orașul nostru vestitul Zeppelin, care a făcut înconjurul lumii. Pasărea măiastră s-a lăsat destul de jos peste piața Sibiului, unde așteptau mii de oameni. Călătorii au răspuns la salutul sibienilor, fâlfâind cu tricolorul românesc”, notau cei de la Foaia Poporului, în ediția din 20 octombrie 1929.

sibiu-zepellinul_foto Emil Fischer, din colectia muzeu Brukenthal 2

foto Emil Fischer, din colecția Muzeului Brukenthal

Zeppelinul a trecut deasupra Pieţei Cibin, iar în imaginile surprinse la acea vreme se poate vedea strada Turnului şi cazarma de honvezi, care astăzi nu mai există. Într-o altă imagine, Zeppelin se află deasupra centrului, iar în imagine se vede Biserica Evanghelică, Biserica Romano-Catolică şi actuala clădire a Primăriei Sibiu. În imaginile surprinse de Emil Fischer se pot observa oamenii care s-au urcat pe acoperișuri pentru a vedea mai de aproape Zeppelinul și pentru a-i saluta pe pasageri.

zepelin

foto

Pe 22 iulie 2004, sibienii aveau să-l vadă din nou deasupra orașului. De data aceasta, aeronava promova imaginea noului autoturism BMW Seria 1. Aeronava a pornit de la aeroport și a ajuns în centrul Sibiului, după care a trecut peste Mediaș, Agnita și Sighișoara. Zepelin NT este folosit doar pentru zboruri de publicitate, iar BMW a folosit noua tehnologie pentru zboruri de publicitate în Europa de Est.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus