Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în urma unei sinucideri în arestul IPJ Sibiu

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în urma unei sinucideri în arestul IPJ Sibiu

Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu și a declanșat o anchetă în urma sinuciderii unui cetățean austriac în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. Concluziile anchetei au fost transmise în data de 18 februarie către șeful IPJ Sibiu, sub forma unei recomandări, în care solicită asigurarea unei supravegheri corespunzătoare a camerelor unde sunt cazate persoanele aflate în starea de arest preventiv, în scopul prevenirii actelor de suicid în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I. P. J. Sibiu.

Avocatul Poporului s-a autosesizat după ce mass-media a informat că o persoană aflată în arest preventiv pentru violarea a două fetițe din Agnita, a fost găsită spânzurată în celulă, în data de 3 septembrie 2015, în poziția culcat. Totodată, informațiile din presă relatau faptul că cetățeanul austriac solicitase să fie cazat singur în cameră, de teama altor deținuți.

”În urma anchetei Avocatului Poporului a rezultat faptul că, la data emiterii mandatului de arestare pe numele său, cetățeanul austriac a solicitat să nu fie cazat într-o cameră cu fumători, precizând că este nefumător. Ca atare, a fost cazat în camera 3. Ulterior în respectiva cameră a fost adus un alt deținut care s-a declarat nefumător. Peste câteva zile, în 15 iulie 2015, cetățeanul austriac a solicitat în scris să fie lăsat singur în cameră, motivând că 'sunt un om bătrân și nu vreau să fiu jignit de alți arestați dacă află de fapta mea', cererea fiind susținută și de către avocatul său, care a precizat că, în caz contrar, clientul său va intra în refuz de hrană. Colegul de celulă al cetățeanului austriac a fost mutat în altă cameră, în 29 iulie 2015”, se arată într-un comunicat de presă remis de AP luni.
În perioada încarcerării în Centrul de Arest Preventiv, cetățeanul austriac a păstrat legătura telefonic cu apărătorul său din Austria, cu cel din România (care l-a și vizitat) și cu o prietenă din Austria. El a fost găsit decedat, în camera 3, în 3 septembrie 2015.

Ca urmare a verificărilor efectuate de către reprezentanții Avocatului Poporului în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I. P. J. Sibiu, s-au constatat următoarele:

Pe perioada nopții, supravegherea arestaților se făcea prin intermediul vizetei și monitorului. Referitor la camera nr. 3, persoana aflată pe pat putea fi vizualizată atât pe monitor cât și prin vizetă.

Conform conducerii Centrului, cetățeanul austriac a avut o conduită civilizată, se încadra în programul zilnic și respecta Regulamentul de ordine interioară, iar față de lucrătorii din arest avea un comportament respectuos, nedorind să fie implicat în vreun eveniment. Nu a dat semne că ar fi într-o stare de depresie care să-l conducă la sinucidere, pentru a se considera necesară consilierea psihologică a acestuia.

În urma anchetei, Avocatul Poporului a emis o Recomandare, în care a solicitat Șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu dispunerea măsurilor necesare pentru prevenirea actelor de suicid în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Sibiu, în sensul:

  1. consilierii psihologice a persoanelor aflate în custodia Centrului de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Sibiu, astfel cum prevede art. 111 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare, în cursul procesului penal. Sub acest aspect, conducerea Centrului de Reținere și Arestare Preventivă a apreciat că nu este necesară consilierea psihologică a cetățeanului austriac, deoarece acesta nu a dat semne că ar fi fost într-o stare de depresie.
  2. examinării posibilității cazării a cel puțin două persoane în cameră, având în vedere dispozițiile art. 5 alin. (2) din Regulamentul privind organizarea și funcționarea locurilor de reținere și arest preventiv din unitățile de poliție ale M.A.I., aprobat prin Ordinul Ministrului Administrației și Internelor nr. 988/ 2005, potrivit cărora 'pentru prevenirea unor evenimente negative, în fiecare cameră sunt cazate obligatoriu minimum două persoane';
  3. adoptării de măsuri pentru asigurarea unei supravegheri corespunzătoare a camerelor unde sunt cazate persoanele aflate în starea de arest preventiv, în conformitate cu prevederile legale.
Recomandarea Avocatului Poporului poate fi găsită aici.

Citește și:

http://www.turnulsfatului.ro/2015/09/09/pedofilul-austriac-retinut-in-iulie-s-a-spanzurat-in-arest/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Solomon

Acum 8 ani

Sesizarea este total justificata!Am insa,o indoiala:s-a trezit Ciorbea?Nu cred!Acest sarlatan nenorocit si impostor mizerabil pus de PSD ca sa le apere faradelegile!Au fost atatea cazuri cand institutia "Avocatul poporului" trebuia sa se sesizeze din oficiu;Ciorbea nu a facut-o dovedind ca e o sluga jalnica si o mizerie de om!
Raspunde

Anonymus

Acum 8 ani

Avocatul poporului ar trebui sa se ocupe de poporul roman si drepturile lui nu de violatorii straini sau alti nelegiuiti. avem detule probleme noi romanii in care avocatul poporului doarme linistit in loc sa aiba activitate. Cine dracu l-a pus pe ochiosul ala acolo? nu il mai da nimeni jos de acolo? ca nu este bun de nimic decat sa isi ia dreptul din banii publici ca in rest nu face nimic pozitiv...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus