La o zi după ce reprezentanții PNL Sibiu au sesizat prefectul pentru constatarea încetării mandatului de președinte al lui Ioan Cindrea înainte de termen, reprezentanții instituției județene au emis o informare de presă în care susțin că sesizarea liberalilor nu are temei legal.
”Vocile din PNL care cer încetarea înainte de termen a mandatului de ales local invocă art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/ 2004 care prevede: «calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri: e) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate». Menționăm că sentința pe care președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, a primit-o de la Î.C.C.J.R. este cu suspendare și nu i s-au interzis drepturile civile de a alege și a fi ales. În consecință nu se impune încetarea înainte de termen a mandatului de președinte a Consiliului Județean Sibiu”, se arată în comunicatul emis de Radu Nechit, consilierul președintelui Ioan Cindrea.
Aceeași sursă mai arată că, în afară de noua cale de atac extraordinară (recursul în casație) la care a apelat Cindrea împotriva sentinței prin care a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, avocații acestuia mai lucrează la un nou mijloc de apărare. ”Precizăm că, în conformitate cu legislația din România, domnul Cindrea și-a exercitat drepturile legale și a declarat deja recurs în casație împotriva deciziei Curții. De asemenea, avocații săi pregătesc o excepție de neconstituționalitate, în baza dispozițiilor art.434, al.1 din Codul de Procedură Penală, care va fi depusă în zilele următoare”, precizează sursa citată. Trebuie precizat că articolul invocat din noul Cod de procedură penală se referă, de fapt, tot la recursul în casație. Potrivit noului Cod de procedură penală, ”recursul în casaţie urmăreşte să supună Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea, în condiţiile legii, a conformităţii hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile”. Același cod mai prevede că ”în cazul în care cererea de recurs în casaţie a fost respinsă, partea sau procurorul care a declarat recursul în casaţie nu mai poate formula o nouă cerere împotriva aceleiaşi hotărâri, indiferent de motivul invocat”.
Citește și
http://www.turnulsfatului.ro/2016/02/24/pnl-sibiu-cere-demisia-lui-cindrea/
http://www.turnulsfatului.ro/2016/02/23/un-cu-suspendare-inalta-curte-respins-contestatia-lui-cindrea/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ioan Cindrea , Radu Nechit , Consiliului Județean Sibiu , Parchetul Înaltei Curţi , Procedură Penală , Pentru Sibiu
Vizualizari: 2222
Ultimele comentarii
Acum 15 minute
Gogu
Acum 22 minute
Emil
Acum 24 minute
Justin
Acum 25 minute
Marius
Acum 27 minute
Tzepe. tzepe ...