Prin 2013 a apărut un film franțuzesc, ”Vive la France”, care spunea povestea a doi frați, Muzafar și Feruz, trimiși de statul Taboulistan să arunce Turnul Eiffel în aer. Motivul: francezii nu recunosc salata tabouleh ca fiind a lor, ci a libanezilor. Trebuia tras un semnal de alarmă. Toate șabloanele legate de arabi se regăsesc aici, în filmul care descrie bine-cunoscuta mâncare.
Da, puteți mânca acum tabouleh și în Sibiu. Pe Bulevardul Mihai Viteazu, pe partea cu fântâna arteziană, lângă magazinul Orange. Mult pătrunjel, couscous, ceapă și ulei de măsline într-o farfurie nici prea mare, nici prea mică. Cam ăsta e tabouleh. E bun, e altceva ce poți găsi prin restaurantele din Sibiu, dar nu merită să arunci Turnul Eiffel în aer pentru el.
Restaurantul are vreo șase mese, cu o așezare de tip fast-food. Al Mankal înseamnă grill, iar piesa cu pricina ocupă jumătate din spațiul bucătăriei, așezată cum se cuvine la vedere. Deși nou, deși cu specific libanez, locul nu îți spune mare lucru. La televizor sunt clipuri pe UTV, pe pereți e un lambriu de lemn, iar în rest, mese simple și fotolii de vinil. Proprietarul este însă savuros. N-are nicio treabă cu Libanul, dar e din zonă. S-a născut în Palestina, are pașaport iordanian, a copilărit în Kuweit, dar facultatea și-a făcut-o în India. Tot mai în est, până a aterizat la noi. În Vest. De 26 de ani e în România. S-a căsătorit aici cu o româncă, iar copiii lor sunt acum la facultate. Deci, practic e și el român. Vorbește impecabil limba noastră, deși are un slab accent arab.
Nu există meniuri, mâncarea o poți vedea fie în vitrină, pregătită să ajungă pe grătar, fie pe panouri mari, ca în orice fast-food. Și ai de unde alege: cotlet de oaie (30 de lei), frigărui de vită și oaie (25 de lei), urfa și adana kebap (25 lei) baba ganooj, tabouleh, salată fattoush.
Și acum, google: așa aflăm că de fapt, urfa și adana sunt preparate turcești. Un fel de frigărui. Diferenţa dintre urfa kebab şi adana kebab este reprezentată de grosimea băţului folosit şi cantitatea de piper. Urfa kebab este mai puţin picant şi mai gros decât adana kebab. Baba ganooj e de fapt o salată de vinete. În mare. În detaliu, este unul dintre cele mai populare preparate din Liban, Siria și Iran. Gustul specific al baba ghanoush-ului este dat de pasta de susan (tahini). ”Uleiul de susan și uleiul de măsline dau toată savoarea. Și nu-s uleiuri de aici, sunt de la noi”, explică patronul, fără a explica ce înseamnă noi: Palestina, Iordania, Kuweit sau India?
Am ales să încercăm o porție de baba ganooj, tabouleh și cîte un meniu de pulpă de pui și piept de pui. Meniul înseamnă cartofi părjiți, carne, salată, murături și o sumedenie de sosuri. Merită să le încercați pe toate. De fapt, cam ele sunt noutatea. Puiul nu e special, e doar prăjit pe grătar, castraveții par din ăia bulgărești din supermarket, varza e varză. Sosurile au însă un gust aparte și merită, indiferent că vorbim de usturoi, ori harissa (sos iute de origine tunisiană).
În local, e un ”du-te - vino” permanent. Oamenii vin, fac comenzi pentru seară, iau la pachet sau mănâncă ceva rapid la fața locului. Ce e ciudat, e că parcă totul se negociază. ”Cât costă dacă vreau mai multe sosuri?”, întreabă o doamnă. ”Discutăm”, vine rapid răspunsul. Și la noi, totalul se face estimativ, folosind degetul arătător, vânturat prin aer, ca o baghetă magică. Pentru o masă de două persoane, din care n-a mai rămas aproape nimic în farfurie și două sticle de apă am plătit 53 de lei. Fix. Deși am vrut să lăsăm cinci lei, am fost apostrofați: ”Hei! Eu nu iau șpagă”, a strigat omul, de s-au întors toți clienții. ”A fost bună mâncarea”, încerc o explicație. ”Dacă a fost bună, te mai întorci”, vine replica, și ne despărțim prieteni.
Pe lângă ce v-am povestit, localul are o bilă albă pentru că nu se fumează înăuntru. Deși fumător, chiar și proprietarul iese și pipă în stradă. Chiar dacă plouă. O bilă neagră: lipiile. Sunt 100% cumpărate din comerț. Sunt din modelul ”hârtie cartonată, fără gust”. E un aspect care ar trebui cumva remediat dacă mă vor de client. Dacă nu… Nu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Turnul Eiffel , restaurant sibiu , Al Mankal , Pe Bulevardul Mihai Viteazu , ce mancam , Pentru Sibiu , Cătălin Veste
Vizualizari: 9349
Ultimele comentarii
Acum 43 minute
Muresan
Acum 50 minute
Profu
Acum 54 minute
@JFK
Acum 57 minute
???
Acum 1 oră
Militia tot militie a ramas ...