Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
-1°C

Lecție de agricultură de la o olandeză mutată într-un sat din Sibiu

Lecție de agricultură de la o olandeză mutată într-un sat din Sibiu

Satul Sărata, din comuna Porumbacu de Jos, este în lumea a treia din punct de vedere economic. Locuitorii sunt săraci, cele mai multe case de la drumul principal sunt scoase la vânzare sau se prăbușesc, iar tinerii au plecat de mult. În aceste condiții s-a mutat Agnes Jensen din Olanda, acum șase ani, iar astăzi dă o lecție de economie și agricultură fermierilor sibieni.

Agnes Jansen cultivă legume bio și are abonați în Sibiu cărora în fiecare săptămână le aduce coșul cu legume proaspete. Pe lângă abonamente, Agnes s-a înscris de curând și într-un sistem de parteneriate care îi asigură achiziția întregii producții. Produsele derivate sau adiacente producției de bază sunt vândute în fiecare week-end la Piața Transilvania din Sibiu. ”Trăiesc din ceea ce produc și asta este cel mai important. Nu pot să spun că trăiesc în lux dar fac ceea ce-mi place, din acest motiv am venit în România, sunt bucuroasă că sunt aici și am tot ce-mi trebuie”, a declarat pentru Turnul Sfatului Agnes Jansen,

agnes Jansen sarata 2 (7) (Copy)

Agnes a decis să se mute în România în 2010. A visat dintotdeauna să aibă ferma ei și să trăiască din ce a plantat și îngrijit cu mâna ei. ”În Olanda terenul este foarte scump. Aici am găsit pământ de foarte bună calitate, natură frumoasă și oameni prietenoși”, spune Agnes. Și-a cumpărat o casă cu o curte și grădină, apoi a luat în arendă trei hectare. La Bioferma Albăstrea cultivă legume obișnuite, pe care le găsim în orice piață țărănească, plus câteva alte plante, atractive și de nelipsit într-o bucătărie modernă: varză kale, sparanghel sau fenicul. În felul acesta se diferențiază de restul micilor fermieri și își atrage un nou sector de clienți.

Foarte important pentru Agnes a fost certificatul de producător biologic. Vreme de câțiva ani a fost monitorizată constant și a ținut să obțină documentele necesare întrucât ele îi certifică munca și arată că totul este natural și sănătos. Mai departe, Agnes s-a înscris diverse asociații ale producătorilor, în vederea obținerii unei reprezentativități pe piață și, bineînțeles, clienți. Spre exemplu, la jumătatea lunii februarie Agnes s-a înscris în Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, un ONG care promovează micii fermieri ecologici din mai multe județe ale țării. Cu sprijinul ASAT Agnes a încheiat parteneriate cu 18 familii din Sibiu, cărora le va asigura legume proaspete până în luna noiembrie. Fiecare plătește 45 de lei pe coș. ”Eu sunt foarte mulțumită pentru că în felul acesta am asigurată vânzarea legumelor, știu sigur că am clienți pentru ceea ce produc, iar ei primesc săptămânal mâncare de cea mai bună calitate. Toți avem de câștigat”, explică Agnes.

agnes Jansen sarata 2 (10) (Copy)

În afara acestor parteneriate Agnes încheie și abonamente lunare, care funcționează într-un sistem similar. Prețurile sunt de 25 sau 35 de lei pe coș, în funcție de cantitatea de produse dorită. Livrarea se face săptămânal, în Sibiu. În prezent, Agnes se apropie de punctul în care nu mai face față comenzilor și mai acceptă doar câteva abonamente noi. ”Pot spune că vânzarea merge foarte bine. Am certificat bio, ferma produce din plin, lumea are încredere în mine și vede calitatea produselor. În plus, am o gamă de produse unică, cu legume diverse”, concluzionează Agnes Jansen.

Detalii despre Bioferma Albăstrea puteți găsi pe www.albastrea.ro sau pe pagina de facebook, unde Agnes ține legătura cu ai ei clienți.

foto Silvana Armat

agnes Jansen sarata 2 (5) (Copy) agnes Jansen sarata 2 (8) (Copy)

agnes Jansen sarata (Copy) agnes Jansen sarata 2 (4) (Copy) agnes Jansen sarata 2 (1) (Copy) agnes Jansen sarata 2 (9) (Copy)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

H.

Acum 7 ani

tillykke fru (adica felicitari d-nei)
Raspunde

Marius Cobârzan

Acum 7 ani

Buna ziua! Va rog sa modificati Asociația pentru Susținerea Agriculturii Tradiționale cu Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești. Aceasta din urmă este denumirea corecta. Pe primul rand: din punct de federe cu din punct de vedere In rest, felicitări pentru articol. O zi placuta! :)
Raspunde

Stefan Dobre

Acum 7 ani

Multumesc, Marius!
Raspunde

Marius Cobârzan

Acum 7 ani

Cu mare placere. Multumim si noi, consumatorii inscrisi in parteneriatul cu Agnes :)
Raspunde

Tudor

Acum 7 ani

Iara plang rromanistanii ca altii stiu sa faca bani pe pamanturile lor. :)))
Raspunde

Gigi Grama

Acum 7 ani

Felicitari pentru Agnes iar noi săi lu exeplu
Raspunde

Magda

Acum 7 ani

@ Gigi " sa-i luam exemplul "
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus