Liberalii sibieni au depus în această dimineață o solicitare pe tema referatului care – susțin ei - ar fi trebuit să stea la baza demiterii lui Ioan Cindrea, actualul președinte al Consiliului Județean Sibiu, condamnat definitiv anul trecut la închisoare cu suspendare.
Respectivul referat ar fi trebuit întocmit de secretarul Consiliului Județean și transmis mai apoi prefectului de Sibiu, care – la rându-i – să emită ordinul care să constate încetarea mandatului lui Ioan Cindrea. ”Așteptăm răspunsul până joi. În condițiile în care nu vom primi acest răspuns sau acest referat nu este întocmit, ne gândim la noi demersuri, inclusiv depunerea unei plângeri penale pentru abuz în serviciu împotriva secretarului județului”, a anunțat Daniela Cîmpean, consilier județean nominalizat de PNL Sibiu pentru funcția de președinte al Consiliului Județean la alegerile locale din această vară. Secretarul județului Sibiu, Iordan Nicola, este în concediu de boală de mai mult timp. Atribuțiile sale au fost preluate de Rodica Țârlea, șef de serviciu în cadrul CJ Sibiu și fost subprefect al județului Sibiu în perioada 2006 – 2008.
”Organizația județeană a PNL Sibiu vă solicită să comunicați, dacă, după rămânerea definitivă a sentinței penale nr. 1071/10.12.2014, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la președintele Consiliului Județean Sibiu, domnul Ioan Cindrea, ați înaintat Prefectului Județului Sibiu referatul prevăzut la dispozițiile art. 16, al. 2, din Legea 393/2004. Din coroborarea prevederilor art. 108 al. 2 cu cele ale art. 69 al. 2 și 3 din Legea 215/2001 și cu cele ale art. 15 al. 2 lit. e și art. 16 din Legea 393/2004, rezultă că ordinul prin care prefectul constată încetarea de drept a mandatului președintelui Consiliului Județean are la bază un referat semnat de secretarul județului. În situația în care nu ați întocmit și înaintat Prefectului Județului Sibiu acest referat vă solicităm să o faceți de îndată, orice amânare din partea dumneavoastră reprezentând infracțiunea de abuz în serviciu”, extras din adresa PNL Sibiu către secretarul județuluiUn referat fără termen
Articolul 16, alineatul 2 din Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali - invocat de liberali – prevede că ordinul de încetare a mandatului unui ales are la bază ”un referat semnat de secretar”, precum și ”actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului”. Doar că legea amintită nu prevede un termen în care acest referat trebuie întocmit. Potrivit reprezentanților PNL Sibiu, dispozitivul hotărârii prin care Ioan Cindrea a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese a fost transmis de către Înalta Curte de Casație și Justiție în atenția secretarului CJ Sibiu pe 2 decembrie 2015, la mai bine de nouă luni de la rămânerea definitivă a sentinței. Până acum, Cindrea a contestat respectiva sentință utilizând o cale extraordinară de atac (contestație în anulare), declarată inadmisibilă la finele lunii trecute.
CJ Sibiu: nu se impune încetarea. Liberalii: există o decizie a ÎCCJ
Reprezentanții CJ Sibiu au emis un comunicat de presă săptămâna trecută, prin care susțin că nu se impune încetarea înainte de termen a mandatului lui Cindrea. ”Vocile din PNL care cer încetarea înainte de termen a mandatului de ales local invocă art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/ 2004 care prevede: «calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri: e) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate». Menționăm că sentința pe care președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, a primit-o de la Î.C.C.J.R. este cu suspendare și nu i s-au interzis drepturile civile de a alege și a fi ales. În consecință nu se impune încetarea înainte de termen a mandatului de președinte a Consiliului Județean Sibiu”, se arată în respectivul comunicat. Liberalii susțin că motivele invocate în respectivul comunicat sunt anulate de o decizie (18/2015) a Completului de 7 judecători al ÎCCJ, care anul trecut a fost chemat să judece o speță similară: un președinte de CJ condamnat la închisoare cu suspendare. ”Înalta Curte reţine că dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/2004 sunt aplicabile în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, cu aplicarea art. 81-82, respectiv cu executarea în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 57 alin. 1 din Codul penal din 1969”, se arată în decizia respectivă, care stabilește că un ales își pierde mandatul și dacă este condamnat cu suspendare. În ceea ce privește faptul că lui Cindrea nu i s-a interzis dreptul de a alege și de a fi ales, liberalii sibieni nu consideră că este un motiv întemeiat. ”Dreptul de a alege și de a fi ales nu are legătură cu situația din acest moment”, spune Daniela Cîmpean. Ea a mai adăugat că liberalii cu funcția de consilier județean vor continua să participe la ședințele CJ Sibiu, chiar dacă Cindrea va rămâne în funcție, pentru a nu ”perturba bunul mers al lucrurilor din județ”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Înalta Curte , CJ Sibiu , Ioan Cindrea , Consiliului Județean , Daniela Câmpean , Consiliului Județean Sibiu , Daniela Cîmpean , Iordan Nicola , Pentru Sibiu , Rodica Țârlea , Prefectului Judeţului Sibiu
Vizualizari: 2479
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Un cititor
Acum 3 ore
Adi Gliga
Acum 3 ore
Canaris
Acum 3 ore
Aci Duțu
Acum 3 ore
Nobody