Vineri,
19.04.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Interceptări în noul dosar al lui Carabulea. ”Da, puiul lui tata… Îi și mai bine…”

Interceptări în noul dosar al lui Carabulea. ”Da, puiul lui tata… Îi și mai bine…”

Implicarea lui Ilie Carabulea în administrarea Carpatica Asig – fapt care îi este interzis în urma faptelor penale pentru care a fost condamnat și a celorlalte măsuri impuse de procurori – este probată de procurorii DIICOT Sibiu și prin câteva interceptări telefonice. Una din acestea, obținută de cotidianul Adevărul, redă discuția dintre Ilie Carabulea și fiul său cel mare, Oprea-Nicolae Carabulea. Ambii se află în arestul Poliției sibiene, în urma deciziei dată de Tribunalul Sibiu care a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Decizia Tribunalului Sibiu nu este finală și poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia. Interceptarea discuției telefonice dintre Carabulea senior și fiul său cel mare a fost realizată în 25 ianuarie 2016.

Oprea- Nicolae Carabulea: Da. Da. Ilie Carabulea: Ai, ai primit informaţia că virgulă ...Carpatica Asig este pusă sub supraveghere specială? Oprea- Nicolae Carabulea: Nu e sub supraveghere specială , este mandatat un supraveghetor ,care să supravegheze activitatea curentă şi ... Ilie Carabulea: Deci, nu este supraveghere specială? Oprea- Nicolae Carabulea: Alo? Ilie Carabulea: Mă auzi? Oprea- Nicolae Carabulea:Da. Ilie Carabulea: Nu este supraveghere specială? Oprea- Nicolae Carabulea: Nu, nu, e, e acelaşi plan de redresare, a fost prelungit cu 6 luni de zile, dar s-a mandatat o persoană din partea Autorităţii. care ... Ilie Carabulea: A! O fost prelungit acuma? Oprea- Nicolae Carabulea: Da. Ilie Carabulea: Deci, ...păi, aia îi bine. Oprea- Nicolae Carabulea: Îi bine, da. Ilie Carabulea: Aia îi foarte bine, nu bine. Oprea- Nicolae Carabulea:Da. Şi s-a nominalizat o persoană din cadrul Autorităţii, care să vină la noi şi să ne supravegheze, ceea ce e şi mai bine. Ilie Carabulea: Da, puiul lui tata...Îi şi mai bine, că toate care... Oprea- Nicolae Carabulea:Păi, da. Ilie Carabulea: Toate problemele se derulează sub ochii ă, Autorităţii... Oprea- Nicolae Carabulea:Sigur. Ilie Carabulea: ...care veghează asupra bunei desfăşurări a activităţii voastre în linişte... la afaceri şi prietenie ... Oprea- Nicolae Carabulea: Sigur că da. Ilie Carabulea: Superb. Oprea- Nicolae Carabulea: Sigur că da.

Totodată, procurorii redau și stenograma unei înregistrări ambientale, realizată în biroul Angelei Toncescu, fosta șefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Procurorii DIICOT subliniază pasajul în care Angela Toncescu face referire la faptul că fii lui Ilie Carabulea administrează firmele holdingului numai pe baza unor decizii discutate în prealabil cu cel Ilie Carabulea.

Angela Toncescu: Da, nu, a fost foarte drăguţ pentru că ne-a primit, a stat ………. de vorbă cu noi, dar, bineînţeles că mi-a spus că i-a făcut trei oferte lui Carabulea şi ………. şi m-a întrebat, zice: da ce mai vrea acuma Carabulea? Întrebare la care mi-e greu să răspund, că dacă ar fi după mine aş şti ce tre să răspund. ... Angela Toncescu: Nu, numai că nimic nu este ... Mi-e teamă să nu exagereze cu preţurile, cu pretenţiile lui. Domn: Ăsta-i ..., o să exagereze, că ăsta-i ...şi o spun cu admiraţie, să… să fie clar, eu am ţinut mult, sau ţin, mă rog, la domnul Carabulea pentru că ţin la orice român. Angela Toncescu:Bine, ce-a fost în… Domn: Mie uite aicea îmi stă că au venit toţi şi au luat toată pădurea ... din ţara asta, mai ales austriecii. Angela Toncescu: Aşa este! Domn: Aicea-mi stă, doamnă! Angela Toncescu: Ştiu! Domn: Şi atuncea românii, câţi or fi, mai puţini, câţi au mai rămas, trebuie sprijiniţi. Angela Toncescu:Da nu-i sprijină nimeni. Domn: Dar, din păcate, momentul e greu şi ar trebui să… să ceară cât vrea şi, până la urmă, s-o dea cu cât se poate. Angela Toncescu:Asta i-am zis şi eu, că eu nu… cu el n-am discutat deloc, nu discut decât cu copii lui care, mă rog, nu iau nicio decizie fără să se ducă şi să vorbească cu taică-so, ceea ce, poate că, e şi firesc. Domn: Păi absolut. Angela Toncescu: Dar, oricum, avem şi variantă de rezervă. Deci el vine cu 40 de milioane, banii care îi ia pe bancă, îi aduce în asigurări, acum, la începutul lui decembrie. Deci până… şi vin şi de acolo în acolo să… Domn: Da de-acolo în acolo ştiţi ce se va întâmpla? ...trebuie să ne-aducă banii ăştia înapoi în cea mai scurtă perioadă de timp. Angela Toncescu: Ştiu, ştiu!

Prejudiciu estimat la 70 de milioane de lei

Alături de alte cinci persoane, Ilie Carabulea și fiul său cel mare sunt urmăriți penal într-un dosar în care magnatul sibian este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat care a dus la abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani. În acest dosar, procurorii cercetează fapte care se presupune că au avut loc la finalul lui 2014 – începutul lui 2015, când Ilie Carabulea, prin intermediul fiului său cel mare – Oprea Carabulea – au tergiversat cât de mult au putut refacerea unei inventarieri a societății Carpatica Asig. Această inventariere ar fi scos la iveală probleme relativ mari pentru societatea de asigurări: deficit de rezervă de daună de peste 106 milioane de lei și noi provizioane necesare de peste 12 milioane de lei. Pentru ca acestea să nu ajungă la cunoștința Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Carabulea a dispus fiului său – deși nu avea dreptul să se implice – reluarea inventarierii și tergiversarea acesteia. ”Numitul Carabulea Oprea (împuternicitul acţionarului semnificativ indirect Carabulea Ilie) împreună cu ceilalţi membri ai grupului, ce deţineau funcţii în Consiliul de Administraţie al societăţii Carpatica Asig, au tergiversat înregistrarea rezultatelor inventarierii, în scopul eludării normelor ASF privind reglementarea pieţei asigurărilor din România”, susțin procurorii, potrivit surselor amintite. Inventarierea la care fac referire procurorii avea în vedere activele, datoriile, capitalurile proprii şi tranzacţiile privind activitatea de asigurare a Carpatica Asig. Problemele legate cu deficitul rezervei de daune și neconstituirea provizioanelor mai sus amintite ar fi putut duce la suspendarea activității Carpatica Asig de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, dacă instituția ar fi fost informată cu privire la această situație. ”Au efectuat demersuri de natură sa tergiverseze si să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara față de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, astfel încât sa nu reiasă deficiente grave, împiedicând în mod repetat înregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de daună”, arată surse judiciare despre noul dosar împotriva familiei Carabulea.

Sursa interceptărilor: Adevărul

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Anonymus

Acum 8 ani

le-a ajuns funia la gat si se strange incet... la cate nereguli au facut ma mir ca numai acum s-a strans latul. dar na aveau spatele asigurat cat au fost la conducere ceilalti ori acum ca s-a schimbat cei noi veniti trebuie sa isi ridice pilele lor sus...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus