Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-0°C

Smart Bill: compania sibiană care a atras peste un milion de euro pentru dezvoltare

Smart Bill: compania sibiană care a atras peste un milion de euro pentru dezvoltare

Lansat în 2007 în versiune Desktop, desemnat drept cea mai bună aplicație din șase țări în 2014 în versiunea Cloud, soluția Smart Bill a primit la începutul acestui an o infuzie de capital de peste un milion de euro pentru dezvoltare. Vorbim de un produs creat în Sibiu de trei tineri sibieni.

”Smart Bill este cel mai bun prieten al antreprenorului român. Rezolva o bună parte din durerile firmelor din România (facturare, stocuri, raportare etc.), iar de când este disponibil și în varianta Cloud, este accesibil de pe orice dispozitiv conectat la Internet (pc, mac, telefon, tabletă), de către oricâți utilizatori simultan, oferind clienților mobilitate și accesibilitate maximă, precum și siguranță sporită a datelor”. Aceasta este descrierea pe care cei care au creat Smart Bill o fac afacerii lor: este vorba de Radu Hasan (CEO), Ioana Hasan (Product Manager) și de Mircea Căpățînă (Marketing Manager). Cei trei tineri sibieni au ajuns la peste 33.000 de clienți, iar ținta este de 100.000 în următorii cinci ani. ”Planul nostru este ca peste 20% din firmele din România să devină clienții noștri”, spune Radu Hasan.

În prezent, prin intermediul Smart Bill sunt emise peste un milion de facturi în fiecare lună. Iar valoarea cumulată a sumelor facturate prin intermediul aplicației creată la Sibiu depășește două miliarde de euro anual.

”Smart Bill este în acest moment la cinci la sută din potențial. Dacă vom executa corect planul pe care l-am dezvoltat împreună cu investitorii, vom deveni una dintre cele mai importante companii românești de software. Echipa excelentă pe care o avem și pe care o extindem va avea un rol critic”, Radu Hasan, CEO Smart Bill
Un milion de euro pe lângă alte 500.000 de euro

Afacerea celor trei tocmai a atras o infuzie de capital de peste un milion de euro, sursa fiind fondul de venture capital Catayst România  și, respectiv, GECAD Group. Reprezentate de nume sonore din industria IT românească – Marius Ghenea, respectiv Radu Georgescu -, cele două companii intră în acționariatul Smart Bill, unde se alătură celor trei sibieni, dar și lui Lucian Todea - alt sibian recunoscut în industria IT prin compania ITNT-, care a investit deja în această inițiativă, recunoscându-i de la început potențialul.

”Suntem încrezători că Smart Bill poate să crească în continuare foarte rapid, peste avansul pieței de servicii cloud pentru afaceri din România. Evoluția accelerată este potențată de investiția realizată, precum și de echipa excelentă de antreprenori și management”, a declarat Marius Ghenea, Investment Director al 3TS Catalyst România.

Pentru dezvoltarea Smart Bill Cloud, cei trei sibieni au investit înainte de recenta infuzie de capital peste 500.000 de euro. ”Smart Bill este o afacere profitabilă, dar tot profitul îl reinvestim, pentru a dezvolta facilități  avansate. Investim mult și în marketing, scopul fiind de a maximiza creșterea și nu profitul pe care să îl băgăm în buzunar”, arată Radu Hasan. Infuzia de capital din partea companiilor reprezentate de Georgescu și Ghenea a venit după trei ani de când sibienii sunt în contact cu aceștia. ”Noi suntem în contact de aproximativ trei ani. După aproximativ un an și jumătate de tatonări, în primăvara trecută au fost primele discuții mai serioase, în vară am bătut palma principial și, de atunci, am lucrat la această nouă etapă”.

Birou 3

Dintre planuri: listarea pe bursă

Odată cu infuzia de capital, echipa Smart Bill (care numără în prezent 36 de colegi) se va lărgi, arată CEO-ul companiei sibiene. ”Ne vom mări echipa cu 10-12 persoane în următoarele 12 luni, atât pe partea de dezvoltare - care se face la Sibiu -, cât și pe cea de marketing-sales, care funcționează la București. Este destul de dificil cu identificarea de noi angajați valoroși, deoarece noi suntem adepții calității și nu cantității. De aceea stăm de multe ori cu posturile vacante mai mult timp, până găsim persoana potrivită. Avantajul nostru este că în echipa Smart Bill un programator sau orice alt membru își poate pune cu adevărat în valoare calitățile și creativitatea, poate avea un rol important și un impact real pentru că nu suntem o firmă de outsourcing, cum sunt 95% din firmele IT din România. Noi concepem produsul de la bun început, noi suntem cei care îl întoarcem pe toate părțile, îl promovăm, îl vindem, analizăm feedbackul de la clienți. Este total diferit față de munca în outsourcing, unde primești specificațiile X de la clientul Y din țara Z și nu ai mult loc de creație. Ceea ce facem noi este mai sofisticat, mai provocator, mai incitant. Avem un mindset asemănător companiilor din Silicon Valley, așa că echipa trebuie să fie formată din colegi care nu se mulțumesc doar să execute, ci au inițiativă și implicare”, descrie Radu Hasan.

Birou 1

Acesta enumeră printre planurile pe următorii cinci ani și listarea la bursă. ”Planul nostru este să ne listăm la bursă, fiind una dintre variantele prin care investitorii își vor recupera banii. Cel mai probabil ne vom lista la Bursa din București, pentru că în România avem notorietate și această notorietate va crește mult în următorii ani”.

Din ”secretele” viitorului: inteligența artificială

Deocamdată, sibienii care au pus pe picioare Smart Bill nu au concurenți puternici în domeniu. De când au lansat Smart Bill Cloud, plaja de clienți s-a extins foarte mult. ”Am dezvoltat partea de gestiune în cloud, pentru firme din comerț, distribuție, retail, am insistat mult pe gestiunea stocurilor. Aproximativ 200.000 de firme din România activează în comerț, prin urmare am atacat și această piață. A fost lansată vara trecută și începe să prindă tot mai bine. Până la lansarea acestei facilități, majoritatea clienților noștri proveneau din servicii, dar acum suntem pe drumul de a deveni lideri si în ceea ce privește gestiunea specifică celor din comerț”.

Birou 2b

Dar planurile celor trei tineri sibieni sunt mult mai ambițioase. ”Intenționăm să introducem o serie de algoritmi de inteligență artificială în Smart Bill, astfel încât Smart Bill să devină una dintre cele mai inovative soluții la nivel european, dacă nu chiar global, pentru ca momentan nu există nici în Silicon Valley ceea ce noi vom dezvolta. Dar nu pot să intru în detalii, pentru că și așa ne copiază mulți concurenți. Viitorul arată foarte promițător, Smart Bill va avea un impact major în economia României prin ajutorul mare dat firmelor, cărora le reduce mult costurile și le optimizează fluxul de lucru câștigându-le timp și oferindu-le informații foarte valoroase în timp real”, estimează Radu Hasan.

”Produsul nostru este special gândit pentru antreprenori, nu pentru contabili. Aceasta este abordarea noastră, nu am făcut un produs ca de la programator la economist, ci ca de la antreprenor la antreprenor. În firmele mici, antreprenorul face cam de toate, de la facturare la stocuri”, Radu Hasan, CEO Smart Bill

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Larisa Rosian

Acum 6 ani

Folosesc Smartbill de cand am dat startul micii mele afaceri. Sunt foarte multumita atat de serviciul lor cat si de interfata prietenoasa a programului. Se foloseste cu usurinta, are intrebuintari multiple si e foarte accesibil ca pret. In cca un minut pot elibera o factura. Imi place!
Raspunde

dadaad

Acum 6 ani

saga
Raspunde

@dadaad

Acum 6 ani

Saga vs Smart Bill = Nokia vs smartPhone. Pariez pe Smart Bill !
Raspunde

pisto

Acum 6 ani

auzi ca silicon valley
Raspunde

Daniel

Acum 6 ani

un site de contact pentru posturi disponibile nu au?
Raspunde

Popa Dorel

Acum 6 ani

Scrie-le la cloud@smartbill.ro, sigur au posturi libere pt programatori/testeri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus