Miercuri,
04.08.2021
Innorat
Acum
24°C

Cristina Roca – Shouri: nunta la Sibiu, viața la Stockholm

Cristina Roca – Shouri: nunta la Sibiu, viața la Stockholm

Sibiul a ajuns în toate colțurile lumii”- spun inițiatorii Proiectului „SIBIU 825 – INFINTE LOVE”, dedicat împlinirii a 825 de ani de la prima mențiune documentară a Sibiului. A ajuns, spun ei, prin cei care stabilindu-se peste hotare  au luat cu ei o bucățică din acest oraș. În 2016 - anul aniversar - Primăria Sibiului, Asociația Sibiu 1191 și partenerii lor au să vă prezinte periodic povești ale „Sibiului de departe”. 

de Răzvan Marcu

Stockholm este capitala și cel mai mare oraș al Suediei, deși „mare” în Suedia are un înțeles puțin diferit: țara întreagă are 9 milioane și jumătate de  locuitori.

Aici, la Stockholm,  trăiește din 2008 Cristina Roca-Shouri, o tânără sibiancă recent căsătorită cu un la fel de tânăr avocat suedez de origine iraniană.

Cristina face parte dintre puținii tineri care nu visa o carieră în străinătate.  Nici nu-și punea problema până în anul trei de facultate când situația s-a schimbat. Întâi puțin- adică Germania.  Apoi încă puțin – adică Suedia. Astfel, puțin câte puțin, s-a conturat ideea instalării peste hotare.

A studiat în Germania, la Universitatea din Trier, iar apoi a ajuns la Stockholm, la master. Drumul Germania- Suedia s-a întețit după ce Cristina s-a angajat la Berlin, însă pentru o firmă suedeză, pe poziția de country-manager. Aceeași firmă a adus-o după doi ani  la Stockholm, pe poziția de manager internațional.

Cristina Roca (4)

Atunci când  am vizitat-o pe Cristina Roca Shouri în Suedia  ocupă o poziție care la noi s-ar traduce ca fiind  un fel de consultată de cont-client în cadrul celui mare concern media din Scandinavia: Schibsted Media Grup, editorul Aftonbladet. Lucrurile s-au schimbat, însă, de atunci. Cristinei i s-a oferit poziția de manager de vânzări în Suedia al concernului. De așteptat, dacă ne gândim că încă din primul an activitatea sa a fost remarcată. Cristina Roca a primit titlul de Rookie of the Year, iar apoi, în al doilea an de activitate pe cel de Sales Personal of the Year.

Conglomeratul media pentru care lucrează sibianca Cristina Roca Shouri  cuprinde de la site-uri de sport și anunțuri și până la publicații de business și de tip tabloid. În total, în intreaga companie și în toate punctele sale de lucru din 29 de țări lucrează aproape 7000 de oameni. Dimensiunea afacerii este, deci, impresionantă. Spre exemplu, perla coroanei grupului media însumează săptămânal, pe site, peste șase milioane de vizitatori. Dar atmosfera nu deconspiră vreo stare de stres apăsător la job. Angajații își zâmbesc mereu și  interacționeaza cu evidentă plăcere. Privind-o pe Cristina, ai crede mai degrabă că povestește filmul de aseară, decât despre slujbă. Vorbește suedeza, o limbă cu o ...”melodicitate” să zicem aparte, și am întrebat-o cât a fost de greu să o învețe.

„Vorbeam germana și de aceea mi-a fost ceva mai ușor. Am făcut, totusi,  și un curs  de o lună și jumătate și acum e ok”- îmi spune. În plus, a ales să vorbească în suedeză cu soțul său, și nu în engleză sau germană, pentru a-și perfecționa cunoștințele.

Soțul Cristinei aflase despre România văzând un film despre Europa de Est. A apărut ea în viața lui și, evident, a aflat mai multe, totul culminând cu organizarea nunții, anul trecut, la Sibiu. Cu sinceritate îmi spune că nici nu-și imagina altfel.

„Nici nu se punea problema altfel. I-am invitat pe toți, inclusiv pe cei din Suedia, la Sibiu și le-a plăcut mult. Am fost foarte mândră de cum arată orașul”- spune Cristina. Ce mâncare îi place soțului? Vinete!

Cristina Roca (2)

Cristina Roca are puțin peste 30 de ani. A copilărit la bloc , pe actualul Bulevard Milea, pe undeva pe lângă Asirom. A  mers la Școala 6, apoi la Liceul Brukenthal și s-a înscris la Facultate la București. Îmi spune că majoritatea colegilor săi sunt plecați din România.

Niciunul, însă, nu e în Suedia.

Facebook-ul este cel mai bun operator de evidență a populației și dovedește răspândirea despre care vorbește și Cristina Roca. Tot Facebook-ul dă și senzația apropierii de Sibiu. Cristina la rândul său urmărește postări ale sibienilor și conturile presei locale.

Suedia este una dintre țările cu un standard de viață peste medie, dar și cu un nivel al costurilor de viață tot peste medie. Acesta din urmă, precum și  accesul rutier mai puțin facil au ferit până de curând Suedia  de prezențe românești mai puțin plăcute. Însă nu complet. Pe strazile Stockholmului întâlnești cerșetori români. Unii cântă, alții pur și simplu cer bani în câte o limbă care li se pare lor ca ar avea mai mare trecere la „cilenți”. Am întrebat-o pe Cristina cum se raportează ca român la situația asta și mi-a dat de înțeles că un om care are ceva de demonstrat o va face indiferent de preconcepții.

„Eu nu m-am lovit de situații neplăcute. Nu am ascuns că sunt româncă și nu am aut probleme niciodată. Dar, da! Sunt întrebată uneori, mai ales că avem birourile peste drum de gara centrală și de locul unde vin autocarele și autobuzele de la aeroporturi, de ce se întâmplă asta ...”- îmi spune.

Respectând regulile de tip „politically corect” probabil că i-a fost greu Cristinei să explice în detaliu situația fără să spună că Statul Român, sistemul nostru național, este incapabil să rezolve această chestiune în interiorul propriilor granițe. Pe de altă parte, suedezii au încredere în propriul sistem, în capacitatea lui  de a ține piept, dacă e cazul, unor situații nedorite.

Mi s-a părut foarte amuzantă, apropo de asta,  reacția  foarte relaxată a ofițerului de la controlul pașapoartelor (un  suedez blond și cu ochii albaștri, evident) când s-a prezentat în fața lui un conațional de-al nostru al cărui singur bagaj era unul de mână: un acordeon fără carcasă. Ofițerul i-a zâmbit larg și l-a întrebat „ce faci?”  într-o română mai plăcută auzului decât cea pe care o vorbea cel din fața ghișeului... Apoi i-a dat pașaportul zâmbind la fel de larg. Mi-a zâmbit și mie când mi-a văzut pașaportul. Sau poate a crezut  că suntem împreună...

Cristina Roca este un român, o sibiancă mai precis, care are cel mai bun efect de înălbitor pentru cazurile neplăcute create uneori de cei despre care vorbeam mai sus. Este deșteaptă, tânără și frumoasă. Și-a creat o viață frumoasă la Stockholm  și este respectată. Ea  este  depozitarul unor sentimente de dragoste reală și  declarată pentru Sibiu. Vorbește cu pasiune și chiar cu o mândrie deloc camuflată despre oraș. Își aduce aminte locuri și fapte la fel cum îți aduci aminte de prima iubire.

Mi-a povestit, între altele, apropo de a fi sibian, și despre cum a fost la vot, la celebrele cozi.  Vă imaginați că la acele alegeri, în fața secțiilor de votare, un sibian era  o prezență magnetizantă.

Nu știu dacă a realizat asta sau nu, însă, Cristina Roca a vorbit  despre Sibiu  spunând  mereu „acasă”. Mi-a spus  că vorbește „acasă”, că ajunge cât de des poate „acasă”, ca și tânărul său soț a fost „acasă la Sibiu”...

 

IMAGINI VIDEO PUTEȚI VEDEA AICI 

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus