Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
7°C

Teatrul Național „Radu Stanca”, în turneu internațional

Teatrul Național „Radu Stanca”, în turneu internațional

În luna martie, Teatrul Național „Radu Stanca” continuă seria turneelor în mai multe țări din Europa și Asia, reprezentând Sibiul și România la Stuttgart, Luxemburg, Beijing, Oslo și Budapesta. În aceste zile actorii sibieni se află în Germania cu spectacolul „Nathan înțeleptul”, de G. E. Lessing, în regia lui Armin Petras, spectacol rezultat în urma colaborării cu Teatrul Național din Stuttgart și realizat cu actori din ambele teatre.

Premiera sa a avut loc în luna iunie a anului 2015, în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, iar mâine are loc premiera la Stuttgart, cu o a doua reprezentație programată pentru 20 martie.

În „Nathan înțeleptul”, Lessing pledează pentru respectul și recunoașterea religiilor care se luptă între ele – iudaismul, creștinismul și islamismul. Spectacolul regizat de Armin Petras este rezultatul unuia dintre cele mai mari proiecte de coproducție demarate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu împreună cu Teatrul Național din Stuttgart. Proiectul nu se limitează doar la o simplă punere în scenă a piesei, ci urmărește scopuri concrete, dimensiunea socială a terorismului și mai ales a rasismului în aceste două țări, fiecare cu particularitățile sale. Textul lui Lessing este „tradus” din perspectiva dezbaterilor pe tema violenței din Europa de astăzi. „Vedem cum religii diferite, etnii diferite se întâlnesc și dau naștere unor fenomene care ne influențează pe toți, de aceea avem nevoie de dialog. Despre dialog este vorba în acest spectacol”, spune Constantin Chiriac, directorul teatrului sibian.

Despre faptul că terorismul este un subiect foarte delicat a vorbit și regizorul Armin Petras care, spune că abordarea terorismului prin teatru este destul de dificilă. „Nu a fost ușor, deoarece a existat o barieră lingvistică. (...) Este cel mai interesant spectacol la care am lucrat în ultimii ani, iar trupa de la Sibiu este formată din actori excepționali, rar am întâlnit o trupă care să se bucure atât de mult de lucrul la un spectacol”. Turneul TNRS la Stuttgart este realizat cu sprijinul ICR Berlin. În aceeași perioadă, 18 și 19 martie, o parte din trupa naționalului sibian se va deplasa la Luxemburg pentru două reprezentații ale spectacolului „Marat/Sade” în regia lui Charles Muller. Acestea vor avea loc la Teatrului Municipal din Esch.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus