Dr.Vasile Spinean, directorul Spitalului Judeţean Sibiu, se declară un consumator la orice oră a ciorbei tradiţionale de fasole cu tarhon, pe care nu ar refuza-o niciodată.
“Soţia găteşte foarte bine şi face o ciorbă de fasole excelentă, ca atare, la orice oră din zi şi din noapte pot fi momit cu o ciorbă de fasole boabe şi nu o refuz. La noi în Sibiu se face o ciorbă de fasole foarte bună şi se serveşte chiar şi în pâine, în mai multe locaţii, dar cea de acasă este altceva”, spune Vasile Spinean.Ciorbă de fasole cu afumătură şi tarhon
Ingrediente
- 400 de grame de fasole boabe
- 400 de grame de afumătura cu os cu tot
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină de pătrunjel
- Ţelină
- 2 căţei de usturoi
- 1 ardei (opţional)
- 400 de ml. de bulion de roşii concentrat
- 2-3 foi de dafin
- 1 bucheţel cu verdeţuri: 5 fire de tarhon şi 5 rămurele de cimbru
- 3 linguri de tarhon verde tocat pentru presărat
- Sare şi piper
Mod de preparare
Fasolea se alege cu grijă de impurităţi, se spală în câteva ape reci şi se pune la înmuiat de seara în apă rece. A doua zi de dimineaţă, fasolea se scurge bine de apă în care s-a înmuiat şi se clăteşte sub jet de apă rece. Se pune fasolea într-o oală, se acoperă cu apă rece şi se pune pe foc. Se dă în clocot şi imediat se scurge de apa în care s-a opărit, clătinându-se bine cu apă rece, acest procedeu având rolul de a minimaliza efectele nedorite ale buclucaşei leguminoase.
Fasolea opărită şi clătită, împreună cu afumătura şi foile de dafin se pun într-o oală, se acoperă cu apă rece din belşug şi se pun pe foc. Sare nu se pune decât la sfârşit, pentru că şi carnea afumată e sărată.
De cum începe să fiarbă, se va aduna spumă la suprafaţă, care trebuie îndepărtată de cât de multe ori. Ceapa, ardeiul şi toate rădacinoasele se curăţă, se spală şi se toacă în cubuleţe potrivite. După ce carnea afumată şi fasolea au fiert împreună timp de 1 oră, se adaugă legumele tăiate în cuburi. Tot acum se adaugă tarhonul şi cimbrul legate într-un bucheţel, pentru a le îndepărta mai uşor la sfârşit.
Când carnea afumată este fiartă, se dezosează, se împarte în bucăţi cât să încapă în lingură şi se adăugă în ciorba care fierbe. După ce atât legumele, cât şi fasolea şi carnea sunt bine fierte, se adaugă bulionul şi usturoiul zdrobit şi se mai clocoteşte totul împreună preţ de 4-5 minute.
Chiar la final se drege gustul ciorbei de sare şi se adaugă mult piper măcinat. Se trage ciorba de pe foc, se presară cu tarhonul verde tocat şi se acoperă cu un capac, să infuzeze preţ de câteva minute să-şi amplifice aromele.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Spitalul Județean Sibiu , Dr Vasile Spinean , ciorba de fasole , Vasile Spinean , Spitalului Județean Sibiu
Vizualizari: 1755
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Elias
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
McD
Acum 5 ore
Dan
Acum 5 ore
Medic strain