Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Cine va transporta gunoaiele colectate selectiv din Sibiu? A fost eliminată singura companie locală, iar moldovenii sunt favoriți

Cine va transporta gunoaiele colectate selectiv din Sibiu? A fost eliminată singura companie locală, iar moldovenii sunt favoriți

Procesul prin care a fost contestată atribuirea contractului de colectare și transport a deșeurilor din municipiul Sibiu și alte 20 de orașe și comune apropiate s-a încheiat prin menținerea ”în cursă” a două societăți care aspiră la contractul evaluat la 192 de milioane de lei: SC Soma SRL, din Bacău, și asocierea SC Iridex Group Import Export București filiala Costinești SRL – SC Servicii Salubritate București SA. Contestația depusă de singura companie locală – Brantner Environment SRL, în asociere cu firma-soră Brantner Servicii Ecologice SRL din Cluj Napoca – a fost respinsă de Curtea de Apel Alba Iulia, la fel ca și cea depusă de o asociere de firme din Timișoara.

Cine sunt favoriții?

Inițial, contractul în discuție – care ”ar aduce civilizația” în Sibiu prin implementarea colectării selective a deșeurilor – a fost atribuit, în noiembrie anul trecut, de autoritățile județene asocierii bucureștene SC Iridex Group Import Export București filiala Costinești SRL – SC Servicii Salubritate București SA. 163 de milioane de lei, fără TVA, a fost suma cerută de asocierea coordonată de fostul senator PC, Corneliu Pascu, pentru contractul ce va fi încheiat pe opt ani. Atribuirea acestui contract a fost contestată la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, a cărui soluție dată în 18 ianuarie 2016 a fost contestată de asemenea în instanță, la Curtea de Apel Alba Iulia.

În cadrul acestui proces, care s-a încheiat săptămâna trecută, a reieșit însă la iveală faptul că oferta celor de la Iridex SA are lipsuri importante: nu include certificatele de conformitate europene pentru autospecialele cu care ar trebui colectate și transportate deșeurile din Sibiu și localitățile limitrofe. Iar prezentarea acestor certificate de conformitate cu normele europene este o cerință eliminatorie în cadrul licitației. Aceste certificate de conformitate au fost depuse în copii conform cu originalul la licitație, dar în cadrul procesului de la Alba Iulia – unde instanța a solicitat depunerea certificatelor în original – documentele nu au mai fost prezentate.

În acest context, este aproape sigur faptul că autoritățile județului Sibiu vor atribui contractul firmei băcăuane SC Soma SRL (care a participat la licitație avându-i pe SC Rustrans SRL, tot din Bacău). Potrivit informațiilor Turnul Sfatului, moldovenii au întocmit o ofertă prin care cer mult mai mult decât cele 163 de milioane de lei solicitate de Iridex SA.

Teoretic, și acum noua decizie de atribuire a contactului va putea fi contestată la CNSC, iar – mai apoi – la Curtea de Apel Aba Iulia.

Sibienii vor administra stațiile de la Șura Mică și Cisnădie

Imensul proiect de colectare selectivă a deșeurilor din județul Sibiu include și punerea în funcțiune a două stații (una de sortare și una de compost), construite pe teritoriul comunei Șura Mică, în apropiere de groapa de gunoi de la Cristian. Autoritățile județene au licitat concesiunea operării acestor stații pe o perioadă de zece ani, iar contractul a fost atribuit la începutul lunii februarie asocierii formată din cele două firme de salubritate din Sibiu - Schuster & Co Ecologic SRL și Brantner Environment SRL. Atribuirea contractului a fost, de asemenea, contestată la CNSC de către asocierea construită în jurul SC Iridex SA. Tot săptămâna trecută, CNSC a respins contestația depusă de Iridex, astfel încât este de așteptat ca zilele următoare autoritățile județene să semneze contractul cu Schuster & Co Ecologic SRL și Brantner Environment SRL. 74,4 milioane de lei este suma ofertată de asocierea sibienilor. De precizat că în contractul de operare a stațiilor este inclusă și stația de sortare de la Cisnădie.

Buturuga mică – Târnava

Sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Sibiu este un proiect finanțat din fonduri europene și a inclus și construirea unei stații de compostare la Târnava. Care stație are, de asemenea, nevoie de o firmă care să o gestioneze. Doar că la niciuna din cele două licitații organizate în acest sens de către autoritățile județene nu a fost depusă nicio ofertă. Situația s-ar putea repeta, având în vedere că – în prezent – este în desfășurare a treia procedură de atribuire a contractului de concesiune a stației de la Târnava, contract estimat la 19,2 milioane de lei.

Termenul de depunere a ofertelor expiră săptămâna viitoare, pe 29 martie, iar lipsa oricărei oferte depuse s-ar putea repeta pentru a treia oară. Până acum, o singură firmă a cerut clarificări pe această a treia procedură, iar din solicitarea acesteia rezultă că în forma în care este gândit contractul, acesta nu este foarte atractiv.

Mai precis, firma interesată acum a luat în calcul faptul că stația de compostare de la Târnava are o capacitate de aproximativ 7.300 de tone pe an. ”Vă rugăm să ne comunicați dacă autoritatea contractantă garantează livrarea anuală a acestor cantități la Stația de compostare Târnava? În condițiile în care nu ne pot fi garantate aceste cantități, vă rugăm să ne comunicați dacă este permisă recepționarea de deșeuri biodegradabile din alte localități din afara Zonei 4 Mediaș. Vă solicităm această clarificare întrucât dorim să fim mai transparenți în prezentarea și susținerea propunerii financiare din cadrul acestui proiect. În situația în care nu vor fi recepționate și nu va exista posibilitatea de a completa capacitatea stației de compostare din Târnava, cu deșeuri compostabile din alte locații, considerăm că susținerea unei propuneri financiare transparente nu va fi posibilă”, se arată în solicitarea de clarificare depusă de o firmă interesată. ADI Eco Sibiu, asociația care are competențe de gestionare a proiectului de management al deșeurilor la nivel județean, a arătat în răspunsul la solicitarea de clarificare faptul că nu nici nu pot fi garantate cantitățile de deșeuri care vor fi livrate stației de la Târnava și nici nu va fi permisă aducerea unor deșeuri biodegradabile din alte părți. ”Județul Sibiu este împărțit în cinci zone de colectare, fiecare zonă fiind operată de către un operator și arondată unei stații de compostare. Prin urmare, recepționarea de deșeuri biodegradabile din alte localități din afara zonei 4 Mediaș este interzisă”, se arată în răspunsul celor de la ADI Eco Sibiu.

Faptul că această stație de la Târnava nu va fi concesionată vreunui operator poate ridica probleme autorităților. Deoarece sistemul de management al deșeurilor este un proiect finanțat din fonduri europene, autoritățile județene trebuie să facă dovada funcționării acestui sistem până la finele lunii iunie 2016. Iar dacă stația de la Târnava nu va fi funcțională deoarece nimeni nu a concesionat această activitate, cele aproape 100 de milioane de lei investite în acest proiect ar putea fi cerute înapoi de reprezentanții Comisiei Europene.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

bbb

Acum 8 ani

O sa vedeti ce lucru slab va iesi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus