Mihai Hașegan este unul dintre puținii ghizi în turism specializați și în istoria bisericilor fortificate din Transilvania. Lucrează cu turiști din toată lumea care vor să afle secretele Transilvaniei, dar și români uimiți să descopere lucruri nebănuite chiar la ei în țară. Spre exemplu, câți din sibieni știu despre Turnul Comunismului din Cisnădie?
”Sunt multe lucruri noi pe care le-am aflat de la preoți și reprezentanți ai comunităților în care există biserici fortificate. De exemplu, știam și am fost de foarte multe ori la Sânpetru sau la Cisnădie, dar în momentul în care am ajuns la Cisnădie cu preotul localității am aflat lucruri noi despre Turnul Comunismului sau turnul în care se află muzeul dedicat a opt secole de cultură în Transilvania. Nu multă lume știe că în Cisnădie comunitatea evanghelică a adunat mai multe obiecte reprezentative și au schițat o cronologie a comunismului. Pentru un turist din străinătate care doar a auzit de Ceaușescu sau despre Revoluția din 1989 văzând câteva imagini la BBC sau TV5, este o imagine de ansamblu foarte relevantă. Muzeul celor opt secole de cultură are crucifixuri, potire, vechi de opt sute de ani, altele de șase sute de ani, fiecare cu povestea lui. Turiștii care ne vizitează apelează la un ghid tocmai pentru a afla aceste povești care nu există pe internet”, a declarat Mihai Hașegan
Multă lume care lucrează în turism se plânge de infrastructura proastă a țării și de faptul că de multe ori autocarele pline cu vizitatori petrec ore bune pe șosele cu gropi până la ajungă la un obiectiv. Mihai demontează puțin acest mit și spune că tocmai locurile mai greu accesibile sunt mai atrăgătoare pentru turiști.
”Un drum foarte prost aduce de foarte multe ori turiști. Să luăm spre exemplu satul Viscri, despre care multă lume a auzit, în principal datorită implicării Prințului Charles. Dacă pleci din Bunești și mergi spre Viscri, dâra de asfalt, cea mai rămas din asfaltul turnat în 2007, nu este foarte prietenoasă cu un automobil. Și totuși oamenii acceptă provocarea. Pentru un turist să străbată opt sau nouă kilometri prin pădure, pentru a ajunge la o cetate fortificată, putem spune că este și o aventură”, crede Mihai Hașegan.
Cât privește profilul turistului care acceptă efortul de a ajunge să viziteze o cetate fortificată din Transilvania, se pare că pe primul loc sunt cei interesați de arhitectură, istorie și patrimoniu. ”Nu pot să enumăr acum naționalitățile celor care ne vizitează pentru că aș fi restrictiv, naționalitățile sunt foarte variate, dar primează cei pasionați de patrimoniu și de acest concept de cetate-biserică, un lucru care în zona Sibiu, Mureș, Brașov și Alba există într-o densitate foarte mare, de aici vine unicitatea zonei. În luna iulie, ca să dau un exemplu, avem vizita unui institut specializat pe cetăți. Vin dintr-o zonă a Europei unde sunt foarte multe cetăți, mulți dintre ei sunt chiar proprietari de cetăți și vor să vadă cum sunt aceste biserici fortificate și să afle povestea lor”, a mai declarat Mihai Hașegan.
”O cetate unde se ajunge greu și este foarte frumoasă este cea de la Viscri. A apare în cataloage internaționale în cele mai multe albume de monumente bisericești din Transilvania. O altă cetate interesantă, în afara celor cunoscute, este cea din Criț, unde se găsește o orgă renovată și unde se țin concerte periodic”Sursa foto
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: În România , Biserica Evanghelica , Ministerul Turismului , Fundației Biserici Fortificate , Mihai Hașegan , Turnul Comunismului , ghid in turism , Prințului Charles , Pentru Sibiu
Vizualizari: 3729
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Satuldeprosti
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Lidia blajan
Acum 7 ore
Marius
Acum 8 ore
Asen