Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
13°C

Mihai Hașegan, ghid în turism: Un drum foarte prost aduce de foarte multe ori mai mulți turiști

Mihai Hașegan, ghid în turism: Un drum foarte prost aduce de foarte multe ori mai mulți turiști

Mihai Hașegan este unul dintre puținii ghizi în turism specializați și în istoria bisericilor fortificate din Transilvania. Lucrează cu turiști din toată lumea care vor să afle secretele Transilvaniei, dar și români uimiți să descopere lucruri nebănuite chiar la ei în țară. Spre exemplu, câți din sibieni știu despre Turnul Comunismului din Cisnădie?

”Sunt multe lucruri noi pe care le-am aflat de la preoți și reprezentanți ai comunităților în care există biserici fortificate. De exemplu, știam și am fost de foarte multe ori la Sânpetru sau la Cisnădie, dar în momentul în care am ajuns la Cisnădie cu preotul localității am aflat lucruri noi despre Turnul Comunismului sau turnul în care se află muzeul dedicat a opt secole de cultură în Transilvania. Nu multă lume știe că în Cisnădie comunitatea evanghelică a adunat mai multe obiecte reprezentative și au schițat o cronologie a comunismului. Pentru un turist din străinătate care doar a auzit de Ceaușescu sau despre Revoluția din 1989 văzând câteva imagini la BBC sau TV5, este o imagine de ansamblu foarte relevantă. Muzeul celor opt secole de cultură are crucifixuri, potire, vechi de opt sute de ani, altele de șase sute de ani, fiecare cu povestea lui. Turiștii care ne vizitează apelează la un ghid tocmai pentru a afla aceste povești care nu există pe internet”, a declarat Mihai Hașegan

Multă lume care lucrează în turism se plânge de infrastructura proastă a țării și de faptul că de multe ori autocarele pline cu vizitatori petrec ore bune pe șosele cu gropi până la ajungă la un obiectiv. Mihai demontează puțin acest mit și spune că tocmai locurile mai greu accesibile sunt mai atrăgătoare pentru turiști.

hasegan”Un drum foarte prost aduce de foarte multe ori turiști. Să luăm spre exemplu satul Viscri, despre care multă lume a auzit, în principal datorită implicării Prințului Charles. Dacă pleci din Bunești și mergi spre Viscri, dâra de asfalt, cea mai rămas din asfaltul turnat în 2007, nu este foarte prietenoasă cu un automobil. Și totuși oamenii acceptă provocarea. Pentru un turist să străbată opt sau nouă kilometri prin pădure, pentru a ajunge la o cetate fortificată, putem spune că este și o aventură”, crede Mihai Hașegan.

Cât privește profilul turistului care acceptă efortul de a ajunge să viziteze o cetate fortificată din Transilvania, se pare că pe primul loc sunt cei interesați de arhitectură, istorie și patrimoniu. ”Nu pot să enumăr acum naționalitățile celor care ne vizitează pentru că aș fi restrictiv, naționalitățile sunt foarte variate, dar primează cei pasionați de patrimoniu și de acest concept de cetate-biserică, un lucru care în zona Sibiu, Mureș, Brașov și Alba există într-o densitate foarte mare, de aici vine unicitatea zonei. În luna iulie, ca să dau un exemplu, avem vizita unui institut specializat pe cetăți. Vin dintr-o zonă a Europei unde sunt foarte multe cetăți, mulți dintre ei sunt chiar proprietari de cetăți și vor să vadă cum sunt aceste biserici fortificate și să afle povestea lor”, a mai declarat Mihai Hașegan.

”O cetate unde se ajunge greu și este foarte frumoasă este cea de la Viscri. A apare în cataloage internaționale în cele mai multe albume de monumente bisericești din Transilvania. O altă cetate interesantă, în afara celor cunoscute, este cea din Criț, unde se găsește o orgă renovată și unde se țin concerte periodic”
Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

opo

Acum 8 ani

ce imbecili prostii astia carora li se pare ca descopera ei adevaru'! prostii ii compara pe aia cativa turisti stangisti care prefera porcariile alea pe care le vand eil, cu milioanele de turisti care se inghesuie acolo unde se poate ajunge in congo-s cei mai multi turisti. daca franta ar strica toate drumurile turistii s-ar dubla. cand n-ai rute transport, ajung mai multi si mai usor. saracia e mai atractiva decat bogatia. lumea se inghesuie sa vada saracia si stricaciunile, da' nu se duc la ei sau mai aproape, ca vin la noi
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Ce tampenie ! Un drum prost aduce un anume segment din turism, un procent mic, ca si cei ce cautau, sau inca cauta, sa doarma in paie, sau hotelul de gheata. Daca vrei profit, atunci trebuie procent mare, si acel procent mare nu-ti vine cu caruta sau offroad. Un bun exemplu de caruta/offroad versus infrastructura: Tibet vs Franta. Inca un detaliu, dar ca de obicei, prostii astia nu gandesc si in detaliu, nu suntem la nivel economic al Frantei sau Marii Britanii, unde isi permit un 5% de drumuri de tara in mediul rural, doar pentru ca arata pitoresc. Noi avem nevoie de infrastructura buna si pt. economie, si pt. turism...care oricum e un segment important economic.
Raspunde

unu

Acum 8 ani

de cate ori am fost poarta era inchisa .........
Raspunde

Zorro

Acum 8 ani

Da, ai dreptate. Am fost cu prieteni din D si din SUA la citeva biserici fortificate. La Cristian de ex. era un nr de telefon lipit de poarta, nr la care sa sunam, si ar veni cineva sa descuie. De unde, am fost bruscat verbal de o sasoaica sau landlera cum c-ar fi ora prinzului si c-ar fi bine sa nu mai deranjam. La fel cu casa Goga din Rasinari. Rasinariul a-si face atita reclama cu personalitatile sale, insa nu poti vizita nici una din case. Parca casa Goga a fost renovata cu bani publici pe vremea cind ministru al culturii era Sergiu Nicolaescu, prieten bun si amator de sindrofii cu Ilinca Tomoroveanu si sotul acesteia Traian Stanescu. Nu inteleg atunci de ce aceasta casa ramine inchisa pentru public? . Muzeul s-a mutat de asemenea intr-o gradinita, iar multe obiecte de valoare ale rasinarenilor au disparut in Nirvana sau au fost duse la Brukenthal, nefiind destul spatiu. Atita despre gainariile din cultura sibiana sau romaneasca.
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

Daca n-ai bagat nimic in straita, rabzi foame. La Viscri am ajuns (pe cont propriu) la amiaza. Doamna cu cheia era deja plecata la masa. Am vrut sa mancam si noi undeva, da n-ai unde. La fel si la Prejmer, unde cetatea atrage, de asemenea, multi turisti. Nu doar drumurile sunt proaste, ci infrastructura turistica in general. Daca nu sunt rentabile localuri in acele localitati, inseamna ca numarul de turisti este ireal.
Raspunde

Negru

Acum 8 ani

Bai Rosule la Viscri nu prea ai unde sa mananci Dar la Prejmer si in imprejurimi oferta e clar mai bogata decat in saracia din Sibiu Bag seama ca tu esti unul din cei 70 000 de turisti consumatori de cultura se la FITS si te ai obisnuit cu moca Moca e numai in Sighii si de aia a ajuns unde a ajuns!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus