Joi,
08.12.2022
Innorat
Acum
3°C

Tunelurile de sub centrul Sibiului. O poveste

Tunelurile de sub centrul Sibiului. O poveste

Povești despre tunelurile subterane care ar exista în Sibiu au existat de-a lungul timpului, iar dacă sibienii și turiștii cred că acestea există, specialiștii în domeniu nu confirmă acest lucru.

Istoricul Răzvan Pop spune că e o doar poveste frumoasă. „Poate cea mai dezarmantă poveste este aceea că din Piața Mică pleacă un tunel săpat de sibieni în Evul Mediu pentru a scăpa de asedii și care ajungea fix după Cibin, în zona Terezianului. Aceștia nu aveau tehnica necesară să sape în adâncime în acea perioadă, să sape sub un râu”. Răzvan Pop spune că tot orașul vechi a fost săpat în proporție de 75-80% și nu s-a găsit niciun tunel. „Tunelurile de sub Sibiu sunt o mare poveste frumoasă care nu are nicio legătură cu realitatea. Pentru că dau foarte bine la turiști se pot face povești frumoase în jurul lor, dar de la ficțiune la realitate e drum lung. Aceste povești vin din câteva situații foarte simple, vorbim de linii de comunicare amenajate în interioarele bastioanelor care erau niște structuri de comunicare, astfel încât soldatul, într-un eventual atac să reușească să ajungă în toate părțile bastionului. Dar acestea nu au nicio legătură cu restul orașului”, mai spune Răzvan Pop.

În piețele mari s-au găsit depozite de grânare

Nici fostul arhitect-șef al Sibiului, Szabolcs Guttmann, nu știe de existența unor tuneluri subterane în Sibiu. „Am avut destule contacte cu arheologii, dar nu am primit de la niciunul vreun verdict cum că s-ar fi găsit sau să se fi făcut cercetări în acest sens. Teoretic, e posibil să fi existat tuneluri medievale, dar practic nu avem niciun element concret care să susțină acest lucru. În piețele mari am făcut cercetări arheologice destul de intense, chiar exhaustiv am putea spune, spre deosebire de alte orașe din România și nicăieri nu am găsit astfel de tuneluri”, spune acesta.

Cu toate că nu au găsit tuneluri, Guttmann spune că au ieșit la iveală noi elemente arheologice: depozitele de grâne care sunt marcate în Piața Mare.

„Sunt niște elemente punctiforme arheologice care se subordonează logicii de apărare a Evului Mediu. Sistemul acesta de depozitare era o asigurare în caz că se întâmpla ceva, să rămână cu mâncare. Acestea se află la cinci metri adâncime și la o astfel de adâncime trebuia să găsim și tuneluri dacă existau. Depozitele au o formă asemănătoare unei pere și au un diametru de 60 cm ca o gură de canal și, pe care, în Piața Mare am găsit-o în formula originală, adică am găsit chiar și tija cu elementele de măsurare, pentru câte grâne mai exista la o adâncime de cinci metri. Am găsit și capacul de lemn care le proteja, iar peste capac erau straturi de pământ, astfel încât să nu fie vizibile pentru alții, să fie secrete”.
Pentru a putea avea acces în aceste depozite secrete exista la acea vreme, în cadrul administrației locale, un topograf care putea spune cu exactitate unde se află depozitul pentru a putea fi accesat în momentele dificile. „Trebuie să ne gândim că în perioada Evului Mediu timpuriu și cam până în secolul XV orașul era un țesut de construcții de lemn și doar biserica era din piatră. În acest context, aceste grânare erau extraordinare pentru că, chiar dacă lua foc orașul, fiecare familie putea să supraviețuiască, dar sistemul acesta de securitate a dispărut în momentul Renașterii”, povestește fostul arhitect-șef al Sibiului.

Tunelurile muzeului

Nici Muzeul de Istorie nu a scăpat de poveștile cu tuneluri subterane existente în vremea în care era Primăria orașului. În urma unor cercetări arheologice a fost găsită o groapă de provizii, dar care s-a dovedit a fi o mărturie a funcției de depozit a grânelor. Arheologul Petre Beșliu vorbește în cartea sa „Primăria veche din Sibiu. Casa, oamenii, muzeul” de această groapă. „Cercetarea arheologică s-a adâncit până la 8,30 metri față de nivelul pivniței”, reiese din cartea arheologului.

Există povești care fac referire la tuneluri subterane care ar exista sub Biserica Ursulinelor, dar și sub Biserica Romano-Catolică, dar Szabolcs Guttmann spune că toate bisericile aveau lângă sau sub ele cimitire și cripte. „Cel mai bine se poate vedea acest lucru la Biserica Romano-Catolică din Piața Mare. Fiind o construcție realizată la începutul secolului XVIII, acolo era o criptă aflată în subsol, în care, astăzi, este Librăria Habitus”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

12 comentarii

me555

Acum 6 ani

Tunelurile chiar exista. Erau facute ca, in caz de asediu, locuitorii cetatii sa o poata parasi. Va dau un exemplu pt cine nu crede: - urci panta pe alba iulia (spre centru). Pe partea stanga, un pic dupa centrul de tbc (sau ce e acolo), daca iesi putin de pe trotuar si te uiti sub el se va vedea una dintre iesirile acestor tunele. Normal ca e plina de gunoaie si are gratii, - Mai este inca o iesire pe sub zidul de vis-a-vis de goga. Ele exista si au fost sapate, pentru ca erau necesare in caz de asediu. Nu era un moft.
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Scrii prostii, o parte din acele galerii de sub Soldisch au fost sapate in Al Doilea Razboi Mondial, restul sunt tunele (mai bine zis un presupus tunel) sub bastion, pentru paraiasul ce venea din directia scolii 15 si parcului Astra, mai exista ceva galerii in bastion, posibil din perioada de constructie a bastionului (circa 1620). Exista in oras destule structuri subterane, exemplu cripte ale bisericilor, tunele de drenare a apei in zona fortificatiilor (ex. cel de la Sala Thalia), dar nici un tunel care sa subtraverseze orasul sau sa ajunga pana in Padurea Dumbrava sau mai stiu unde. Orasul vechi este pe trepte de nivel, era inconjurat de zone joase, mlastinoase, era aproape imposibila realizarea unor astfel de tunele. Doar legende urbane....
Raspunde

Ovidiu

Acum 6 ani

Are dreptate tunelul de la tbc din curte exista eu am fost in el , mergeam cand eram copiii ..la intrare era plin de gunoaie dar dupa 10 m era ok... Avea portiuni in care inaltimea depasea 2.5 m si in alte parti daca ajungea la 1 m dar cum erm micuti ne strecuram :) stiu ca mergeam vara cand era foarte cald in pabtaloni scurti si tricou ca cand coboram era un frig de inghetam...nu stiu ce lungime are stiu doar ca mergeam o bucata buna pana cand ajungeam la o surpatura si acolo se termina aventura sau abea incepea (in mintea noastra ...) daca am sapa oare ce am gasi dincolo... :) bineinteles ca nu am facut-o dar a fost distractiv ne simteam ca niste mici exploratoti :)
Raspunde

me555

Acum 6 ani

http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/la-pas-prin-tunelurile-sibiului-47833.html
Raspunde

Mikoian-Gurevici

Acum 6 ani

Da, daca zice Razvan, e bine! Poate, daca ajunge primar, le si deschide pentru vizitatori. Nu conteaza ca nu exista! La povesti si legende nemuritoare nu ne bate nimeni... :-)))
Raspunde

Culae

Acum 6 ani

"istoricul Razvan Pop"- ma prapadesc de ras! Ce sa cauta incompetentul acela la primarie?! Nici macar facultatea nu si-a terminat-o!
Raspunde

petre besliu

Acum 6 ani

La peste 5 m adancime au facut geologii forajele;acolo nu aveau ce cauta gropile de cereale.Gropile de provizii, în care se pastrau cerealele aveau adâncimea de 2 m, cu o ”burta-magazie”in diametru de 1,50 m; gura de evacuare avea, adevarat diametrul de apoximativ 60 cm.Asta-i ciudata realitatea nereala cand istoria se face din amintiri si auzite, din ”burta” fiecaruia.Si istoria orala se supune unor exigente stiintifice; macar de bun simt al profesiunii, sa cauti timp si specialisti daca nu informatie scrisa, si tot ar fi bine...sorry, dar gazetaria grea.
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

De acord domnule Besliu, ''grele'' cu cititul si verificatul, usor cu barfitul. Si neadevar si de la domnul Guttmann: „Trebuie să ne gândim că în perioada Evului Mediu timpuriu și cam până în secolul XV orașul era un țesut de construcții de lemn și doar biserica era din piatră. FALS ! Avem o serie de 14 cladiri daca nu ma insel ce pastreaza urme ale unor case de piatra/caramida, ma refer la seria celor cu fronton in trepte, deci orasul, clar nu total, dar macar jumatate estimativ din parcelele ocupate atunci, erau cladiri de caramida si piatra. Greu de inteles pentru unii ca acelor colonisti nu l-i s a sters memoria cand au ajuns in zona, ci au venit cu traditiile lor, chiar un anume program arhitectural practicat in vestul si centrul Europei atunci, dovada directa sunt primele bazilici romanice, cladite de la inceput din piatra si nu precedate de structuri de lemn.
Raspunde

Free_ag

Acum 6 ani

Intrebati pe cei de la cona , cei ce au renovat vechiul cinema Pacea , daca exista tuneluri sau nu . sau mai bine spus care a fost reactia lui Carabulea cand a aflat de ele He he prieteni stiu de ce . ;)
Raspunde

-

Acum 6 ani

sub dealurile de la gusterita probabil, pana la munti si trecand pe sub sosea si pe sub camp,hm ,conceptie de cartita , nici o curtita respectabila, domnule ,nu -si deschide tunelul in centru' orasului
Raspunde

Viorel

Acum 6 ani

"Istoricul" Razvan Pop, care de fapt e varza. A fost sef la cultura la nivel de judet si nu a facut nimic. Acum vrea sef la primarie. Pai daca ai avut sansa sa dovedesti ca poti face ceva si ai ratat-o, cum te mai poate crede cineva ca o sa faci ceva la primarie?
Raspunde

jon

Acum 3 ani

Nu sunt povesti tunelul incepe in subsolul curtii de fiet langa turnul sfatului acum e carefour market inainte era bila dar nu poti merge mult pentru ca este inundat si acum intrarea din ce am auzit este blocata
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus