Duminică,
25.07.2021
Cer Senin
Acum
19°C

TSTV Martin Bottesch: La Brukenthal sunt mai puțini profesori care predau în limba germană, decât în anii 90

TSTV Martin Bottesch: La Brukenthal sunt mai puțini profesori care predau în limba germană, decât în anii 90

Învățământul în limba germană în România este victima propriului succes. Aceasta este opinia împărtășită de profesorul de matematică din cadrul Liceului Brukenthal, Martin Bottesch. Fostul președinte al Consiliului Județean Sibiu susține că absolvenții Liceului Brukenthal nu mai vor să devină profesori, ei fiind atrași de salariile mari venite în urma cunoașterii limbii germane.  ”Avem materii pe care nu le mai predăm în limba germană, pentru că nu mai avem profesori. Și atunci le predăm în limba română. Chiar și matematica în clasa a cincea se predă în limba română. Unul din colegii noștri au plecat și nu avem, nu am găsit pe alții.

Învățământul de limbă germană din România este victima propriului succes, așa cum spunea cineva. Vin elevii să învețe limba germană ca să primească locuri de muncă mai bine plătite și le primesc. Învață limba engleză oricum, mai fac o facultate și nu vor dori să devin profesori. Ei oricum nu vin aici să devină profesori, ei vin pentru că au fel de fel de planuri. Dar să recrutezi profesori de limba germană e din ce în ce mai greu, pentru că au ce face altceva mai bun”, a spus Bottesch în cadrul unei emisiuni TSTV.

Fostul președinte al Consiliului Județean spune că s-a acomodat ușor în postura de profesor, dar a găsit și câteva schimbări importante. ”Au fost două schimbări pe care le-am sesizat. Una se referă la faptul că elevii se află mai mult în sfera asta a internetului, în sfera virtuală. Tot timpul sunt conectați prin Facebook, ori alte rețele sociale, ceea ce are o influență și asupra comportamentului și asupra muncii pe care o depun pentru școală, pentru că și această muncă e influențată de tot ce fac ei. A doua schimbare pe care am observat-o este că ei cunosc mai puțin bine limba germană decât cei cu un ciclu mai mare. A avut loc această dezvoltare negativă. Nu pot să dau vina elevilor, dar sunt mai puțini profesori care predau în limba germană decât în anii 90. Și asta se cunoaște, pentru că elevul nu are alte medii în care să vorbească limba germană decât la școală și acolo trebuie să fie mai mulți”, a spus Bottesch.

https://youtu.be/y0Lh9ETkyZc?t=23m2s

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Elev

Acum 5 ani

Domnule profesor, nu știu sincer cât de bine credeți că pot vorbi elevii limba germană după doar 12 ani de studiu, dar nu cred că situația este atât de neagră pe cât o promovați. În ultimii 2 ani (incluzând recent și generația mea) promovabilitatea la examenul Sprachdiplom a crescut până la peste 90%, iar din aceștia 3/4 au primit calificativul C1 (maxim la examenul de care dispunem). Asta în condițile în care acum 3 ani, rata de promovabilitate era de dub 65%... Pe de altă parte dvs vă puteți retrage frumos din sistem până nu vă stricați reputația... Sunteți cea mai vie amintire a sistemului de care toți vrem să scăpăm de 27 de ani... Cu oameni ca dvs nu putem produce o schimbare semnificativă, nu putem avea un sistem de educație ca în Germania. Și totuși absolvenții școlii au rezultate remarcabile la olimpiadele naționale și internaționale, fără ca dvs să aveți vreun merit. E muncă individuală, cu tot facebook-ul cu care ne pierdem noi timpul cu tot. Și nu ajungem profesori pentru că cei mai mulți devenim medici în țară și în alte țări europene. Iar ceilalți se inscriu la facultăți de prestigiu din Europa la diverse profiluri de inginerie sau de științe socio-umane și își amintesc cu groază după absolvire de anii de liceu. Nu este meritul sistemului sau al celor care nu doriți să îl schimbați. Este meritul nostru că rezistăm aici și apoi ne adaptăm cum putem pe dincolo, pentru că suntem noi maeștri în teorie, dar cu practica și comunicarea stăm prost, spre foarte prost... Am colegi în anul 2 la inginerie în Germania și ei încă nu au parcurs toată matematica pe care au parcurs-o în liceu... dar pentru asta nu "le este ușor și sunt văzuți ca genii veritabile", nu au aptitudini reale, necesare unui student european.
Raspunde

Fost elev olimpic national

Acum 5 ani

Profesorul Bottesch este o somitate recunoscuta in tara, cu articole stiintifice publicate, in juriul Olimpiadei INTERNATIONALE!! Sibiul se mandreste cu un asemenea intellectual rarissim, pe care elevii lui il RESPECTA!
Raspunde

geo

Acum 5 ani

Iar elevii sunt în proporție de 90% români. Atâta nebunie cu secția germană. nu toți cei care termina Brukul au șanse să studieze în Germania sau Austria... Nu e necesar să stii doar limba germana f. bine, ci trebuie să ai părinți cu bani mulți...
Raspunde

geo

Acum 5 ani

Iar elevii sunt în proporție de 90% români. Atâta nebunie cu secția germană. nu toți cei care termina Brukul au șanse să studieze în Germania sau Austria... Nu e necesar să stii doar limba germana f. bine, ci trebuie să ai părinți cu bani mulți...
Raspunde

Emilia

Acum 5 ani

Nu, e adevarat... Nu toti vor studia in germania sau austria... Insa daca va uitati si in judetul sibiu cat se castiga daca stii limba germana in comparatie cu cat se castiga daca stii doar engleza... Exista o diferenta. Plus ca persoanele care cunosc limba germana sunt la mare cautare nu doar in sibiu ci si in restul tarii
Raspunde

Săndel

Acum 5 ani

Normal că nu vine nimeni să predea la Bruk dacă știe germană, pe 1200-1600 de lei. Merge la un call-center unde după doi-trei ani câștigă 4000-4500 de lei și face o muncă mult mai simplă decât să stea în fața a 25 de copii, fiecare cu problemele/aptitudinile ei/lui, la care trebuie să te adaptezi.
Raspunde

Salvete Dii scolarum patroni

Acum 5 ani

Mos Martin Bottesch... era praf! Profii adevarati din Bruk erau: Schmidt, Roth, Floarea Popescu, Birk si Seidner! Restul mergeau... Cei cu adevarati idioti se profilau in: Johannis, Bottesch, Phpsii (el+ea), Oberth, Maris, etc... Mai ales primii doi se concentrau mai mult pe disciplina decat pe predare de erai inebunit sa nu misti in clasa dar nici nu te alegeai cu nimic de la ora! Sa se fi schimbat Bottesch in 20 ani de cand am terminat eu..? Nuuuu prea cred! Dovada ca s-a apucat de politica. Il invit frumos la pensie si "Auf nimmer Wiedersehen"!
Raspunde

BrukBand

Acum 5 ani

Da, colega! Tin minte ca intra la ora intotdeauna la fix, putea elevul de serviciu sa-si regleze ceasul dupa el! :-))) Era cam sperietoare Herr Bottesch asta...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus