Marţi,
10.09.2024
Ploi Scurte
Acum
20°C

Bogdan Sărătean: „Ne dorim ca spectacolele să însemne ceva, să fie o experiență pozitivă pentru oameni”

Bogdan Sărătean: „Ne dorim ca spectacolele să însemne ceva, să fie o experiență pozitivă pentru oameni”

12 locații și 25 de ore de teatru non-stop, asta ne așteaptă în weekend-ul 16-17 aprilie la primul festival ce deschide oficial agenda evenimentelor sibiene. Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” este, începând din 2015, membru al „Europe for Festivals, Festivals For Europe” o platformă ce reunește, urmare a unei jurizări internaționale, cele mai bune festivaluri din Europa.

Cu doar câteva zile înainte de începerea ediției a șasea, am stat de vorbă cu directorul festivalului Bogdan Sărătean, care ne-a povestit despre cum decurg pregătirile din acest an. Ca și la alte ediții, cea mai mare problemă organizatorică este lipsa unui buget mai consistent, dar asta nu îi împiedică pe cei din echipă să meargă mai departe. „Sunt probleme de buget, de bani, dar asta e. Oamenii au impresia că pe măsură ce trec anii, ai bani, dar nu e chiar așa. Avem o echipă superbă și vin spectacole de prin țară, iar noi vrem să se bucure oamenii de teatru, ne dorim ca spectacolele să însemne ceva, adică să fie o experiență pozitivă pentru oameni. Încercăm să prezentăm arta teatrului așa cum e ea. E vorba de bugete mici, pentru că sunt companii de teatru independente, dar sunt multe soluții scenice ingenioase”, spune Bogdan Sărătean.

Un festival pentru comunitate Deschiderea festivalului va avea loc la Teatrul „Radu Stanca”, cu spectacolul „4 X 4 personaje” în premieră în Sibiu, cu Ioan Gyuri Pascu și e o comedie de calitate cu care au fost și în Canada unde au avut mare succes. E un spectacol la care se râde mult, dar care te pune și pe gânduri, iar muzica completează foarte bine totul, este de părere Bogdan Sărătean.

„Față de edițiile precedente, în acest an avem o prezență internațională consistentă, e vorba de compania Herman Sidakov's School of Drama din Moscova. Rușii, orice s-ar spune despre ei aduc calitate atunci când e vorba de teatru și arta actorului. E nou și faptul că ne îndepărtăm de centrul orașului, dar cu un scop și anume, vom avea un spectacol la sala Unimat, în Șelimbăr, iar pentru asta noi punem un autobuz la dispoziția oamenilor de la ora 23.00 în fața Teatrului Gong. Ne gândim să facem o ofertă pentru oamenii din Șelimbăr pentru a veni la teatru, și anume un bilet pentru două persoane”.

Directorul festivalul subliniază faptul că pentru ei e foarte important ca spectacolele să rezoneze cu oamenii din comunitate. „Noi cu acest festival vrem să facem ceva pentru comunitate, pentru sibieni, să aibă un tip de produs cultural, de stare, de comuniune pe care nu îl au altfel. Noi nu facem acest festival dintr-o ambiție personală sau să demonstrăm ceva ci, îl facem pentru că sălile au fost tot timpul pline și oamenii vor să vadă așa ceva. E un alt tip de experiență și fiind primăvară, oarecum deschidem capitolul acțiunilor culturale care vor avea loc în Sibiu. Noi suntem ghiocelul acela care își arată ușor-ușor capul și care cheamă oamenii spre el”.

Un spectacol ce nu trebuie ratat e cel al artiștilor de la Lightwave Theatre Company care pregătesc un spectacol non-verbal cu păpuși în mărime naturală, „Reflection”. În festival revine din nou spectacolul „Pam-Pam”, care se joacă de șase ani în cadrul festivalului. „Spectacolul are texte semnate de Constantin Tănase care sunt atât de actuale, și în fiecare an se găsesc elemente care îl aduc în actualitate. Chiar dacă aceste texte au fost scrise în perioada interbelică, ascultându-le ai impresia că au fost scrise ieri”.

Vânzarea biletelor, direct de pe Facebook Anul acesta, prețul unui bilet este de 25 de lei, iar cei care au venit cu această inițiativă au fost artiștii tineri din echipa festivalului. „Sincer, nu mi se pare mult, noi nu suntem pentru genul acela de evenimente de masă. Cei tineri din echipă au votat pentru acest preț, iar eu m-am bucurat că ideea a fost a lor, ei au spus că trebuie să ne respectăm munca și au dreptate”. Noutatea din acest an e și vânzarea biletelor online, de care aceștia s-au cam ferit. „Am vrut de mult să vindem biletele online, dar ne-am cam temut noi de vrăjitoriile din virtual. Deși e mai mult de lucru, e mai bine așa pentru că e accesibil mai multor oameni din țară. Acesta ar fi oarecum un următor pas pentru noi, să se creeze cumva un brand, iar oamenii din toate părțile țării să vină la Sibiu în weekend-ul respectiv, să știe din timp de festival. Biletele se vând pe site-ul nostru, pe Facebook, dar pot fi cumpărate și din cele trei puncte de vânzare din Sibiu, Agenția Teatrală și librăriile Humanitas și Habitus, precum și din locațiile în care vor avea loc spectacole”.

Festivalul peste 10 ani Bogdan Sărătean e realist și își dorește ca peste 10 ani, echipa festivalului să dispună de un spațiu propriu, pentru că aceasta e cea mai mare problemă a lor.

„Ne dorim un spațiu al nostru, e singurul mod în care echipa ar putea să continue. E mai ciudat puțin anul acesta pentru că sunt închise două spații pe care noi le foloseam, Sala Cavas de la Litere și Sala Studio, unde aveam cel puțin șase reprezentații. E păcat că nu avem spații mai multe. Festivalul acesta a închegat un grup și se simte nevoia de a avea un spațiu. Cred că oferim ceva orașului cu acest festival. Un alt lucru ar fi extinderea festivalului și în orașele din apropiere. La cât de multe spectacole avem, am putea face două săptămâni de festival, dar acesta e specificul nostru. Asta caracterizează festivalul, e scurt și intens sau puțin dar bine, cum spunea un coleg”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus