Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
14°C

Premieră națională la Polisano: pacient cu insuficiență mitrală severă, salvat cu ajutorul unui nou dispozitiv

Premieră națională la Polisano: pacient cu insuficiență mitrală severă, salvat cu ajutorul unui nou dispozitiv

Echipa Inimii a Spitalului European Polisano a realizat  o nouă premieră la nivel national. Un pacient în vârstă de 47 de ani, diagnosticat cu o afecțiune cardiovasculară severă, a fost  salvat cu ajutorul unei intervenții minim invazive, folosind, pentru prima dată în România, sistemul 3D Memo Record Livanova, ultima generație de dispozitive pentru reconstrucția tridimensională a valvei mitrale.

Heart Team, coordonată de conf. univ. dr. Victor Costache, a realizat, zilele acestea, o nouă premieră la nivel național - prima plastie mitrală videoasistată, pe cale minim invazivă. Pacientul, în vârstă de 47 de ani, cu o viață foarte sportivă, a fost diagnosticat în urmă cu un an și jumătate cu insuficiență mitrală severă, apărută în urma rupturii mai multor cordaje la nivelul valvei anterioare. Aceasta se manifestă printr-o toleranță scăzută la efort, fapt ce a dus la scăderea radicală a calității vieții.

În urma operației, care a durat 2 ore și jumătate, pacientului i-a fost refăcută valva nativă, prin suturarea acestui inel, a cărui structură tridimensională se adaptează perfect morfologiei inimii și i-au fost inserate șase cordaje artificiale. Acest tip de operație are avantajul de a scădea rata complicațiilor postoperatorii, de a reduce durata de spitalizare și de recuperare, iar pacientul beneficiază de o funcționare normală a propriei valve, fără a fi supus riscurilor de a fi purtător de valvă cardiacă artificială, care impune un tratament anticoagulant pe toată durata vieții.

“Leziunile de tipul acesta sunt cele mai greu de reparat, iar producătorul a scos un dispozitiv revoluționar, care permite o reconstruire tridimensională a valvei cu mai multe cordaje din Gore-Tex, calibrate la o precizie milimetrică cu sistemul Livanova și care ne facilitează nouă, chirurgilor, reconstrucția valvei mitrale native. Particularitatea intervenției de reconstrucție tridimensională pe cale minim invazivă, videoasistată, cu sistemul Memo 3D Record este că, în paralel cu sistemul Cor Knot de fixare rapidă, se scurtează foarte mult timpul operator și de oprire a inimii”, explică conf. Univ. Dr. Victor Costache, șeful secției de chirurgie cardiovasculară și toracică și directorul medical al Spitalului European Polisano.
Echipa care a participat la intervenție a fost formată din Dr. Mihai Chiloflischi – șeful secției de Anestezie Reanimare, Dr. Ema Ciobanu, Dr. Alina Jeler, Dr. Radu Hulpuș și dr. Mircea Vlădoianu, medic primar cardiolog.

Operația a fost un succes, după două zile pacientul neavând nevoie de tratament injectabil și fiind complet autonom. Acesta va mai rămâne sub observație alte două zile, apoi se va putea întoarce acasă. După 7-10 zile, pacientul își va putea relua activitățile normale, inclusiv activitatea sportivă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

zavada persida

Acum 7 ani

Un lucru minunat. E bine ca avem asemenea spital si medici. Guvernu sa aiba grije si sa nui mai lase pe medici sa plece din tara .Mare respect pentru acesti oameni
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus