Vineri,
07.10.2022
Partial Noros
Acum
20°C

Costache: Niciodată nu am abandonat. Am rămas în linia întâi

Costache: Niciodată nu am abandonat. Am rămas în linia întâi

Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, a declarat într-un interviu că nu a fost vorba de o demisie și că va rămâne aproape de minister pentru a ajuta la trecerea crizei. ”Ştiţi foarte bine că miniştrii rareori demisionează şi ştiţi că sunt un luptător, un medic care a depus un jurământ. Niciodată nu am abandonat şi nu abandonez. Demisiile, nu vreau să intru în detaliu, demisiile miniştrilor sunt într-un anumit fel, o anumită procedură să spunem. Vreau să vă spun că am rămas în linia întâi. Voi ajuta echipa ministerului Sănătăţi deoarece suntem în plină criză. Voi rămâne lângă ei cât de mult vor dori cei care conduc în momentul de faţă ministerul Sănătăţii”, a declarat Costache într-un interviu acordat ziarului Adevărul.

Costache a precizat că de luni, România va intra în faza doi de pregătire sanitară împotriva coronaviruslui și se vor pune la dispoziție între 7 și 8 mii de paturi pentru românii infectați. ”Luni se regruează faza doi, se lucrează practic de câteva săptămâni şi astfel sper să avem undeva la 7000-8000 de locuri suplimentare la nivel naţional de spitale de faza a doua. Deci practic suntem pregătiţi, şi dacă combinăm această creştere a capacităţii de primire a pacienţilor cu COVID cu o curbă plată de îmbolnăvire a populaţiei cu măsurile luate, vom învinge acest flagel. E important să ai un plan, o strategie, dar e foarte important ca el să fie şi aplicat în teritoriu şi să existe o disciplină”, a explicat Costache.

Fostul ministru a declarat că în acest moment există în spitale între 8 și 9 mii de teste, iar alte câteva mii sunt în afara acestora. ”În momentul de faţă, în spitale sunt undeva de 8.000-9.000 de teste la nivelul spitalelor şi iar câteva mii de teste în testele care sunt în afara spitalelor. Au apărut şi foarte multe centre private care şi-au achiziţionat ele kiturile de testare”

Mesaj pentru Raed Arafat: ”E important ca cei care se pricep la spitale să se ocupe de spitale şi cei care se pricep la transport şi situaţii de urgenţă să se ocupe de ceea ce fac ei mai bine”.
Victor Costache a detaliat planul pregătit alături de Primăria București și Institutul Matei Balș. ”Am demarat împreună cu domnul profesor Streinu-Cercel în Bucureşti un proiect unic, şi îl anunţ la dvs în premieră. Mâine sau poimâine vor fi cazaţi primii pacienţi într-un astfel de sistem. Este vorba de hotelul Mercur din Bucureşti, care a fost golit, a fost pregătit, şi acolo Institutul „Matei Balş” va pune pacienţi tineri, asimptomatici, fără comorbidităţi, care vor fi cazaţi civilizat în camere de hotel. Fiecare pacient va avea un sistem de telemetrie, un sistem care va monitoriza temperatura şi funcţiile vitale, iar personalul de la Matei Balş va putea interveni şi transfera la Matei Balş oricare din aceşti pacienţi ce ar putea prezenta o complicaţie cu COVID-19. În felul acesta luăm presiunea de pe Matei Balş care a ajuns la un grad de ocupare de 80-90% şi aceşti tineri vor putea sta în condiţii civilizate. Deci în spital vor fi internaţi doar cei în stare gravă.  Vor fi cei medii, formele grave şi cei mai vârstnici cu factori de risc, chiar dacă sunt asimptomatici. Am vrut să evităm una din greşelile pe care a făcut-o multe din ţările din Europa care i-au lăsat pe tinerii asimptomatici acasă”, a detaliat fostul ministru.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Tache

Acum 2 ani

Ești un DEZERTOR !!! Mare om, mare caracter...
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Ești moale prietene pt vremurile astea tulburi. Ai lalait-o grav toata feb, ai declarat si ai dat voie sa fie declarate minciuni grave si penibile, ne-ați zis toata februarie ca medicii si pers medical au echipamente, iar ei si azi 27 martie declara ca nu au avut si nu au. Si nu vb doar de vreun spital (suceava sau altu) ci toata tara. Ai declarat ca avem 60mii teste si a doua zi Nelu a zis ca sunt defaot 1200 si ca veneau 10mii (5mii luni 5mii marti). Ati făcut f putine teste, rezultatul vine ff greu, azi 27 martie avem cateva mii de pozitivi in Ro, majoritatea dintre ei nu stiu ca au si umbla in voie de 4 sapt încoace. In mandatul tau s-au facut furaciuni pe sistem psd, esti partas la hoție deci. Cazul colectiv este nimic față de ce va ieși cu povestea coronavirusului. Varful va fi la 1mai si vom avea 50mii pozitivi si vom vorbi de 200 morti la zi. Voi o țineți in continuare cu un maxim de 10mii. Avem țara pe care o meritam.
Raspunde

Sănătatoaiei

Acum 2 ani

Țurcanca (moldoveancă) a înlocuit un moldovean ,Costache cu alt moldovean la Ministerul sănătății.
Raspunde

Calin

Acum 2 ani

Cand vad asemenea comentarii parca nici nu mai imi vine sa las si eu unul , dar ma intreb de ce Alin Bratu le permite .
Raspunde

SR

Acum 2 ani

Din pacate in Romania oamenii cu caracter n-au sanse
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus