Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Elevii de la Liceul de Artă, schimb de experiențe în Spania

Elevii de la Liceul de Artă, schimb de experiențe în Spania

Elevii de la Liceul de Artă au participat, în luna martie, la prima întâlnire a proiectului Erasmus+ “Notes of Europe”. Timp de aproape o săptămâna sibenii au luat drumul Spaniei, unde, alături de elevii din celelalte țări participante, au pregătit un mare concert, au făcut schimb de idei și au legat prietenii.

elevi liceu de arta spania 2

În perioada 12-16 martie, cei patru elevi care au fost aleși să participe la această etapă a proiectului au renunțat pentru câteva zile la programul obișnuit de acasă pentru o nouă experiență în Alicante.  Au avut parte de activități profesionale, au participat la ore de muzică și au fost chiar ei pentru câteva minute profesori. Tinerii artiști din toate țările participante în proiect au susținut împreună un concert pentru care s-au pregătit cu multe ore de repetiții.

Elevii au avut de conceput, împreună cu profesorii lor, un logo și un imn. În competiția în care s-a ales imnul proiectului, România s-a clasat pe locul doi, la doar două puncte de prima țară clasată, Germania. Pe lângă orele petrecute la repetiții au avut timp și să viziteze. Au văzut muzee, un castel, au fost la un spectacol de dans contemporan şi unul de  muzică clasică. În plus, românii au ţinut şi un curs în care i-au învăţat pe ceilalţi câteva expresii în română.

12993008_1007178282696366_1192751356_n

 

Avem o limbă în comun, muzica”

Pentru tinerii artiști experiența a fost una care le-a testat capacitățiile și  i-a făcut să își dea seama ceea ce vor să facă pe viitor. Antonia Vieriu studiază în mod normal pianul, iar în Spania a avut oportunitatea să își exerseze voce făcând parte din cor. Gabriel studiază vioara și spune că i-ar plăcea să cânte  într-o orchestră.

„A fost o experiență foarte frumoasă, mai ales că mie mi-ar plăcea ca pe viitor să cânt într-o orchestră. A fost ceva care pe mine mă pregătește pentru viitor. Mi-a plăcut că am întâlnit și alte nații, din Estonia, Lituania, Turcia. Mi-a plăcut foarte mult chestia asta pentru că toți vorbim limbi diferite, dar avem o limbă în comun, muzica. În seara concertului sala a fost plină, ceea ce îmi demostrează că oamenii încă sunt interesați de cultură”, spune Gabriel Toma, elev participant la schimbul de experienţă.
Fiecare elev a fost cazat la o familie care le-a fost gazdă pe tot parcursul șederii lor acolo. “Am stat la o familie gazdă, nişte oameni foarte primitori. Din punct de vedere muzical ei sunt mai deschişi ca noi, dirijorul cu care am cântat atunci e un om profesionist, dar în acelaşi timp comunica cu toată lumea. În Spania, elevul şi profesorul se tutuie, e o relaţie amicală, iar acest lucru ajută la desfăşurarea activităţii. Am observat ca noi românii suntem cei mai deschişi la schimbare.Ne-am descurcat şi cu limba şi cu tot”, a povestit Ioan Suciu, elev la Liceul de Artă.

elevi liceu de arta spania 5

Sarcina de a crea logo-ul a revenit Cristinei, elevă la grafică. Pentru ea experiența a fost puțin diferită, dar foarte plăcută pentru că a întâlnit muzicieni pasionați de artă plastică și pentru că s-a apropiat mai tare de colegii ei.

“Pentru mine a fost diferit, eu am fost de la arte plastice, de la grafică, am putut să văd din perspectiva mea de artistic plastic cum lucrează ei şi câte eforturi fac. Am rămas impresionată de câtă muncă au depus colegii mei”, ne-a povestit Cristina Pavel.
Proiectul este conceput de o școală de muzică din Italia, iar țările partenere sunt Marea Britanie, România, Cehia, Lituania, Turcia, Estonia, Spania și Germania. Următoarea întâlnirea din cadrul proiectului va avea loc în Cehia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Nicoleta Faghi

Acum 7 ani

Multumim ca scrieti si lucruri frumoase despre elevii Liceului de Arta. Acesti elevi cat si cei premiati la olimpiadele judetene si nationale sunt cei cu care ne mandrim. Astfel de articole ar trebui sa apara mai des in ziarele locale, sa aflam care sunt elevii buni si foarte buni din toate scolile judetului nostru.
Raspunde

Doru Suciu

Acum 7 ani

Felicitari tuturor si mult succes pe mai departe! Tinerii nostri au ceva de spus si de demonstrat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus