Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

Protest în fața Muzeului Brukenthal, împotriva managerului Sabin Luca: ”a fost instituit un regim de teroare”

Protest în fața Muzeului Brukenthal, împotriva managerului Sabin Luca: ”a fost instituit un regim de teroare”

Mariana Rădulescu, contabilul șef al Muzeului Național Brukenthal, a protestat miercuri după-amiază în fața instituției muzeale din Piața Mare a Sibiului acuzând ”un mediu de lucru nesănătos, degradant și distructiv”. Protestul ei este solitar, dar are susținerea și altor angajați ai muzeului, care încă nu și-au asumat deocamdată public poziția. Acțiunea Marianei Rădulescu vine în contextul în care aceasta este parte a unui proces deschis împotriva unei decizii prin care a fost sancționată la locul de muncă, proces în urma căruia a ajuns să fie chemată în fața unei comisii de disciplină, constituită la nivelul Muzeului Național Brukenthal. ”Protestez împotriva abuzurilor la locul de muncă, îndreptate împotriva mea de către dl. prof. universitar dr. Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal care - prin acțiuni frecvente și repetate de jignire, discreditare profesională și umană, injustiție, tratament discriminatoriu, izolare, încercare de intimidare, persecutare în formă radicală - a creat un mediu de lucru nesănătos, degradant, distructiv. Oameni buni! Astăzi sunt eu. Mâine… poate fi oricare dintre dumneavoastră”, scrie pe o pancartă purtată de Mariana Rădulescu. Ea este angajată a muzeului din anul 2002.

protest mariana radulescu contabil brukenthak (3)

Facturi, sesizări despre conflicte de interese

Mariana Rădulescu spune că a ajuns la această formă de protest după ce, în cursul anului trecut, a fost sancționată cu avertisment scris de către managerul Sabin Luca. Acest avertisment a venit ca urmare a unei facturi pe care Mariana Rădulescu ar fi întocmit-o în mod eronat tot în cursul anului trecut. Eroarea de la întocmirea facturii nu a adus prejudicii muzeului în care lucrează, susține contabila șefă. ”Am contestat în instanță sancțiunea deoarece am fost sigură că ar fi doar primul pas dintr-un plan mai amplu. Printre motivele pe care le invoc în instanță împotriva acestei sancțiuni se numără faptul că ea a fost aplicată de către directorul general al Muzeului, funcție care nu există în organigramă, dar și pentru faptul că nu mi s-a luat notă explicativă înaintea aplicării acestei sancțiuni. În plus, acest avertisment scris mi-a fost dat în baza art. 14 din Regulamentul intern, articol care face referire la protecția maternității, deci fără nicio legătură”, spune Mariana Rădulescu. Sancțiunea a fost aplicată și în contextul în care Mariana Rădulescu susține că a transmis mai multe sesizări despre posibile nereguli (inclusiv conflicte de interese) în care ar putea fi implicată o parte a conducerii muzeului.  Ea nu a dorit să dea mai multe detalii despre sesizările depuse spunând că așteaptă ca organele abilitate să demareze verificări.

protest mariana radulescu contabil brukenthak (7)

Comisie de disciplină în Vinerea Mare

În cadrul procesului pe care Mariana Rădulescu l-a deschis la Tribunalul Sibiu împotriva avertismentului scris dat de conducerea Muzeului, în cursul zilei de marți, 19 aprilie 2016, a fost stabilit termen. Mariana Rădulescu a fost prezentă la acest termen, lipsind de la serviciu în prima parte a zilei. ”Mi-am anunțat colega de la secretariat de faptul că voi lipsi. Eu sunt subordonată direct managerului Muzeului, care prin contract nu are un program fix de birou, deci nu am avut cum să îl anunț”, arată contabila șefă. Pentru faptul că a lipsit de la serviciu, Mariana Rădulescu este chemată acum în fața unei comisii de disciplină constituită la nivelul conducerii Muzeului Brukenthal. Potrivit Marianei Rădulescu, aceasta va fi audiată de către comisie în ziua de vineri, 29 aprilie. ”În Muzeu a fost instituit un regim de teroare. Mulți dintre colegii mei sunt morți de frică, nu sunt singură, dar eu am motive suficient de puternice pentru a protesta public. Acum, prin noul Regulament de ordine interioară (adoptat luna aceasta – n.r.) ni s-a interzis să mai facem sesizări care pot afecta imaginea instituției, deci nimeni nu mai poate vorbi nimic fără a risca să fie sancționat. În muzeu se distrug oameni și destine din cauza strategiilor «geniale» pe care managerul general le aplică având sprijinul câtorva oameni care vor să ne îngenuncheze. În opinia mea – și repet, vorbesc doar de opiniile mele – doar zece - 15% din angajații muzeului mai sunt de acord cu politica și modul de lucru al managerului general. Dar nu reacționează nimeni”, spune Mariana Rădulescu.

protest mariana radulescu contabil brukenthak (5)

În tăcere

Protestul a avut loc de la orele 16:00, fiind autorizat de autoritățile locale până la ora 20:00. Peste drum de locul în care Mariana Rădulescu a afișat pancartele, de-a lungul timpului s-au oprit mai mulți oameni, inclusiv angajați ai Muzeului. ”Este un om diabolic. Și-a adus oamenii lui, foști studenți, iar oameni cu experiență au fost îndepărtați. Dar nimeni din instituție nu vorbește din cauza fricii”, a povestit pentru Turnul Sfatului unul din angajați.

Sabin Luca: ”E Săptămâna Mare”

Contactat telefonic de către Turnul Sfatului, directorul Muzeului a spus că nu dorește, deocamdată, să comenteze prea mult situația. ”Eu nu locuiesc în Sibiu, sunt acasă acum, altfel aș fi venit. Prin telefon am aflat de acest protest. Dar acum, eu știu că e Săptămâna Mare la ortodocși și… eu nu m-aș băga în nimic. Săptămâna viitoare vom putea vorbi”, a declarat Sabin Luca.

sabin Luca (2) (Copy) Întrebat și de comisia de disciplină care se va întruni vineri, Sabin Luca a vorbit despre motivele convocării acesteia. ”Eu nu sunt membru al comisiei de disciplină, căci nu am voie. Dar domnia sa (Mariana Rădulescu – n.r.) a plecat de la serviciu fără să anunțe. Nu aș vrea să mă pronunț eu, să se pronunțe judecătorii. Ea a plecat la Judecătorie în timpul serviciului și a lipsit jumătate de zi. Știți că e foarte necesar contabilul șef. Sunt tot felul de lucruri care se întâmplă. Ea a plecat că reprezintă Muzeul la judecătorie, dar Muzeul este reprezentat de jurist. Este o încurcătură totală. Nici nu a cerut că vrea să plece. Ce să zic, e Săptămâna Mare și… Dar e libertate, lumea e liberă să spună ceea ce vrea”, a mai spus Sabin Luca.

protest mariana radulescu contabil brukenthak (8)

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

37 comentarii

Alzara real

Acum 6 ani

Ce se mai aude cu ceramica inscripţionată zisă " scris de acum 40.000 de ani " - singura realizare pe autostrada de la Aciliu ?
Raspunde

Săndel

Acum 6 ani

Nu e deloc surpinzător să aud că Sabin Luca face astfel de lucruri, din puținele contacte cu dânsul mi-am dat seama că este un prost.
Raspunde

dod

Acum 6 ani

inadmisibil! asa ca la opera! dam jos un ministru care a facut treaba ca asa vrea strada! si in cazul de fata la fel! is curios din ce departament e angajatul? imi amintes cum arata muzeul prin 2005...cu acei angajati de prestigiu! profesionisti! da!!! da!!!
Raspunde

baronul

Acum 6 ani

mai bine restituit tot muzeul la sasi decat cu pullaa asta de director
Raspunde

DD

Acum 6 ani

Respecte doamna! Aveti caracter sa va opuneti nedreptatilor.
Raspunde

Alina

Acum 6 ani

Auzi mai Dod( acesta e vreun nume de scena) , in primul rand femeia asta lucreaza la Muzeu din 2002. Asa ca, daca vrei sa arunci cu rahat in oameni( ca numai asa se poate vorbi cu un om de teapa ta), eu zic sa stai pe "fundul"tau. Femeia asta are curaj, e o femeie care a crescut un copil singura si nu a procedat ca toti pupincuristii din zilele noastre,care altceva decat sa isi perie sefii ca sa capete si ei un pic de atentie nu au facut!Asa ca inainte de a-ti mai etala comentariile inteligente pe site-uri , incearca sa conectezi si rahatul ala de creier pe care il ai! Asta asa ca fapt divers,ca mi se pare ca te-ai bagat degeaba in discutia asta despre care nu ai habar! te-as saluta, dar e un efort inutil!
Raspunde

Popescu M.

Acum 6 ani

Alina, nu-l baga in seama pe "sibian" ! Este un misogin care simte o nevoie bolnava sa atace comentariile cititoarelor, mai ales daca sunt si logice si scrise corect !!!
Raspunde

dod e tampit?

Acum 6 ani

Se fac abuzuri grosolane atat in mediu privat cat si la stat. Nu avem legi aspre care sa sanctioneze abuzurile asupra subalternilor, discriminarea, izolarea sociala si persecutia. Acesti "sefi" trebuie sa respecte demnitatea fiecarui om, nu mai suntem in vremea iobagilor asupriti, trebuie sa ne schimbam mentalitatea, sa fim mai solidari si sa nu mai acceptam astfel de "sefi".
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

D-na Alina sau d-ra Alina ai un IQ..peste medie. Dod,nu a făcut referire la respectiva doamna ci la acel angajat. Și ce nu are dreptate cu opera? Poate știe el ceva. Oricum nu a jignit pe nimeni, pe când domnia ta, da. Asa ca nu te obosi prea tare.
Raspunde

Popescu M.

Acum 6 ani

De ce nu te legi de comentariul "baronului" ??? De ce nu te legi de limbajul lui ??? ca de idei, logica sau educatie nu poate fi vorba !...
Raspunde

nina

Acum 6 ani

Bravo doamna, continuati cu protestul,daca aveti dreptate.Asa sunt unii paduchi cand ajung in varful capului.Se vede de la o posta ce hram poarta pletosul ala ratat.Cum sa fie prost Sandel ,doar este doctor, prof. universitar,etc.etc.Dar ca om????De rahat.
Raspunde

adrian

Acum 6 ani

Doamna este nemultumita ca a fost sanctionata (verbal) pentru o greseala de serviciu. Nu inteleg pentru ce se face de toata minunea, exista si alte cai de protest. Cat despre manager, probabil ca multi dintre angajati duc dorul vremurilor in care o zi de munca la muzeu era mai frumoasa decat o zi din concediu. Muzeul s-a schimbat in totalitate cu acest manager in frunte si pentru oras acest lucru este important, nu ca e "teroare" in muzeu
Raspunde

Mariana

Acum 6 ani

Sunt Mariana Radulescu. Se vede ca nu ati inteles nimic din protestul meu. Totusi, acesta e un lucru bun. Se vede ca n-ati fost niciodata abuzat.
Raspunde

Andrei M.

Acum 6 ani

Zic si eu, din afara. O fi adevarat ce zice doamna dar, la firma la care lucrez, se numeste ca esti reprezentantul institutiei atunci cand pleci sa faci ceva mandatat de firma, cu ordin de deplasare. Dumneaei s-a dus in nume personal sa conteste o decizie de serviciu. N-a trimis-o institutia sa faca asta, deci comisia aia in care a fost chemata, e 100% valida si ea nu are dreptate in sensul asta. Ca in Saptamana Mare, ca managerul e cum zice ea, nu stiu. Eu mi-as fi luat zi de concediu fara plata si mergeam decent la Tribunal sa imi demonstrez punctul de vedere vis-a-vis de decizia aia de penalizare (punct de vedere care pare valid).
Raspunde

cetateanul

Acum 6 ani

Ce spui, este un aspect pe care l-am remarcat si eu. Daca o contabila greseste o factura( !!!), e implicata institutia si trebuie sanctionata persoana care greseste.Punct! Daca lucra in privat, era clar concediata. Din pacate, lumea s-a obisnuit ca atunci cand " calca" pe bec" sa dea vina si sa atace persoana ce detine becul. Posibil ca d-na sa fie o persoana deosebita, i-a fost greu in viata, poate; poate sa aiba dreptate pe anumite privinte dar in cazul expus in articol nu are si procedand atat de gresit si-a dat cu posibila dreptate " in gard".
Raspunde

adastra

Acum 6 ani

http://www.plagiate.ro/Comune/inspect.alfa.09.htm Linkul de mai sus spune totul despre manager
Raspunde

gigi contra

Acum 6 ani

Dl Sabin Luca e un mare misogin... De parcă pe dumnealui nu l-ar fi făcut tot e femeie și nu s-ar „dedulci” cu parte femeiască...
Raspunde

gigi contra

Acum 6 ani

Dl Sabin Luca e un mare misogin... De parcă pe dumnealui nu l-ar fi făcut tot e femeie și nu s-ar „dedulci” cu parte femeiască...
Raspunde

opo

Acum 6 ani

batranul asta e de neinlocuit? are contract fara program? face ce vrea, nu vine la muzeu decat cand vrea si o acuza pe o contabila ca a fost la judecatorie?! de ce nu-l da nimeni afara pe cersetorul asta? nu se lauda cu milioane de vizitatori da' cersea bani de la oameni?
Raspunde

nina

Acum 6 ani

Ar trebui verificati toti marii doctori plagiatore, care detin functii de conducere.Cretinul,mai este si conferentiar.Rusine asemenea specimene stau pe banii nostri?
Raspunde

Marcel ionescu

Acum 6 ani

Astfel de lucruri se intampla peste tot din pacate. Uitativa la sefii de sectii din spitale, sunt niste baroni locali. Unii cara din spital la cabinetele private si nimeni nu le face nimic! Faceti putina investigatie dlor jurnalisti si veti fi ingroziti de ce veti afla!
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Sa vedeti ce imbecil e fiul lui Luca :)) Video-ul asta zice tot, habar n-are tancul unde e punctul arheologic ''unde urca terenul'' :)))) OMFG https://www.youtube.com/watch?v=Pi55A3sugUE&list=LL6SEOtSXoQ5X7jvNrYe94Qw&index=529
Raspunde

sarac, da cinstit

Acum 6 ani

Parerea mea este ca a fost bagat in fata. Habar n-are despre ce este vorba, Trist foarte trist. Saraca tara
Raspunde

Je

Acum 6 ani

Saracul, ce sa faca si el il pregateste taticul sa ia locul?
Raspunde

Alter de alteribus ego

Acum 6 ani

De voi toti nu ma vreti, nici macar o lecuta, eu va declar iubirea mea vesnica. I love Brukenthal, mon grand amour, jusque au la fin de fin de siecle.Vive Brukenthal et son grande patron
Raspunde

JOHN DEERE

Acum 6 ani

Doar oamenii puternici reusesc in viata. Mult succes iti doresc si sunt alaturi de tine !
Raspunde

opo

Acum 6 ani

jegurile-s oameni puternici?
Raspunde

Mariana

Acum 6 ani

Buna ziua! Sunt Mariana Radulescu. Daca aveti intrebari, va stau la dispozitie.
Raspunde

adi

Acum 6 ani

Cat curaj aveti doamna .... Pacat de partea asta de lume ca-i locuita de asemenea specimene, fricosi, lasi, mincinosi si cam plecati din tara. Pe vremea bunicilor nostri se lupta pana la ultimul. Succes |
Raspunde

Mariana Radulescu

Acum 6 ani

...multumesc tuturor care si-au spus punctul de vedere aici, oricare-ar fi fost el! asta inseamna ca protestul meu a fost luat in serios! Sarbatori linistite si binecuvantate va doresc!
Raspunde

interogatorul

Acum 6 ani

1Cunoasteti ca dl Luca este unul dintre cele mai importante personalitati ale societatii romanesti Mare Maestru al MLNaR, director al MNB, membru in doua comisii nationale ale MC,invitat la receptia data de presedintele Johannis la preluarea mandatului semn al aprecierii pe care a manifestat-o si la disputa cu minsitrul Barbu, ca in 20 de ani a urcat de la statutul unui muzeograf de provinice la pretentiile de intra intre"nemuritori"?? 2.cum poate o asemnea personalitate sa fie acuzat de o colaboratore importanta, cea care gestioneaza finatele muzeului?? 3.ce atitudine ati luat atunci cand directorul a transporat acasa pavajul dintr-o curte a muzeului si a accepatat sa fie platita o suma greu de justificat pentru reamenjarea expoziţiilor, cand a cheltuit sume nejustificate pentru deplasari cu masina,pentru amenajarea unor spatii care nu apartin MC sau a angajarilor discretionale ? in ce fel a abuzat de D-voastra, ca si ordonator de credit prin cheltuiele nejustificate, ca si coleg sau superior?? comportamentul Domniei Sale este cel adecvat functiei, institutiei, gradului universitar?? ati anuntat MC de abuzuri si comportament dictatorial??
Raspunde

Mariana Radulescu

Acum 6 ani

...vad ca stiti multe lucruri si ma bucur ca e asa! intr-o zi, cand o sa pot vorbi, poate o sa se lamureasca multe ! pana atunci, va invit sa va uitati pe declaratiile de avere de pe site-ul ANI, atat la mine cat si la dl. Luca ! si , dupa ce cititi, sa-mi spuneti si mie ce facultate trebuie sa faca un om si cate mii de ore trebuie sa aiba o zi ca sa castige, in medie, 25.000 lei/luna....net! in conditiile in care nu prea da pe la locul de munca de unde castiga cam 100.000 lei/an. Sarbatori luminate va doresc!
Raspunde

Mariana Radulescu

Acum 6 ani

...iar in legatura cu ministrul Barbu, stia cu o zi inainte ca a fost suplimentata fila de buget, totusi a organizat conferinta de presa! atunci, aveam trei variante: sa zic ca stia de suplimentare, sa tac sau sa nu merg la conferinta de presa! am fost lasa! am preferat- sa nu merg la conferinta! dumneavoastra ce-ati fi facut?
Raspunde

perplex

Acum 6 ani

Cunosc oameni care abia daca au timp sa-si faca norma dupa 10 ore de lucru si abia daca isi platesc taxele cu cei 800-900 lei lunar, unii intelectuali fiind . Nu toti au personalitatea cameloeonilor politici, 25000 lei pe luna ? Este strigator la cer . cate joburi ocupa acest stimabil domn la stat ?
Raspunde

Mariana Radulescu

Acum 6 ani

Domnule ...nu doar dumneavoastra sunteti perplex! uitati-va pe declaratiile de avere! sunt atat de relevante incat orice intrebare pare de prisos!...
Raspunde

babu

Acum 5 ani

Babu - cel mai mare magar din lume
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus