Duminică,
21.04.2024
Partial Noros
Acum
6°C

Chirurgia umărului, promovată de ortopezii SCJU Sibiu

Chirurgia umărului, promovată de ortopezii SCJU Sibiu

Dr. Mihai Roman a reprezentat Spitalul Clinic Județean și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu la cel mai important curs de chirurgia umărului din Romania „AAOS-Romania Comprehensive Shoulder Course”, care a avut loc, între 21-22 aprilie, la Timișoara.

La acest eveniment, Dr. Mihai Roman a reprezentat Spitalul Clinic Județean si Universitatea Lucian Blaga din Sibiu în calitate de lector/instructor. Medicul sibian este, alături de alți cinci colegi din centrele Universitare tradiționale (Cluj, București, Craiova și Timișoara), membru în echipa selecționată de Academia Americană a Chirurgilor Ortopezi (AAOS) care derulează un important proiect în domeniul chirurgiei umărului în Romania.

ortopezi la curs

AAOS este reprezentată în acest program de către prof. dr. Guido Marra (Coordonatorul programului de chirurgia umărului, NorthWestern University, Chicago) și dr. William Stetson (Președintele Comitetului de programe internaționale al AAOS, Stetson&Powell, Los Angeles). Cursul a atras un număr de 75 de medici ortopezi din toata țara, dornici de a-și completa și extinde cunoștințele în domeniul patologiei umărului.

“Acest program are ca scop principal constituirea unui grup omogen și consistent de specialiști români, care să posede cunoaștere avansată în domeniul chirurgiei umărului și care să poată transmite cunoștințele acumulate în spațiul romanesc. Proiectul Academiei Americane este creat pentru a produce efecte și după încheierea acestuia anul viitor. De fapt majoritatea cursurilor instrucționale de acest an le-am ținut noi, iar obiectivul final este să putem desfășura asemenea cursuri independent, la un moment dat. Pe de altă parte, dezvoltarea acestei subspecialități - chirurgia (artroscopia) a umărului  - trebuie să continue. Numai așa putem să oferim pacienților noștri îngrijirile medicale corespunzătoare”, a declarat dr. Mihai Roman.
Despre subiectele abordate, medicul sibian a precizat: “Au fost atinse toate temele majore - fracturile humerusului proximal, instabilitățile de umăr, leziunile tendoanelor coafei rotatorii, artroza, etc. Fiecare subiect a fost abordat prin cursuri și prezentări video. Participanții au apreciat foarte mult discuțiile de caz unde grupuri mici conduse de lectori au dezbătut cazuri clinice diverse. Au fost prezentate ultimele tehnici chirurgicale, iar medicii interesați au exersat pe modele de umăr din plastic”.

ortopedie

În afara cursului propriu-zis, echipa de șase lectori a beneficiat de un training special (train the trainers) în cele trei zile premergătoare. În cadrul evenimentului au fost, de asemenea, consultați numeroși pacienți cu patologie complexă la nivelul articulației umărului. Specialiștii americani și-au oferit toată disponibilitatea și expertiza pentru rezolvarea acestora.

“Au fost două zile lungi de consultații în care am reușit să vedem aproape toată patologia umărului împreună cu dr. Marra si dr. Stetson. Sperăm că prin acest efort i-am ajutat, pe cei 28 de pacienți consultați, cu sfaturi medicale cât mai bune. Patru pacienți au venit la Timișoara la recomandarea mea, așa încât sper să pot urmări evoluția lor și pe viitor. Această inițiativă a fost realizată pentru a depăși cadrul teoretic al cursului și pentru a putea ajuta in mod concret cât mai mulți dintre pacienții noștri. Acesta este de fapt scopul final al tuturor demersurilor noastre și al efortului nostru de a ne pregăti cât mai bine”, a concluzionat dr. Mihai Roman.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Klaus

Acum 7 ani

N-a stiut Johanus de asta, ca se opera aici nu la Buc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus