Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
1°C

Dezinfectanții diluați, folosiți și în spitalele din Sibiu: la Pediatrie, Spitalul CF, la Mediaș și la Spitalul Militar

Dezinfectanții diluați, folosiți și în spitalele din Sibiu: la Pediatrie, Spitalul CF, la Mediaș și la Spitalul Militar

Cel puțin cinci spitale din Sibiu au folosit, în ultima lună, produse dezinfectante furnizate de Hexi Pharma Co SRL, firma ale cărei produse se dovedesc – în urma unor anchete ale jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor – a conține antiseptice într-o concentrație mult mai mică decât cea înscrisă pe etichetă. În unele cazuri și de zece ori mai mică.

Săptămâna trecută, Spitalul militar a achiziționat 20 de bidoane de câte cinci litri de Hexio Sept AF (Thor), un dezinfectant ”concentrat” (ghilimelele redacției) pentru dezinfecția suprafețelor și a microaeroflorei. În aceeași zi de vineri a săptămânii trecute (potrivit datelor publicate pe SEAP), Spitalul Militar din Sibiu a mai cumpărat 40 de flacoane de câte un litru cu săpun dezinfectant preoperator, produs de Hexi Pharma Co SRL.

Cu o zi mai devreme, de la același producător Hexi Pharma Co SRL, în depozitele Spitalului de psihiatrie din Sibiu au mai intrat 18 flacoane de câte un litru cu săpun dezinfectant pentru mâini și tegumente, dar și 25 de litri de dezinfectant Hexio Sept AF, destinat dezinfecției și curățirii suprafețelor din blocul alimentar. Tot Spitalul de Psihiatrie a mai achiziționat alți 21 de litri din același tip de dezinfectant cu aceeași destinație în ziua de 20 aprilie 2016.

În prima parte a acestei luni, Spitalul General CF din Sibiu a achiziționat 16 litri de Hexio sept AF, iar luna trecută cei de la Spitalul municipal din Mediaș au mai zece litri din același dezinfectant suspectat acum de o concentrație extrem de redusă față de cea trecută pe etichetă.

În fine, luna aceasta, Spitalul clinic de pediatrie din Sibiu a cumpărat 60 de litri de săpun dezinfectant produs de Hexia Pharma Co SRL, 160 de litri de dezinfectant ”concentrat” (ghilimelele redacției) pentru dezinfecția suprafețelor și a microaeroflorei și 160 de litri de săpun cu lichid dezinfectant pentru mâini și tegumente de la același producător.

”Am făcut autocontroale”

Managerul Spitalului clinic de pediatrie Sibiu, Alexandru Mihuț, spune că în urma dezvăluirilor apărute în presă (dar și înainte), reprezentanții spitalului au efectuat o serie de autocontroale. ”Noi facem des autocontroalele pe dezinfectanți. Nu luăm astfel de produse doar de la Hexi Pharma, luăm și de la alte firme, pentru că noi merge pe principiul rotației acestor dezinfectante, deoarece microbii se «obișnuiesc» cu acestea. În această situație am făcut autocontroale destul de des și nu am avut probleme dificile, deosebite. Dar noi nu putem verifica concentrația dezinfectantelor”, spune Mihuț.

”Autocontroalele sunt făcute de epidemiologul nostru, de specialiștii noștri în laboratoarele noastre. În aceste controale sunt verificate dacă aceste produse sunt eficiente sau nu, conform instrucțiunilor. Nu au fost probleme până acum”, Alexandru Mihuț
În urma dezvăluirilor din presă, managerul spitalului pentru copii spune că aceste autocontroale au fost reluate și dublate de un control al Direcției de Sănătate Publică Sibiu. ”Ieri (joi – n.r.), în urma ordinului Direcției de Sănătate și a Ministerului Sănătății am făcut din nou autocontrol pe toate biocidele folosite în spital, iar azi au venit și cei de la DSP în control. Așteptăm rezultatele atât pentru control, cât și pentru autocontrol”.

Substanță activă diluată de zece ori

Jurnalistul Cătălin Tolontan a arătat, ieri, că Glutaraldehida - substanța activă folosită în Supraspet, produs pentru dezinfecție al Hexi Pharma SRL – are o concentrație diluată de zece ori (1,17% față de 12% cât scrie pe etichetă), în timp ce clorură de didecildimetil amoniu este diluată cu 30% (concentrație de 7% pe etichetă și de 4,99% în urma rezultatelor de laborator). Ancheta celor de la GSP a pornit în urma unei sesizări a unui fost angajat al Hexi Pharma SRL, care în decembrie 2015 a transmis jurnaliștilor rețetele de producție pentru Suprasept și pentru Thor, rețete potrivit cărora cei doi dezinfectanți se produc diluat. Potrivit sursei celor de la GSP, diluarea substanței active este o procedură aplicată și în producția altor dezinfectanți. Produsele celor de la Hexi Pharma Co SRL au fost/sunt folosite în 2.000 de săli de operație din România.

Sursa foto: tolo.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

adela

Acum 6 ani

la spitalul general cf Sibiu, e jale infectiile sunt la ele acasa actuala conducere, total dezinteresata de sanatatea publica, e in afara cadrului legal, pacientii pe langa faptul ca sunt tinuti in temp. de minus grade Celsius, sunt si infectati cu tot felul de bacterii liliana coldea, manager maria Stefan, director financiar contabil dragos dadirlat, director medical personalul medical pleaca pe capete constienti fiind de riscul care exista
Raspunde

Agentul 009

Acum 6 ani

Sa vina Streza ,cu Mertanu'plin cu bidoane de apa sfintita, sa dezinfecteze!Reusita 110%!
Raspunde

Andrei

Acum 6 ani

ai grija ca-ti iei blestem
Raspunde

xyz

Acum 6 ani

:))) se spune o rugaciune sau un blestem (depinde de cheful general) de catre streza si gata! cine mai are nevoie de dezinfectanti?
Raspunde

David Werner

Acum 6 ani

SB E TOT IN RO
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus