Sâmbătă,
22.06.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Numele din spatele agendelor Culturală, Sportivă și Comunitară

Numele din spatele agendelor Culturală, Sportivă și Comunitară

Mai bine de două milioane de euro (9,63 de milioane de lei) au fost alocate, în acest an, de Consiliul local Sibiu pentru cele peste 150 de proiecte selectate pentru a face parte din agendele Culturală, Sportivă și Comunitară. Turnul Sfatului a rearanjat aceste proiecte în funcție de numele care stau în spatele fiecărui beneficiar de fonduri publice nerambursabile. Fonduri care ajung a fi folosite atât de jurnaliști din Sibiu, cât și directori din subordinea Primăriei, de exemplu.

Cele aproape șase milioane de lei pentru Agenda culturală, puțin peste trei milioane de lei pentru Agenda sportivă și aproape 500.000 de lei pentru Agenda comunității sunt sume care au fost alocate din bugetul orașului, în aceeași proporție, și anul trecut. La fel, proiectele selectate pentru cele trei agende sunt, în marea majoritate, aceleași. Pentru unele dintre proiecte, numele ”din spate” sunt cunoscute publicului: Hilarius Johannes Konstantin Schmidt sau Dumitru Budrala sunt două exemple în acest sens, pentru festivalul de jazz, respectiv cel de film documentar. Însă pentru majoritatea proiectelor, numele ”din spate” sunt necunoscute sibienilor de rând, având în vedere că pe listele făcute publice de administrația locală apar doar denumiri de asociații, fundații sau societăți comerciale. Prin urmare, am căutat în Oficiul Național al Registrului Comerțului și în Registrul național al ONG-urilor din România, pentru a reordona cele trei Agende în funcție de numele persoanelor care, în cele din urmă, utilizează banii publici.

”Liderii”

515.000 de lei este suma pe care Consiliul Local Sibiu a alocat-o celor patru proiecte care au în comun numele lui Tiberius Marian. Devenit cunoscut în Sibiu pentru proiectul Media Music Awards (care este susținut anul acesta cu 350.000 de lei prin Asociația Media Music Awards), Tiberius Marian este și președintele Asociației Viitorul Muzical, care a primit 35.000 de lei pentru ediția a patra a proiectului Șlagărele României. Totodată, Tiberius Marian este și unicul asociat al Star Media Events SRL, societate care primește 70.000, respectiv 60.000 de lei de la Primărie pentru a organiza Obor Fest, respectiv Festivalul Familiei. Aproape de suma alocată proiectelor lui Tiberius Marian este și Dumitru Budrala. Prin intermediul fundației sale – Astra Film - și a studioului din cadrul CNM Astra, pe care îl conduce, Budrala primește anul acesta 300.000 de lei pentru organizarea Astra Film Fest și alți 200.000 de lei pentru un proiect nou – Sibiu 825. Iar dacă luăm în calcul și cei 30.000 de lei alocați Fundației Astra Film pentru proiectul ”Sibiul văzut de liceeni”, finanțat prin Agenda comunității, Dumitru Budrala devine ”lider” al alocărilor din bugetul orașului. În fine, ultima treaptă a podiumului alocărilor financiare pe Agenda culturală este ocupată de numele Codruței Vulcu, cea care a creat la Sibiu ARTmania Festival. Prin intermediul societății pe care o administrează și o deține în proporție de 95% - ARTmania Events SRL -, Codruța Vulcu gestionează 350.000 de lei, din bani publici.

Presa locală se apropie de milion

878.000 de lei. Este suma totală alocată anul acesta numelor din presa locală prin intermediul agendelor Culturală și Comunitară. 250.000 de lei (din care 150.000 pentru expoziția de fotografie Focus și restul pentru festivalul de muzică alternativă Focus) merg către Asociația Focus Sibiu, al cărei președinte este Sebastian Marcovici. El este fotograf al cotidianului Tribuna, dar realizează fotografii la diferite evenimente și pentru Primăria Sibiu. Pe locul doi la capitolul ”bani pentru proiecte din presă” este Asociația Sibiul de odinioară, al cărei președinte este Dragoș Popescu – cel care coordonează site-ul Ora de Sibiu. Asociația lui Popescu primește 140.000 de lei pentru evenimentul Sibiul de odinioară și 60.000 de lei pentru proiectul Sibiu VinFest.

Cotidianul Tribuna – prin Casa de presă și editura Tribuna SRL – are alocați anul acesta 180.000 de lei pentru ediția a doua a evenimentului Tribuna Music & More. Societatea care editează Tribuna este controlată în proporție de 99,5% de către Ilie Carabulea, prin intermediul Atlassib SRL. Asociația Sibiu 1191, în care este prezent jurnalistul de televiziune Răzvan Marcu, gestionează anul acesta 158.000 de lei, din banii publici: 100.000 de lei pentru Sibiu 825 – Infinite love și 30.000 de lei pentru Lighting Sibiu (ambele la a doua ediție). Pe Agenda comunitară, aceeași asociație mai primește 28.000 de lei pentru proiectul Vecinătatea Activă. Ziarul pe care tocmai îl citiți – Turnul Sfatului – gestionează un buget de 60.000 de lei alocat proiectului ”Concertul de Crăciun Johann Strauss Ensemble”, eveniment organizat din 2006. Banii sunt alocați Asociației de Bun Gust, asociația care editează ziarul Turnul Sfatului și din care fac parte jurnaliștii acestui ziar (Traian Deleanu - președinte). În fine, 20.000 de lei sunt alocați prin Agenda culturală societății Media Communications SRL, deținută și administrată de Laurențiu Străuț, director editorial al revistei lunare Profil Cultural. Societatea primește cei 20.000 de lei pentru evenimentul Piano Rock’s, ajuns la a treia ediție. Alți 10.000 de lei sunt alocați proiectului ”Sibiul cultural, comunicativ și comunicator IT&C”, derulat de Fundația Lobbyart, al cărui președinte este Adrian Popescu, jurnalist al cotidianului Tribuna.

La sport găsim șefi din Primărie

Din cele 3,18 milioane de lei împărțite proiectelor de pe Agenda sportivă, cea mai mare sumă – 550.000 de lei – merge către CSU Sibiu prin intermediul Asociației Baschet Club Sibiu, al cărei președinte este Horațiu Floca. Asociația Club Sportiv Aria, al cărei președinte este Maria Ciolan - soția omului de afaceri Ioan Ciolan (Ambient) - are alocații totale de 360.000 de lei: 10.000 pentru Cupa Aria la tenis de masă și 250.000 de lei pentru Raliul Sibiului. Pe locul trei din această Agendă este proiectul Asociației Club Sportiv Sibiu Sport Project – Turul Ciclist al Sibiului – care primește 350.000 de lei. Asociația îl are drept președinte pe Gheorghe Adrian Aldea, care este șeful Poliției Locale Sibiu, instituție aflată în subordinea Primăriei Sibiu.

Notă: În urma publicării articolului, Adrian Gheorghe Aldea a transmis redacției o copie după o încheiere civilă din 2014, potrivit căreia acesta se retrage din Asociația Club Sportiv Sibiu Sport Project, noul președinte fiind Cosmin Costea.

Iar pe locul patru, din punctul de vedere al alocărilor pe Agenda sportivă, este Asociația Fotbal Club Hermannstadt. Aceasta îl are președinte pe Teodor Birț, director al SC Piețe Sibiu SA, societate a Consiliului local Sibiu. Asociația respectivă a primit 40.000 de lei pentru Cupa municipiului Sibiu la minifotbal și 300.000 de lei pentru pregătirea și participarea echipei FC Hermannstadt la diferite competiții. Merită remarcată și prezența Asociației Club Sportiv Tenis Club Pamira, al cărei președinte este Marius Vecerdea, un apropiat al fostului primar Klaus Iohannis. Asociației respective i-au fost alocate 250.000 de lei pentru turneul Sibiu Open 2016 și 5.000 de lei pentru proiectul Sport pentru copiii din școli și licee.

… și altele

Agenda comunității are pe primul loc Fundația Heritas, al cărei președinte este Michael Engel. Fundația este un partener al Primăriei în diferite proiecte (cum ar fi realizarea noii Strategii de dezvoltare a Sibiului) și primește anul acesta 28.000 de lei pentru proiectul O comunitate pentru Orașul de Jos și 22.000 de lei pentru Școala de vară Cibin. De precizat că, în trecut, din Fundația Heritas a făcut parte și secretarul Primăriei Sibiu, Dorin Nistor.

Din prezențele pe cele trei agende mai merită remarcată cea a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, căreia îi sunt alocate 248.000 de lei pentru șapte proiecte înscrise pe Agenda Culturală: Gaudeamus (60.000 de lei), Gastronomia tradițională locală (30.000 de lei), Mijloace tradiționale de comunicație și transport (30.000), Noaptea cercetătorilor (8.000), Sibiu – capitală universitară (80.000), Microstagiunea școlii de teatru sibiene (20.000), respectiv Toamna studențească (20.000).

Cinci proiecte au fost selectate pentru Agenda culturală și în cazul Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu, condusă de Eugen Iordănescu (moderator al dezbaterilor publice organizate în ultima perioadă de Primăria Sibiu). Bugetul total alocat Camerei este de 155.000 de lei: 40.000 pentru festivalul ”Sibiu, dulce Sibiu”, 40.000 pentru ”Sibiu Book Festival”, 15.000 pentru Festivalul Grădinilor și 60.000 pentru Smart Park. Salonul Auto Sibiu are alocații bugetare zero, dar este inclus în Agenda culturală pentru a primi gratuit spațiul Pieței Mari.

Reguli

Proiectele care primesc finanțare de la bugetul local al Sibiului prin cele trei agende sunt selectate de trei comisii a căror componență este stabilită prin decizie a primarului orașului (criteriile de selecție sunt enumerate în ghidurile de finanțare). Aceeași comisie face și propunerile de alocări bugetare, pe baza proiectelor depuse de operatori. Consiliul local Sibiu este cel care, prin vot, aprobă aceste finanțări nerambursabile. Banii sunt alocați cu condiția ca proiectele să nu fie generatoare de profit. Echipele de implementare pot fi plătite cu o sumă egală cu cel mult zece procente din alocațiile financiare nerambursabile.

Descarcă aici:

Numele din spatele Agendei comunitatii 2016

Numele din spatele Agendei culturale 2016

Numele din spatele Agendei sportive 2016

Who's who? Agenda culturală

Agenda culturala 2016_Page_01 Agenda culturala 2016_Page_02 Agenda culturala 2016_Page_03 Agenda culturala 2016_Page_04 Agenda culturala 2016_Page_05 Agenda culturala 2016_Page_06 Agenda culturala 2016_Page_07 Agenda culturala 2016_Page_08 Agenda culturala 2016_Page_09 Agenda culturala 2016_Page_10 Agenda culturala 2016_Page_11 Agenda culturala 2016_Page_12 Agenda culturala 2016_Page_13 Agenda culturala 2016_Page_14 Agenda culturala 2016_Page_15 Agenda culturala 2016_Page_16 Agenda culturala 2016_Page_17

Who's who? Agenda sportivă

Agenda sportiva 2016_Page_1 Agenda sportiva 2016_Page_2 Agenda sportiva 2016_Page_3 Agenda sportiva 2016_Page_4 Agenda sportiva 2016_Page_5 Agenda sportiva 2016_Page_6 Agenda sportiva 2016_Page_7

Who's who? Agenda comunității

Agenda comunitatii 2016_Page_1 Agenda comunitatii 2016_Page_2 Agenda comunitatii 2016_Page_3 Agenda comunitatii 2016_Page_4 Agenda comunitatii 2016_Page_5 Agenda comunitatii 2016_Page_6

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

jinariu

Acum 8 ani

Cel mai bun articol publicat de ts! Bravo! De 3 ori bravo... Ati omis cativa dar e un inceput bun!
Raspunde

elonora

Acum 8 ani

in sfarsit o mostra serioasa de jurnalism! desi nu a necesitat vreo investigatie complicata-datele sunt totusi publice si de pe "surse"-e un adevar simplu si corect. la mai mare!
Raspunde

DonJuan

Acum 8 ani

Suma multa prea mare pentru un raliu al sibiului. Baschetul care aduce sibienii la sala week-end de week-end a primit o suma infima. 120 de mii euro pentru un astfel de club este masaj la un picior de lemn. Singura echipa de club care reprezinta orasul in prima liga ar fii trebuit sa obtina un minim de 250 - 300 de mii euro. Trist !!!
Raspunde

Suporter CSU

Acum 8 ani

Nu inteleg de ce pentru fotbal s-au dat 300.000 lei (divizia a 3-a) iar pentru baschet (liga nationala) 450.000 lei? Credeti ca echipa de fotbal poate strange in tribune in medie 1000-1500 de spectatori cati vin la baschet? Pacat ca nu sustine primaria o echipa care merita, care a dovedit ca se poate face performanta.
Raspunde

Vivi dragan

Acum 8 ani

Echipa de fotbal e in liga 4, iar cand vointa a jucat cu steaua au fost 17000 de spectatori deci cam de 10 ori decat la un meci de basket. Problema nu sunt bani dati la fotbal ci bani putini dati la basket. Decat sa se dea bani la tenis unde la marele turneu vin la finala cam 40 de spectatori doar ca marele vecerdea este finul presedintelui iohannis sau pe la alte sporturi unde publicul tinta este tot ca la tenis mai bine se dadeau bani la basket.
Raspunde

vampirul banilor publici

Acum 8 ani

o investigatie jurnalistica serioasa pe tema banilor publici alocati EVENIMENTELOR culturale, sportive si comunitare din oras, ar fi luat la rand pe TOATE, chiar si cele care se organizeaza prin institutiile finantate direct prin primarie cum este Festivalul de Teatru, care este un eveniment cultural de 10 zile, Iar de la primarie primeste numai pentru acest eveniment 2 milioane EU, adica 10.000.000 de lei, adica mai mult decat toate peste 100 de evenimntele culturale, sportive si comunitare finantate prin agende in Siibiu TOT ANUL.
Raspunde

Florin Iacob

Acum 8 ani

In sport cel mai reprezentativ club este CSU.Nu vreau sa spun daca aceasta suma e mare sau mica important ca exista si toate echipele se bazeaza in oarecare masura pe aceste sume.Ce trebuie sa faca primaria sa ajute mai mult sportul sibian si in primul rand echipa fanion a orasului este sa insiste pe langa marile companii care activeaza in acest oras si sa le faca sa inteleaga ca au o datorie macar morala fata de iubitorii sportului sibian.
Raspunde

Oare

Acum 8 ani

Nu Primăria trebuie sa insiste, managerii cluburilor trebuie sa prezinte un program in care sa fie vorba de echipe(nu echipa) la nivel mini, juniori(toate categ.)de unde an de an sa vina minimum unul doi jucatori spre echipele mari.Dar pentru asta trebuie timp si răbdare, iar unii din beneficiarii finanțărilor nu au făcut acest lucru din capul locului.Si peste un an doi nu o sa mai fie nici amărâtele astea de cifre de la Primărie.Apropo, la ce mai trebuie manageri pentru Finanțări din banii noștri?
Raspunde

Gilu

Acum 8 ani

FELICITARI PENTRU ARTUCOL! Nu sunt de acord cu multe "proiecte" dar apreciez ce face Turnul Sfatului. Bravo pentru deschiderea voastra; aveti numai de castigat gandind asa...
Raspunde

Don Juan

Acum 8 ani

Defapt la conducere se afla tot acelasi om care se ocupa si pana acum de strangerea maruntisurilor. Pana la urma unde e transparenta din acest an ? Astept sa faca o conferinta de presa in care sa ne expuna ce buget a avut clubul CSU , cine a ajutat si cu cat...in cazul asta....mai aduci 10 sponsori...defapt nu ii aduci tu , vin ei singuri cand vad ca sa schimbat ceva in mentalitatea primitiva si de capuse a celor care au condus clubul. PS : Astept ca vitelul ala de Catalin sa nu mai suga de la clubul CSU....o suppt destul. Cand ala dispare de la CSU atunci dau si eu 1000 euro pe luna. Pana atunci sa se spele cu el pe cap.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus