Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Frica și rutina

La orice subiect important mă uit pe ziar văd și o posibilă explicație: rutina și frica de a vorbi asumat. De la mămicile care se plâng de felul cum sunt tratați copiii, dar și ele, la Spitalul de Pediatrie, la felul în care s-a furat din Parcul Sub Arini pentru o parcare privată, sau moartea fotbalistului Ekeng, vorbim de aceeași situație: rutina. Obiceiul prost, scurtătura care ucide în cele din urmă. Și spaima de a vorbi cu nume și prenume. Și fapte, nu povești.

Ne-am învățat să fim lași în majoritatea timpului și să avem accese necontrolate de furie, doar atunci când suntem în haită. Și de aici un mic circ, după care se așterne iar liniștea. Și pe bună dreptate, pentru că analizând, vei vedea că n-a fost decât o abrambureală în care au vorbit toți ce le-a trecut prin minte și niciunul n-a notat nimic. A fost show.

Să luăm cazul mamelor nemulțumite de felul cum se tratează copiii la Spitalul de Pediatrie. Un subiect care a răbufnit a nu știu câta oară printr-o anonimă. Nu dați cu pietre în ziariști. Ca să ai un caz, o situație, trebuie să ai niște personaje. Din imensul grup de mame care și-au lăsat copiii acolo, în acel spital, cu ochii în lacrimi, nici una nu-și asumat până acum un demers până la capăt, decât foarte târziu. Nu știu dacă e frica de răspundere, timiditatea, sau eternul ”da, de ce să ies eu în față?” Din acest motiv, nici un demers nu va fi luat în serios. Doctorii, managerii, cei responsabili se vor acoperi mereu cu acel: ”sunt niște adrese anonime”. Dacă e ceva serios, atunci să ne asumăm! Până atunci, vorbim pe Facebook. O inflamare inutilă și neperformantă. Vă răcoriți citindu-vă în grup, dar mai departe copiii voștri revin de acolo tot zombie.

Felul în care se dau sau nu se dau autorizații de construcție în Primăria Sibiu nu este de ieri, de azi, un caz de presă. Dar până acum foarte puțini au avut tăria de a spune răspicat ceva. Cu nume, adresă și tot ce trebuie. De ce? Pentru că e bine să lași peste tot un loc de ”bună ziua”, după cum spune tradiția românească. Nu. Dacă pute, atunci trebuie să spunem răspicat asta. Dar câți își asumă? Până atunci vom vorbi diluat despre subiecte în care citați sunt ”oameni de afaceri”, ”antreprenori” ori ”juriști”. De cine vă e frică? De o tanti care semnează acte în funcție de fazele lunii sau de un întreg sistem? Așteptați până iese la pensie dacă vina o poartă ea. Sau mutați-vă în alt oraș dacă sistemul e corupt și vă e frică să luați atitudine. Sau așteptați până prinde cineva un fir și scrie. Și apoi încolonați-vă în spatele literelor altora. Și va rămâne o problemă singulară, izolată. Nu o problemă a unui oraș.

După moartea dinamovistului Patrick Ekeng se vorbește despre un ”Colectiv” al sportivilor. Despre felul în care se parafează actele medicale și de cum se desfășoară tot sistemul medical din domeniul sportului de performanță. În cât timp vom intra apoi din nou în rutină? Își dau cu părerea tot felul de specialiști în medicină sportivă, doctori de urgență din umbra anonimatului. Trebuia lăsat pe teren, trebuia dus mai repede la spital. O isterie din care nu se va învăța nimic. Pentru că e o altă analiză făcută pe genunchi, de fațadă. Încă o ocazie de a reforma ceva, înecată românește în mâl.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Cristian

Acum 7 ani

Va spun de ce le este frica tuturor sa iasa in fata!!! Orasul este mic si controlat de "mai marii": carabulea, iohannis si gașca (toti cei numiti de el peste tot, inclusiv managerii d sputale), gradinaru, toata mafia transpartinica, etc. Luam exemplul mamicilor. Eu si sotul avem o firma, nemulțumiți de spital facem reclamații, conducerea da un telefon "cine sunt bah aia? A da? Nu poti trimite niste controale pe ei?" Doua trei telefoane si s-a rezolvat! Sau suntem angajați pri firmele din Sibiu: doua trei telefoane si ai ramas fara loc de munca! Deranjezi stupul, nu se știe cu ce înțepături te alegi! Asta se întâmplă absolut peste tot!!! In toate domeniile, la nivel național! Este frica zilei de mâine! Asta inseamna sa te conducă o mafie!!
Raspunde

Cristian

Acum 7 ani

Pfff...ce spun eu si înțeleg ei! Erau niste exemple. Nu v-ati luptat voi pentru respectarea legii cat am făcut-o eu. Explicațiile de mai sus le-am pit in discuții. Sa ma spun ca mi s-a spus ca-s prost ca merg la proteste, ca poate iese cu bataie si am familie de întreținut? Asa se gândește, așa am auzitns o nație apatică. Mai bine mergem sa vedem un festival al luminii, decat sa iesim in stradă ca ne omoară cu coruptia lor. Deci nu stiu care e mai prost :(
Raspunde

Cristian

Acum 7 ani

Pfff...ce spun eu si înțeleg ei! Erau niste exemple. Nu v-ati luptat voi pentru respectarea legii cat am făcut-o eu. Explicațiile de mai sus le-am primit in discuții cu cei din jur. Sa mai spun ca mi s-a spus ca-s prost ca merg la proteste, ca poate iese cu bataie si am familie de întreținut? Asa se gândește, așa am ajuns o nație apatică. Mai bine mergem sa vedem un festival al luminii, decat sa iesim in stradă pentru ca ne omoară cu coruptia lor. Deci nu stiu care e mai prost :(
Raspunde

Adrian Mihai

Acum 7 ani

Uite și la prostul acesta. Îi este frică de Iohannis și Carabulea. Domnule, fără sânge în instalație ești doar un sclav. Ai găsit scuza: Carabulea și Iohannis. Ești ordinar. Îți meriți soarta.
Raspunde

@Adrian & Cristian

Acum 7 ani

Nu reusesc sa imi dau seama care dintre voi doi este mai sclav ...
Raspunde

klaus

Acum 7 ani

Aline, Nu v-am vazut niciodata sa faceti ceva concret. Adica ceva finalizat dus pana la capat. Din punctul tau de vedere ai scris si atat. Punct. Nu te mai intereseaza. Pupati si voi la buci pe unde puteti. Daca se facea presa aproape ca la nivel central azi Neamtu de la pediatrie nu mai era, Klaus nu mai era presedinte. Dar in Sibiu chiar si voua va este frica sa ziceti ceva pentru ca ati muri de foame atata vreme cat voi traiti tot de acolo.
Raspunde

CSB

Acum 7 ani

Frica vine din necunoastere - in cazul asta necunoasterea unor pasi birocratici, unor feluri din ce in ce mai alambicate de a-ti rezolva o problema. Nimic nu se face simplu: nu deschizi sau inchizi o firma simplu, nu platesti un impozit, nu vinzi o masina, nu iti internezi un copil - nimic. Si frica vine ca la fiecare pas din asta depinzi de un om - nu un sistem, nu o lege, nu un proces de inteles, ci de omul din fata ta. No, daca l-ai suparat vreodata cu ceva, copilul tau sta la usa si sufera, si tu nu ai ce face, in timp ce omul din fata ta te refuza. Cu toate ca logic, normal, omenesc ar fi sa iti consulte copilul... Umbla pe net zilele astea un film cu o doctorita care refuza sa consulte un copil pentru simplul motiv ca parintii au fost "obraznici". Mai e o frica - ne inflamam multi, urlam, strangem frustrari si probleme. Si cand urlu, urlu singur. Ca unu n-are timp, ca la unu parca i-a mai trecut, ca altu zice "si asa nu se intampla nimic". Si ui asa ma trezesc singur - ne inflamam ca Mitropolitul are Mercedes de 100000EUR si nu ni se pare normal. Vine un jurnalist si ii pozeaza masina si intreaba daca e normal. Vine alt jurnalist si asista pasiv la blastemele pe care si le ia primul jurnalist. Primul jurnalist isi cere scuze ( ca a pozat o masina ). No, cum parea Gigel, om de pe margine, daca zicea cu voce tare - da bre, are dreptate jurnalistul. Nu ramanea in offside ? Disperarea - doar disperarea te face sa iesi in fata singur, cand nu-ti mai pasa si ti se pare ca TU nu mai ai nimic de pierdut. Nici nu te intereseaza de ceilalti, daca vine cineva cu tine - bine, daca nu - bine. Tu vrei un vinovat, si vrei sange. Si atunci vei fi infrant de sistem, de legi, de birocratie si de propria ta necunoastere a sistemului. Oamenii sunt "acoperiti" de acte - uitati-va ce se intampla acum la scandalul cu Hexi - cum fiecare institutie se acopera cu toate ca stiau toti. Nu toti isi luau partea, dar taceau complice. "noi am dat mai departe, dar n-am primit raspuns". Si parintii celor arsi in Colectiv si morti din cauza infectiilor o sa dea cu capul de "limita legala". Sper, Doamne ce sper sa ma insel si cu ajutorul presei centrale sa se schimbe ceva.
Raspunde

Agentul 009

Acum 7 ani

Autocritic articol.Felicitari!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus