Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Averile candidaților la Primăria Sibiu. Un independent e cel mai înstărit

Averile candidaților la Primăria Sibiu. Un independent e cel mai înstărit

11 candidați aspiră la fotoliul de primar al Sibiului la alegerile din 5 iunie. Dintre aceștia, doar la unul singur a ajuns la București, la Agenția Națională de Integritate, dosarul cu declarația de avere. E vorba de candidatul independent Ana Alexandrina Matei. Alți trei au declarații de avere relativ recente datorită faptului că au deținut funcții publice. E vorba de fostul prefect Ovidiu Sitterli, fostul director al Direcției pentru Cultură Sibiu, Răzvan Pop, primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor. Unul are o declarație de avere  înregistrată în 2012, e vorba de economistul Ioan Ștefan Zară, candidat independent. Ceilalți candidați, Daniel Galan (UNPR), Marius Popescu, (ALDE), Ovidiu Zeicu (Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)), Ioan Gligor, (Partidului Mișcarea Populară), Lucian Gabriel Pițu, (Partidului Social Românesc) și Eugenia Florescu, (Partidul România Unită), nu au trecute pe site-ul ANI dedicat alegerilor locale nicio declarație de avere.

Aceste declarații de avere trebuie înregistrate la Biroul Electoral al circumscripției unde se depune intenția de a candida. De aici, ele se transmit la Birourile Electorale Județene, iar de aici sunt transmise la ANI. Undeva între aceste instituții s-a produs o întârziere. Cel mai probabil, declarațiile nu au fost încă urcate pe site-ul ANI, din cauza volumului mare de declarații care trebuie procesate. Până vineri erau pe site puțin peste 11 mii de declarații.

Achiziția lui Sitterli: o cameră de 23 mp

Ovidiu Sitterli, candidatul PSD pentru funcția de primar al Sibiului, nu are în proprietate niciun teren, însă are trecute în declarația de avere două imobile. E vorba de două apartamente, ambele în Sibiu, unul moștenit în 2005, de 70 de metru pătrați, și un al apartament, cumpărat în 2011 de doar 23 mp. Fostul prefect are un autoturism Ford Focus din 2007 și o Dacia Logan, care este pe numele soției sale, Carmen Narcisa Sitterli-Natea. În conturi, familia Sitterli are în total aproape 30 de mii de lei și nu au nici un fel de datorii. Ovidiu Sitterli a avut anul trecut un venit de peste 75 de mii de lei, din salariul de prefect, dar și din închirierea unui apartament. Soția sa, doctor la Spitalul Clinic Județean Sibiu are venituri de peste 55 de mii de lei de la spital și Universitate, dar și peste 67 de mii de lei din drepturi de proprietate intelectuală.

Ioan Ovidiu SItterli este membru al Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar Bancar și al Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești din România.

Răzvan Pop. Declarația fără avere

Candidatul PNL pentru Primăria Sibiu nu are trecut în declarația de avere nici un teren, imobil, mașină sau vreun leu în conturi. Are doar o datorie la Banca Transilvania, în urma unui împrumut, de 43.600 lei. Răzvan Pop a câștigat anul trecut prin funcția lui de director al Direcției Județene pentru Cultură aproape 25 de mii de lei. Totodată, anul trecut, Răzvan Pop a mai obținut 3429 de lei de la Administrația Fondului Cultural Național București în urma participării în calitate de expert într-o comisie de evaluare.

Răzvan Codruț Pop este membru al Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu și membru în Consiliul de Administrație al Muzeului Național Brukenthal.

Astrid Fodor. Nu mai are casă

Astrid Fodor, candidatul FDGR are în proprietate un teren extravilan în Municipiul Mediaș de 646 mp, moștenit în 2010. Nu are trecută în declarația de avere nici un imobil, proprietate personală, ea donându-și cel mai probabil casa fiilor săi. Astrid Fodor are un Peugeot 206 din 2002. În conturi, primarul interimar al Sibiului are aproape 30 de mii de lei și nicio datorie. În ultimul an, Astrid Fodor a câștigat 36.864 lei pentru perioada în care a fost primar și alți 9581 de lei în perioada de când a deținut funcția de primar interimar.

Primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, este membru al FDGR, al Asociației de Prietenie Sibiu – Marburg și membru în Consiliul de Administrație al Muzeului Național Brukenthal.

Ana Alexandrina Matei. Cel mai bogat candidat

Ana Alexandrina Matei are trecută în declarația de avere două terenuri forestiere în comuna Albac din județul Alba, achiziționate în anii 1994 și 1996. Ele apar pe numele soțului, profesorul universitar Pamfil Matei. Alături de acesta, are în proprietate un apartament în Sibiu, în suprafață totală de 161 mp, achiziționat în 2001 și o cameră de 35 mp, luată anul trecut. Cei doi soți au în proprietate și două autoturisme, un Mercedes din anul 1989 și o Toyota din 2006. Are trecută în declarația de avere și o moștenire în bijuterii, în valoare de 15.000 euro.

În conturi, Ana Alexandrina Matei are alături de soțul său 45 de mii de euro și 150 de mii de lei.

Candidatul independent la Primăria Sibiu a obținut în ultimul an 35 de mii de lei în urma audit la cinci primării (Chirpăr, Nocrich, Iacobeni, Vurpăr și Alțâna). A obținut de asemenea 4000 de lei în urma activității sale de expert contabil la Tribunalul Sibiu și alți 9350 de lei după un audit efectuat la GAL Podișul Mediașului. Cei doi soți au obținut venituri din pensii de aproape 50 de mii de lei.

Ana Alexandrina Matei este acționar cu 51% la societatea Serv Cont M&M SRL, societate unde este și administrator. Este de asemenea membru al asociaților CECCAR și CAFR.

Zară. Administratorul fără venit

Ioan Ștefan Zară are trecut în ultima declarație de avere semnată în 2012 un apartament primit în urma unei succesiuni în 2006, în suprafață de 80 mp. În rest, nimic. Nici un cont, dar nici datorii, dar nici venituri din salarii sau dividente, în ciuda faptului că este administrator în patru societăți.

Ioan Ștefan Zară era vicepreședinte al unei cooperative agricole, este administrator al soceității Zara Agent de asigurare SRL și al Zara Coroprate Agent de Asigurare SRL și Zara AGRO SIB SRL. Se arată într-o declarație de integritate semnată de Zara în anul 2012.

Alegeri de 4 milioane de lei

În Sibiu au fost constituite 370 de secții de votare, numărul alegătorilor înscriși în Registrul Electoral până la data de 12 aprilie 2016 fiind de 376.975 de persoane.

Bugetul alocat județului Sibiu pentru organizarea alegerilor locale din data de 5 iunie este de aproximativ 4 milioane de lei, din aceștia 660 de mii de lei fiind prevăzuți pentru cheltuieli materiale (buletine de vot, ștampile, cheltuieli tehnice), iar 3,341 mii de lei fiind prevăzuți pentru cheltuieli de personal.

Partidele vor putea cheltui 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, adică 125.000 de lei, respectiv 27.777 euro pentru fiecare listă de candidaţi la Consiliul Judeţean, se arată într-un material transmis de Instituția Prefectului.

Cât pot cheltui candidații

Legea prevede că plafonul maxim de cheltuieli pentru un candidat la Primăria Sibiu înseamnă 50 de salarii de bază minime brute pe ţară. Salariul minim în anul 2016 este de 1250 lei. Asta înseamnă un buget maxim de 62.500 de lei, aproximativ 13.880 euro. Din această sumă se pot cheltui cel mult 40% pentru propagandă electorală la radio, la televiziune şi în presa scrisă, 30% către propagandă electorală online, 30% pentru cercetări sociologice, 20% pentru afişe electorale, 50% pentru broşuri, pliante şi alte materiale tipărite sau 30% pentru închirieri de spaţii şi transport.

Pentru un candidat la funcţia de primar al municipiului Mediaș, plafonul maxim de cheltuieli este de 12.520 de lei, respectiv 2.722 euro, iar pentru un candidat la primăria unui oraş, contribuţia este 8.750 de lei, respectiv 1.944 euro. Un candidat pentru primăria unei comune din judeţ nu-şi poate face campanie electorală în condiţiile legii decât în limita plafonului de cinci salarii de bază minime brute pe ţară, adică 6.250 de lei, respectiv 1.388 euro.

Pentru candidații la consiliul local al municipiului Sibiu nu se pot cheltui de către un partid mai mult de 30 de salarii de bază minime brute pe ţară, adică 37.500 de lei, respectiv 8.333 euro. Pentru consiliile locale de municipii – 6.250 de lei, respectiv 1.388 euro, pentru consiliile locale de oraşe – 3.750 de lei, iar pentru consiliile locale ale comunelor – 1.250 de lei.

CASETĂ

Lista candidaturilor:

  1. Ana Alexandrina Matei – candidat independent
  2. Astrid – Cora Fodor – FDGR
  3. Daniel Galan – UNPR
  4. Ovidiu Ioan Sitterli – PSD
  5. Ioan Ștefan Zară – candidat independent
  6. Răzvan Pop – PNL
  7. Ovidiu Zeicu – PPU (Partidul Puterii Umaniste (social-liberal)
  8. Ioan Gligor – PMP
  9. Marius Popescu – ALDE
  10. Lucian Gabriel Pițu – Partidul Social Românesc
  11. Eugenia Florescu – Partidul România Unită

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

PSD

Acum 7 ani

pa ala de la unpr ce sa declare totul e pe numele alaia cel intretine si anume coman raluca, asta a facut avere, asta e paduchele luat din container un intretinut si vai de capul lui restul candidatilor macar au ceva facut pe cont propriu si au avut demnitate sa declare cinstit
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Foarte bine...eu oricum votez cu Astrid Fodor și FDGR! ?
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

Matei Pamfil a fost de 3 ori decan pe vremea când se dădea admitere la facultate... ceea ce e demonstrat...
Raspunde

Spike

Acum 7 ani

Matei asta era o bestie ordinara cand preda la economic, iar de barbasu, calicul de pamfil un circar in anii 90 cand era la liceul goga, si dupa ce a dat de bani si a ajuns decan a devenit cel mai scartar si nenorocit vecin de pe mihai viteazu.
Raspunde

magog

Acum 7 ani

cel mai cinstit e Razvan Pop
Raspunde

EU

Acum 7 ani

Il cunosc personal pe Razvan Pop, este un baiat ok, este implicat in politica de ceva ani buni si sunt sigur ca vrea sa slefuiasca Sibiu ca pe un diamant si sa ii puna in valoare si mai mult partea istorica si turistica.
Raspunde

Alin

Acum 7 ani

Niste nesimtiti aproape toti. Saracii par mai saraci decat un muncitor in fabrica. Doamna Fodor se pare ca pozeaza in femeie fara casa..Sincer nu vreau ca Sibiu sa ajunga pe mainile unui om care nici casa nu si-a putut-o gospodari si a ales sa o doneze chipurile. In perioada interimatului Sibiului, nu a realizat mare lucru, centrul e plin de tigani cersetori, mizeria e peste tot, strazi rupte aiurea iar in centru o gramada de cladiri istorice necesita reparatii.
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Astea-s declarații la mișto! Asa cum sunt și ei majoritatea niște glume și alea destul de proaste.
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Intebare pentru voi si pentru Razvan Pop: Daca nu detine inca niciun imobil, locuieste cu parintii sau sta in chirie/gazda?
Raspunde

gabi

Acum 7 ani

ar fi trebuit sa se afirme in interimat dar nu a facut nimic,a promis un parculet in turnisor,amenajarea locurilor de parcare in zona iasomniei,nu vedem nimic,strazile sunt curuite cand mergi spre zona industriala vest si in zona,oamenii aceia care lucra,lucra de mantuiala,nu asa avansam,a avut dreptate isarescu ca ne mai trebuie 25 de ani,da asta daca ne trezim
Raspunde

...

Acum 7 ani

Unul dintre ei ar putea sa iasa din toata povestea asta cu vreo cateva case in plus daca e harnic si mai da si meditatii... :) Fain reality show
Raspunde

anti-ala unpr

Acum 7 ani

Ala de la UNPR sibiu e un jaf ordinar. Numa gura de el. Nu face nimic si sta pe banii femeii cu care traieste, care-l intretine ca pe copilu-su. Ai zice ca e incest. Pe profilul lui de facebook poze in chiloti si cu dragusanca. Si se vrea la primarie. Nici macar nu e sibian, e din arad. De bun administrator, si-a vandut firma cu datorii mari. Un taran cu comportament si limbaj golanesti, stiu din sursa sigura. Pe scurt, cum zice si PSD, un intretinut si vai de capul lui.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus