Duminică,
12.10.2025
Innorat
Acum
11°C

Micile afaceri din Sibiu. Au făcut o afacere din verdețuri

Micile afaceri din Sibiu. Au făcut o afacere din verdețuri

Deschisă în urmă cu un an, „Saladina Catering” este o mică afacere de familie care livrează mâncare, în special salate și mâncare ”low-fat”. Cea care stă în spatele acestei afaceri este Adina Doștețeanu. Ea a renunțat la munca de birou pentru a se dedica pasiunii sale, gătitul.

 Pe 4 mai s-a împlinit un an de când a pornit afacerea, iar Adina Doștețeanu se declară mulțumită de ce a reușit să facă în acest timp, deși recunoaște că a durat mai mult să-și facă curaj pentru a o lua pe acesta drum. „Pe mine m-au încurajat foarte mult prietenii pentru că le plăcea foarte mult ce găteam și atunci am fost impulsionată și de ei pentru a face acest pas. Aveam nevoie și eu de o schimbare și așa a început totul. Am avut ezitări, pentru că e destul de greu să pornești o afacere, mai ales în domeniul alimentar, unde ai nevoie de o mulțime de autorizații, dar totul a ieșit bine până la urmă. O perioadă am făcut și prăjituri, dar acum avem tot mai multă activitate pe partea de salate și nu am mai prea insistat așa mult pe partea asta dulce. La început, până ne-am găsit un loc pe piață, dădeam în fiecare zi desert gratuit, ne-am răsfățat un pic clienții”.

Spune că nu fac mâncăruri complicate, ci se axează mai mult pe o mâncare ușoară, dar sățioasă și care te face să te simți bine. „Punem accentul mai mult pe salate la care avem nouă feluri, dar și pe mâncarea low-fat de influență asiatică și supe creme. Am ales și zona asiatică pentru că sunt preparate fără grăsimi, ulei foarte puțin și cel mai important, se fac foarte repede. Toate vitaminele sunt păstrate și e mult mai sănătoasă. Când am început, m-am gândit ce aș vrea eu să mănânc dacă aș mai lucra la birou, iar salatele sunt un prânz ușor ce se pretează la viața sedentară de la birou, iar majoritatea clienților noștri sunt intelectuali, oameni care stau foarte mult la birou și care vor să mănânce sănătos. Corporatiștii sibieni au fost targetul meu și, din fericire, am reușit să-i atragem cu oferta noastră”, povestește aceasta.

 Afacerea a crescut treptat

Patru persoane se ocupă zilnic de prepararea mâncării, printre care și Adina Doștețeanu care a făcut și un curs de bucătari, iar pentru moment spune că numărul comenzilor e suficient, astfel încât să poată face față cu brio cererii. „Nicio zi nu e la fel ca cealaltă, noi am crescut constant, nu vreau o creștere artificială. Îmi doresc ca afacerea să crească treptat, sănătos și cel mai mult îmi place că toți clienții care au comandat o dată, au revenit și cu alte comenzi. Asta e cel mai important. Avem deja o bază de clienți bine formată”. Prețurile sunt unele accesibile, fiind cuprinse între 10 și 16 lei la salate, iar la restul între 13 și 15 lei. În ceea ce privește achiziționarea produselor necesare, spune că și-ar dori să le poată cumpăra direct de la producători, dar acest lucru nu e posibil tot timpul. „E cam greu să iei produsele de care ai nevoie direct de la producător, dar am avut o colaborare cu «Legume Porumbăcene», care e tot o afacere mică și care au niște sere cu produse bio. Anul trecut ne aduceau, dar e o chestie sezonieră și nu au tot timpul produsele de care avem nevoie, iar noi vrem ca totul să fie proaspăt și atunci apelăm la produsele din aprozare și hipermarketuri”.

 Mâncare pentru școală și grădiniță

 De ceva vreme a început să livreze mâncare și pentru elevi, deși încă nu face asta la un nivel foarte ridicat. „Avem câteva clase la Școala 18 la afterschool, dar și la o grădiniță din cartier. Am început cu o clasă și am ajuns la patru clase, după ce ne-au rugat anumiți părinți să le pregătim mâncare gătită celor mici. În fiecare zi le livrăm celor mici o mâncare cât mai sănătoasă și potrivită pentru ei. Pentru ei gătim mămăliguță cu brânză, tocănițe cu carne, pentru că fiind în creștere au nevoie de asta și nu avem cum să le dăm salate”, spune Adina.

 Afacerea peste cinci ani

 Pe viitor își dorește să reușească să aibă mai mulți angajați, astfel încât să poată onora cât mai multe comenzi, dar nu exclude nici varianta schimbării de nișă. „Mi-ar plăcea ceva de producție în serie, dar încă nu știu ce. Poate un restaurant mic în care poți să-ți prepari singur salata cu ce ingredinte vrei. Aș vrea ceva nou, nu ceva ce există deja pe piață. În anul acesta am învățat că piața te duce într-o direcție, la care poate tu nu te gândeai. Clienții dacă știi să-i asculți și să-i citești îți indică direcția bună. Noi am încercat de fiecare dată să ne adaptăm cerințelor clineților noștri și cred că asta ne-a ajutat foarte mult”, este de părere Adina Doștețeanu.

 http://www.saladina.ro/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus