Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Anunț al Ministerului Sănătății: Internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani împreună cu un părinte este un drept, nu un privilegiu

Anunț al Ministerului Sănătății: Internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani împreună cu un părinte este un drept, nu un privilegiu

Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii au atenționat marți că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, dacă se solicită acest lucru, este un drept și nu un privilegiu. Potrivit unui comunicat de presă al MS încălcare legislației în vigoare (Ordinului 1284/2012) se pedepsește conform legii.

Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice prevede la art. 5 că: în cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.

"În cazul copiilor până la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani internați în oricare dintre secțiile/ compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/ coordonatorului de compartiment", prevede același ordin, citat de Agerpres.
Avocatul Poporului și-a manifestat, în urmă cu câteva zile, sprijinul față de demersul părinților din Sibiu care susțin că separarea copiilor de părinți la internarea în spital reprezintă un abuz.

Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, anunța pe 6 mai că urmează să aibă întâlniri pe această temă cu Colegiul Psihologilor și cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății pentru o serie de puncte de vedere referitoare la solicitările cuprinse într-o petiție a părinților.

În petiția semnată de peste 8.200 de cetățeni se arată, între altele, că, după externare, copiii au ajuns acasă cu traume emoționale pe care au reușit să le depășească cu greu.

Documentul semnalează practica multor medici și asistente din clinicile medicale din România de a interzice prezența părintelui în timpul realizării asupra copiilor a unor proceduri medicale de rutină (ex. recoltarea de sânge, montarea unei branule etc.) concomitent cu imobilizarea cu forța a copilului.

Studiile științifice, susțin petiționarii, indică dezavantaje clare ale aplicării cu forța a tratamentelor medicale asupra copiilor și lipsa dovezilor pentru o mai bună desfășurare a tratamentului medical.

"Există și situații absurde, în care copiii de vârste foarte mici, de unu — trei ani, sunt internați singuri, fără părinți, pe motiv că nu există spațiu suficient, așa cum este cazul Spitalului din Sibiu, iar copiii ajung să fie legați de pat pentru că nu există personal suficient ca să îi supravegheze", se atrage atenția în petiție.
Citește și:

http://www.turnulsfatului.ro/2016/05/08/mamicile-din-sibiu-vor-sa-fie-internate-alaturi-de-copiii-lor/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

DD

Acum 7 ani

Felicitari pentru initiativa!
Raspunde

marian

Acum 7 ani

Bravoo
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus