Joi,
06.05.2021
Parțial Noros
Acum
11°C

Gala Premiilor UNITER: Teatrul ”Radu Stanca” n-a avut nici măcar o nominalizare

Gala Premiilor UNITER: Teatrul ”Radu Stanca” n-a avut nici măcar o nominalizare

Luni seară, la la Sala Mare a Teatrului "Regina Maria" din Oradea a avut loc cea de-a 24-a gală a premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Juriu de nominalizări a fost format din critici de specialitate: Claudiu Groza, Doina Papp, Cristina Rusietchi. Juriul care a acordat premiile a fost format din Alice Gorgescu, critic, Ozana Oancea, actriţă, Mircea Morariu, critic, Viorica Petrovici, scenograf şi Alexa Visarion, regizor.

"Clasa noastră", de Tadeusz Słobodzianek, montat la Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol, iar Radu Afrim a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru spectacolul "Tihna", luni seară, la cea de-a 24-a ediţie a galei premiilor UNITER.

Senatul UNITER i-a acordat premiul de excelenţă - omagiu pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc coregrafului Gigi Căciuleanu, anunță Mediafax.

Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost înmânat de actriţa franceză Jacqueline Bisset:

"Ce seară magifică. Felicitări tuturor. Atât de calduroasă, de cultivată. Am venit în urmă cu 4 ani la gală, dar de atunci am început să simt acest teatru", a spus cu entuziasm faimoasa actriţă, care a urmărit gala dintr-un balcon din Sala Mare a grandiosului Teatru "Regina Maria" din Oradea. Cel mai bun spectacol al anului este "Clasa noastră”, a spus, în final, actriţa franceză. Premiul a fost ridicat de regizorul Mihai Mănuţiu.
Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal i-a fost acordat lui Marian Râlea. Pe scenă, Marian Râlea a spus:
"Mulţumesc echipei teatrului Bulandra, marelui actor Victor Rebengiuc, regizorului Kordonsky, juriului de nominalizare. Am mai fost nominalizat. Pe vremea aceea fratele meu şi mama s-ar fi bucurat foarte mult. Cred că se bucură şi acum. O să-i invit pe prietenii mei nominalizaţi să facem o poză."
Premiul pentru întreaga activitate le-a revenit anul acesta actriţei Luminiţa Gheorghiu, actorului Vladimir Găitan, regizorului Victor Ioan Frunză, scenografei Maria Miu şi criticului şi istoricului de teatru Anca Mănuţiu, în timp ce premii speciale au fost acordate compozitorului Adrian Enescu, pentru muzică de teatru, actorului Miklós Bács, "un mentor al tinerelor generaţii de actori", după cum spun membri din Senatul UNITER, dramaturgului Matei Vişniesc, pentru "cel mai jucat dramaturg român contemporan" şi actorului Eugen Ţugulea, pentru "o viaţă dedicată teatrului şi poeziei".

Premiul Consiliului Britanic a fost acordat unor actori tineri care interpretează Shakespeare.

Prezentăm în continuare lista completă a premiilor UNITER 2016:

Premiul pentru cel mai bun spectacol: piesa "Clasa noastră", de Tadeusz Słobodzianek, regia László Bocsárdi (Teatrul Naţional "Lucian Blaga" Cluj-Napoca)

Premiul pentru cel mai bun regizor: Radu Afrim pentru regia spectacolului "Tihna" (Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania "Tompa Miklós")

Premiul pentru cel mai bun scenograf: Adrian Damian, pentru scenografia spectacolului "Cântăreaţa cheală" (Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi),

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Marian Râlea pentru rolul Tullius din spectacolul "Marmură" (Teatrul Bulandra, Bucureşti)

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Emilia Dobrin pentru rolul Elena din spectacolul "Casa cu pisici" (Teatrul Mic, Bucureşti)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Marius Manole pentru rolurile Bătrânica apatică, Actorul din spectacolul "Între noi e totul bine" (Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti)

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: Ilinca Manolache pentru rolurile din spectacolul "Anul dispărut. 1989" (Teatrul Mic, Bucureşti)

Premiul pentru critică teatrală: Maria Zărnescu.

Premiul pentru teatru radiofonic: "Jucătorul de table" de George Arion, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Cezarina Udrescu, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Premiul pentru teatru TV: "Buzunarul cu pâine" de Matei Vişniec, regia Tudor Chirilă, producţie a Societăţii Române de Televiziune

Premiul pentru cel mai bun debut: Ada Galeş pentru rolul Denise din spectacolul "Copilul problemă" (Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov).

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a membrilor, Senatul UNITER a acordat următoarele premii:

Premiul de excelenţă: Gigi Căciuleanu

Premiul pentru întreaga activitate - actriţei Luminiţa Gheorghiu

Premiul pentru întreaga activitate - actorului Vladimir Găitan

Premiul pentru întreaga activitate - regizorului Victor Ioan Frunză

Premiul pentru întreaga activitate - scenografei Maria Miu

Premiul pentru întreaga activitate - criticului şi istoricului de teatru Anca Mănuţiu

Premiul special - compozitorului Adrian Enescu, pentru muzică de teatru

Premiul special - actorului Miklós Bács, "un mentor al tinerelor generaţii de actori"

Premiu special - dramaturgului Matei Vişniesc, pentru "cel mai jucat dramaturg român contemporan"

Premiu special - actorului Eugen Ţugulea, pentru "o viaţă dedicată teatrului şi poeziei"

În cadrul galei au mai fost decernate:

Premiul British Council: actorii Alexandra Rădescu şi Dorin Eugen Ionescu

Premiul preşedintelui UNITER: Emil Boroghină

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2015: "Nadia", de Diana Florina Avrămuţ

Foto: UNITER

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

gigi contra

Acum 4 ani

EU NICI NU MĂ MIR! Era de așteptat!
Raspunde

gigi contra

Acum 4 ani

EU NICI NU MĂ MIR! Era de așteptat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus